Konoplja za početnike

Evo jedan „školski“ uvod u proizvode od konoplje za sve one koji su u nedoumici. :)

Konoplja (lat. Cannabis sativa) s punim pravom ima status superhrane zbog vrijednog nutritivnog sastava koji ima blagotvoran učinak na organizam. Proizvodi od konoplje koje je preporučljivo uvrstiti u svakodnevnu prehranu su hladno prešano organsko ulje, sjemenke i proteinski prah konoplje. Industrijska konoplja ne sadrži THC, te stoga nema psihoaktivnih učinaka za razliku od indijske konoplje (lat. Cannabis indica).

Ulje konoplje – idealan omjer omega 3 i 6 masnih kiselina

Hladno prešano, organsko ulje konoplje ima optimalan omjer esencijalnih omega 6 i omega 3 masnih kiselina koji iznosi 3:1. Ovakva nutritivna kombinacija pomaže pri regulaciji krvnog tlaka kao i razine kolesterola u krvi.

Važno je napomenuti da se ulje konoplje ne smije termički obrađivati jer nije termostabilno, pa predlažemo da ga dodajete kao začin na kraju kuhanja ili kao dodatak salatama i hranjivim napitcima (smoothie). Zbog nutritivnih svojstava, osim navedenog, konopljino ulje je idealno za njegu kose i kože.

Sjemenke konoplje – riznica fitonutrijenata

Konopljine sjemenke smatraju se jednom od najpotpunijih hrana u prirodi zbog toga što obiluju vlaknima, sadrže sve esencijalne aminokiseline, masne kiseline kao i vitamine B i E, te kalcij, kalij, željezo i magnezij. Imaju blag orašasti okus i lako su probavljive.
Sjemenke konoplje možete posipati po gotovim jelima, salatama, desertima, kruhu, žitnim kašama te kao dodatak domaćim energetskim pločicama ili kao nutritivno bogat sastojak voćnih frapea i smoothieja.

Prah sjemenki konoplje – biljna proteinska bomba

Prah jestive konoplje bogat je izvor biljnih bjelančevina uz esencijalne aminokiseline, masne kiseline, antioksidanse i vlakna. Konopljin prah je cijenjen kod sportaša kao i svih ljubitelja zdravih napitaka koji ga koriste u biljnim energetskim shakeovima. Nutritivno bogat konopljin protein može biti pomoć pri mršavljenju ali i u izgradnji i oblikovanju mišića. Prirodno ne sadrži gluten, blago je lužnat i lako probavljiv. Ne uzrokuje alergije kao neki drugi proteinski prahovi na bazi mliječnih proizvoda.

Tražiš li inspiraciju za smoothie recepte, baci oko na članak koji će te sigurno nadahnuti za eksperimentiranje. :)