Kategorije
Ivana Lazić

Klice - kako ih uzgojiti

Saznajte kako pravilno isklijati sjemenke, izbjegnite najčešće pogreške i naučite nekoliko korisnih trikova. Klice su nutritivno izuzetno bogate i korisne u zimskim mjesecima kada nam nedostaje vitaminsko-mineralni „kick“.

Klice - kako ih uzgojiti
Datum objave: 19.11.2013

Isklijale sjemenke tek sada počinju polako dobivati pažnju koju zaslužuju. Šteta, jer radi se o visokovrijednom izvoru nutrijenata koji nam je dostupan cijele godine, pogotovo tijekom zimskih mjeseci kada je ponekad teže naći dovoljno zelenjave. Klijanje kreće bubrenjem, prodorom vode u sjemenku kada se aktiviraju se procesi koji hranjiva čine lakše iskoristivima i budućoj biljci dostupnijima.

Kako odabrati sjemenke
Nisu sve sjemenke pogodne za klijanje. Da bi mogla dati klicu, sjemenka mora biti cjelovita, osim zaliha unutar endosperma sjemenke, mora imati klicu i ovojnicu. Znači, ne smije biti ljuštena ili lomljena. Stoga nikad nećete klijati ječam ili crvenu leću jer neće biti rezultata. Prije daljnjeg korištenja temeljito pregledajte količinu koju želite klijati, uklonite sva zrna koja su potamnjela, polomljena ili izgledaju zgužvano. Najjednostavnije za klijanje su žitarice, poneka mahunarka i “brze” sjemenke - pšenica, raž, mungo grah, slanutak, smeđa ili zelena leća, sjemenke rotkvice ili kresa.

Kako krenuti
Da bi isklijale, sjemenke moraju biti oprane i namočene. Sve vrste osim rotkvice ili kresa namočite preko noći u čistoj i hladnoj vodi. Sutradan ih isperite i istresite u klijalište. Postavite ih na mjesto koje nije na izravnoj svjetlosti ali niti u sjeni, na dovoljno toplom mjestu da mogu klijati ali ne pre toplom jer će gljivice uništiti klice. Isperite ih pod mlazom hladne vode makar dva puta na dan. Tako ćete ukloniti mikroorganizme i spriječiti njihov razvoj. Ako primijetite ikakve promjene boje (ljubičasta, ružičasta, zelenkasta) i malene nakupine nalik vati, bacite cijelu posudu. To znači da ste osim klica uzgojili i plijesni koje nije preporučljivo jesti.

Kada se jedu
Postoji optimalni trenutak za konzumaciju svake klice. Prerano korištene klice neće stići odraditi sve biokemijske procese i samim time neće sva hranjiva biti raspoloživa za iskorištavanje a sjemenka sa klicom koja je “prerasla” uglavnom potroši hranjiva na rast te klice i nema je smisla jesti. Optimalni trenutak ovisi od vrste do vrste, a najbolje ih je opisala Tončika Cukrov u knjizi Klice.

Kako se konzumiraju klice
Kombinacija i ideja za korištenje je velik broj. Za početak ih možete dodati u zelene ili povrtne hladne salate. Odlično se uklapaju u raw smoothiese, ali i smjesu za palačinke, kruhove i biskvite. Klice mahunarki savršene su za razna jela u woku, dodajte ih na kraju, kada je većina povrća omekšala. Ubacite pokoju šaku i u tortille ali i u sendviče.

Želite li saznati kako isklijati svoj biovrt u kuhinji i uspješno uzgojiti klice žitarica, mahunarki i sjemenki, predbilježite se na interesantnu radionicu u Makronovi.


 

Preporuke 1
Tvoje mišljenje nam je bitno

Tvoj email neće biti objavljen i koristi se samo u svrhu odgovaranja na tvoj komentar / recenziju.
Drugi su podijelili….
Marko Muža 14.03.2023.
Klice su super ja ih jedem najviše kao salatu najviše u proljeće

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!

bio&bio trgovine (22)
Pronađi nas na jednoj od lokacija diljem Hrvatske.
Pogledaj lokacije trgovina
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)