Filtriranje
Web trgovina
0800 246 246
Pon - Pet od 8 do 16h
Vlasta Prohaska Jarec

Konoplja na vašem stolu

Konoplja zaista zaslužuje naziv „čudotvorna biljka.“ Vlasta nam otkriva na koje se sve načine može koristiti i dopušta nam da zavirimo u novi Planetopijin priručnik posvećen konoplji. :)

Datum objave: 14.07.2014

Prije nego dođemo do konoplje na vašim tanjurima (a odlična je i u domaćoj prirodnoj anti– age kozmetici) izdržite dvije vrlo kratke uvodne crtice o ovoj čudotvornoj namirnici!

Priča br. 1:
Vjerojatno znate da su prve traperice Levi Straussa bile poznate kao praktički nepoderive. No znate li u čemu je bila tajna? Bile su napravljene od konoplje! (Moji izvori kažu da konoplja daje 250% više vlakana od pamuka i do 600% više vlakana nego lan, na istoj površini zemlje, a usto je mnogo čvršća i otpornija.)

Priča br. 2:
Henry Ford napravio je prvi ekološki automobil čiji su dijelovi većim dijelom bili biorazgradivi jer ih je ojačao konopljinim vlaknima. Sačuvana je snimka iz 1941. na kojoj se vidi kako sjekirom lupa po karoseriji prototipa svog vizionarskog automobila pred novinarima kako bi uvjerio javnost u njegovu 'neuništivost’ i trajnost (provjeri You Tube), a bilo je predviđeno da ga pokreće i vlastito biogorivo na bazi konoplje.

Da je konoplja biljka koju se koristilo od davnina dokazuje jedan od prvih zapisa o njezinoj primjeni (liječenje malarije i konstipacije) koji datira čak iz 2740. godine pr. n. e. !  Od tada ova je biljka prošla dug put od trnja do zvijezda i natrag.

Danas je ona i kod nas sve popularnija i vrlo tražena namirnica o kojoj se želi znati više - za što je dobra, kako ju koristiti, kako konzumirati ulje, a kako sjemenke…

Pa evo nekoliko korisnih informacija iz nove knjige Čudotvorne namirnice - Konoplja:

(Samo da se razumijemo, mislimo na industrijsku konoplju! :) )

·         Konopljino ulje nije preporučljivo zagrijavati niti termički obrađivati.  

·         Može se dodavati u jela nakon pripreme, u salate ili uzimati samo kao dodatak prehrani.

·         Potrebno ga je čuvati na tamnom mjestu, u manjim i dobro zatvorenim bocama od tamnog stakla kako bi se izbjegao izravan kontakt sa sunčevim svjetlom.

·         Ulje se može nakon otvaranja držati u hladnjaku, čime mu se produljuje trajnost.

·         Konopljino ulje pripada kvarljivijim namirnicama i trajnost mu je nakon otvaranja u rasponu od tri do šest mjeseci.

·         1 – 2 žlice na dan ovog ulja sasvim su dovoljne.

·         Odlično se slaže s prahom mladog ječma (zelena magma) zbog sinergijskog učinka proteina, vitamina i drugih nutrijenata:  

Razmutite 1 do 2 žličice praha u čaši vode (po mogućnosti filtrirane ili druge vode bez klora), biljnog mlijeka ili jogurta, dodajte 1 – 2 žličice konopljinog ulja, dobro promiješajte i odmah popijte. Možete piti jednom do dvaput dnevno, najbolje natašte i/ili dvadesetak minuta prije obroka.

·         Sjemenke i brašno nešto bolje podnose više temperature od ulja, ali treba voditi računa da se zagrijavanjem gube vrijedni nutritivni sastojci. Posebno izbjegavajte prženje.

·         Sjemenke konoplje sadrže velik dio netopivih prehrambenih vlakana pa su odlična namirnica za čišćenje probavnog trakta. No ako ste skloni probavnim tegobama, počnite s malim količinama jer mogu imati laksativan učinak.

·         Sojin ekološki jogurt, svježe voće i žlica-dvije oljuštenih konopljinih sjemenki bit će odličan ljetni doručak ili međuobrok koji će vas osvježiti i zasititi.

·         Konopljine sjemenke možete i isklijati kao bilo koje druge sjemenke (više o klijanju u kuharici Klice).

·         Brašno od konoplje je bez glutena pa se koristi kao dodatak drugim brašnima  - dovoljno je oko 10-15% uobičajenog brašna zamijeniti konopljinim.

·         Kao i kod svih zdravih namirnica, važnija je učestalost upotrebe nego količina!

Navedeno je samo kap u moru (ili je bolje reći kap u konopljinom ulju) informacija o ovoj zanimljivoj namirnici.

Zato sve detalje o nutritivnom sastavu, dobrobitima konoplje za zdravlje i ljepotu kao i praktične savjete o njezi kose, tijela i lica (konopljino je ulje među najboljim uljima za suhu, zrelu, nadraženu, umornu i dehidriranu kožu) te vrlo ukusne recepte s konopljom, potražite u našem novom priručniku Konoplja

Komentari 0
Pošaljite svoj komentar

Vaš email neće biti objavljen i koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar
Nema komentara. Budi prvi!
bioNewsletter
Zdrave ideje i savjeti stižu direktno na mail.
Newsletter šaljemo jednom tjedno, ni mi ne volimo spam :)
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)