Klicovita - domaći uzgoj krhkih izdanaka punih zdravlja

Pročitaj priču o timu Klicovite koji je zaslužan za uspješnu domaću proizvodnju ekološki uzgojenih klica u kojima možeš uživati na bezbroj načina.

Što vas je motiviralo da se bavite baš uzgojem klica?

Naša avantura s klicama započela je preko više od 12 godina – sudbonosni trenutak u kojem jedna strana nije imala posao, a druga strana je tražila partnera za proizvodnju. Preko obiteljskih poznanstava upoznali smo gospođu Nadu iz riječke tvrtke OKO Rijeka koja je uzgajala klice i tražila nekoga s voljom za razvoj proizvodnje i lokacijski bliže Zagrebu. Mi do tada nismo niti znali da klice postoje, a mogu Vam reći da općenito i nismo bili neka obitelj od „zelenog“. No od tada se puno toga promijenilo – od našeg pogleda na prehranu, do usavršavanja proizvodnje. Već je tada većina proizvodnje išla iz našeg pogona, a kad se nedavno gospođa Nada odlučila povući u zasluženu mirovinu odlučili smo nastaviti poslovanje pod vlastitom tvrtkom i markom.

Tko je sastavni dio tima i koji su vaši svakodnevni zadaci?

Klicovita je obiteljski projekt – glavna karika proizvodnje je Grozdan koji iza sebe ima 12 godina iskustva u uzgoju klica. Njegov korpulentni stas u suprotnosti je s nježnošću koje njegove ruke imaju prema ovim krhkim izdancima. Osim za proizvodnju, zadužen je i za logistiku pa tako na tjednoj bazi osigurava da sve bio&bio trgovine budu opskrbljene svježim klicama. Ana je njegova supruga i vodi brigu o administrativnom i knjigovodstvenom aspektu poslovanja, a često i pomogne u proizvodnom pogonu i logistici. Kćer Marina rješava popratni sadržaj kao što su vizuali, društvene mreže i slično, a sin Goran i snaha Valentina uskoče u pomoć kad nam fali ruku, kotača ili vremena u bilo kojem aspektu.

Drago nam je da je tržište jako dobro reagiralo na naše klice i da je potražnja sve veća, tako da će se naš proizvodni tim uskoro i pojačati.

Što je važno pri uzgoju klica kako bi osigurali kvalitetan proizvod?

Klice klijaju iz sjemena, u prostoriji s kontroliranim svijetlom, vlagom i temperaturom. Za to im je naravno potrebna i voda. Ne koriste se nikakvi drugi sastojci, no nije sve baš tako jednostavno kako zvuči na prvu – osim kvalitetnog sjemena jako je bitno znanje i iskustvo kako sve te elemente na pravi način podesiti da bi se dobio kvalitetan proizvod. Klice su jako osjetljive pa zahtijevaju i takav pristup.

Navedite nam koje vrste klice uzgajate te kako je u njima najbolje uživati.

Za sada su u ponudi klice zelene soje, klice kresa, klice alfa alfa, klice rotkvice, klice rukole i klice brokule.
Klice soje, alfa alfa i kresa su neutralnijeg okusa - ukusan su dodatak sendvičima, salatama, juhama, varivima, sokovima od voća i povrća. Sadrže obilje vitamina C, vitamine B, A i K, klorofil, kalij i kalcij.

Klice kresa i alfe jedu se uglavnom sirove. Za klice kresa je recimo zanimljivo napomenuti kako se u nekim krajevima Europe od njih se od davnina priprema eliksir života.

Klice zelene soje mogu se i kratko ukuhati u rižota, variva, juhe… no također se bez problema mogu jesti i sirove. Dodajte ih u kajganu ili recimo grah salatu, i dobiti ćete potpuno novu dimenziju ovih klasičnih jela. Bogate su bjelančevinama i lecitinom, sadrže obilje vitamina B, C, A i E, kalij, kalcij, fosfor i željezo. 

Klice rotkvice bogate su kalcijem i ljutog su okusa pa se često koriste za dodatni kick ljutine u salatama i varivima, juhama od povrća i sendvičima. Također se često kombiniraju s drugim klicama blagog okusa poput alfa alfe i zelene soje.

Klice brokule i rukole sadrže obilje hranjivih tvari. Najbolje ih je jesti sirove kako bi se sačuvali nutrijenti i njihov blagotvorni utjecaj na imunitet organizma. Imaju blagi, no specifičan okus i odlično nadopunjavaju salate i juhe, sendviče, jela s tjesteninom, a odlično se uklope i u neka nama egzotičnija jela poput sushia.

Zaista, klicama možete gotovo svakom jelu dodati okus i zdrave nutrijente. Dajte mašti na volju.

Zbog čega su klice toliko zdrave, što sadrže i kako zapravo djeluju na organizam?

Klice su sitna, no dinamitna superhrana – velika koncentracija zdravih i tijelu potrebnih nutrijenata u malom zrnu i izdanku. Svaka od gore navedenih vrsta klica ima svoje specifične blagodati, a svima je zajednička izuzetna koncentracija vitamina i minerala, enzima i vlakana, prirodan su alkalizator i  prije svega pogoduju metabolizmu probave i obnovi crijevne flore. Klice također doprinose jačanju imunološkog sustava te revitaliziraju i reguliraju procese obnove svih stanica našeg tijela – toliko zdravlja i mladosti u jednoj maloj šaci klica! Naravno da ih preporučujemo svima.

Njihova dodatna prednost je što su lake za pripremu. Uz malo ispiranja pod mlazom vode odmah su spremne za jelo – bez obzira da li ih konzumirate kao salatu ili dodatak nekom jelu. Ta lakoća pripreme zasigurno je velika prednost u današnjem svijetu gdje radi tempa svakodnevnog života radije posežemo za brzom prehranom koja je najčešće puna praznih kalorija i jako siromašna kvalitetnim nutrijentima.

Koji su vaši planovi za razvoj proizvodnje u budućnosti?

Drago nam je da broj konzumenata klica svaki dan sve više raste – ljudi su sve svjesniji hrane koju unose, potreba organizma i važnosti zdrave prehrane uopće. S tim na umu svakako ćemo proširiti ponudu vrsta klica i također osigurati da je uvijek dovoljna količina svih klica na policama zdrave hrane. Pri tome svemu jako nam je bitno održati kvalitetu proizvoda i ona nam je uvijek ispred kvantitete.

Osim toga, u planu nam je nekoliko projekata koji za cilj imaju približiti konzumaciju klica širim masama. Nećemo još puno pričati o tome, da se ne ureknemo, no svakako ćete znati na vrijeme.

Fotografija: studio Fotkalo