Kategorije
Jadranka Boban Pejić

Koliko je brige za sebe dovoljno?

Često žudimo za zdravim promjenama u životu kojima želimo unaprijediti zdravlje, biti zadovoljniji, opušteniji, sretniji... Odakle uopće početi? Poduzimamo li dovoljno?

Koliko je brige za sebe dovoljno?
Datum objave: 03.03.2014

Nedavno sam pričala s dragom prijateljicom koja, poput mene, educira druge kvalitetnijem načinu življenja i unaprjeđivanju zdravlja. Došle smo do zaključka, da je i nama, kao i većini drugih žena, najveći problem, u stvari, zanemarivanje vlastitog zdravlja. Naime, ustanovile smo, kako smo sklone same sebe uvjeriti da radimo dovoljno, a da, u stvarnosti, to nije niti blizu onoliko koliko bi trebale. Mislimo, unaprijedile smo prehranu - to je dovoljno. Idemo dva - tri puta tjedno na vježbanje - to je puno bolje nego što većina radi. Jednom tjedno idemo u prirodu - i to je dobra promjena...

No, ne radi se o broju koliko što radimo, koliko brinemo o prehrani i onome što treba a što ne treba jesti. Radi se o osluškivanju same sebe, o svojevrsnoj identifikaciji "problema" ili ukoliko vam se više sviđa, inventuri vlastitih potreba.

Često krenemo rješavati problem i poduzimati nešto (vremena je malo i treba djelovati, zar ne?) a da prethodno nismo niti utvrdile o  čemu se zaista radi. Stoga, umjesto da prvo definiramo što je "na stvari" krenimo od pravog početka, a to gotovo uvijek znači postavljanje pitanja, poput npr:

 • Kako spavam?
 • Kakva mi je probava?
 • Kakav mi je menstrualni ciklus?
 • Kakav mi je apetit?
 • Koliko često dnevno imam pozitivne (po novom „poželjne“) emocije?
 • Imam li tijekom dana tri puta više pozitivnih emocija od onih negativnih? (Toliko je naime potrebno da bismo se dobro osjećale.)
 • Imam li želju za spolnim odnosom?
 • Uživam li u spolnim odnosima?
 • Što mi nedostaje?
 • Čega imam previše?
 • Što me raduje?
 • U čemu uživam?
 • Što me iscrpljuje?

Ovo gore su samo neka od pitanja na koja trebamo dati odgovor pa do možda i onih dramatičnih: Što bih napravila, radila, kad bih znala da mi preostaje samo 6 mjeseci života?

Predlažem da napišete odgovore na sva ili neka od ovih gore pitanja za koje smatrate da ih niste nikada ili dugo niste postavili. Odgovori koje napišete a neki od njih mogu biti, na vaše vlastito čuđenje, opširni i detaljni, predstavljat će svojevrsnu mapu, a vjerujem da će sadržati i putokaze kako i što poduzeti.

Za početak, ovakva odgovaranja na pitanja prisilit će vas da usporite, razmislite, osjetite sebe, svoje tijelo, osvijestite svoje potrebe koje tako često zanemarujemo i stavljamo na kraj prioriteta. Možda je dobro, za početak, ustanoviti kako u stvari, same sebe i ne poznajemo tako dobro kao što često mislimo.

Nova prilika za nadahnuće i introspekciju pod nazivom "Budi sretna i zdrava" je 8.3.2014. u zagrebačkoj Chilloutki. Rezerviraj svoje mjesto i pogledaj ostale Makronovine programe.

Preporuke 0
Tvoje mišljenje nam je bitno

Tvoj email neće biti objavljen i koristi se samo u svrhu odgovaranja na tvoj komentar / recenziju.
Ostavi nam svoju preporuku i pomozi drugima da pronađu baš ono što im treba.

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!

bio&bio trgovine (22)
Pronađi nas na jednoj od lokacija diljem Hrvatske.
Pogledaj lokacije trgovina
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)