Kategorije
Irina Zafranović

Kruh s eko imanja Zrno: ljubav na prvi griz

Sve o organskom kruhu od kiselog tijesta s eko imanja Zrno i zašto ga volimo.

Kruh s eko imanja Zrno: ljubav na prvi griz
Datum objave: 20.02.2015

Nije teško zaljubiti se u ovaj poseban kruh. Jedinstven način pripreme, slasne kombinacije žitarica, sjemenki i isključivo organskih sastojaka bez ikakvih aditiva, rezultiraju kruhom koji je jedan od najomiljenijih proizvoda na bio&bio policama. 

Svaki kruh od kiselog tijesta koji se radi na Zrnu ima svoj protokol koji određuje kvalitetu, okus, miris i teksturu. Za dobivanje kruha od kiselog tijesta potrebno je čak 12 do 24 sata, jer se radi o sporoj fermentaciji, koja dopušta kvascu da doda B vitamine i „slomi“ teško probavljivi gluten u nutrijente koji se lakše asimiliraju.

Ekološki kruh od kiselog tijesta je praktički "živ" i nakon što se ispeče jer se arome u njemu razvijaju i dalje… Zato kažu da je takav kruh najukusniji nakon 24 do 48 sati. Upravo ga zbog toga nije uputno „daviti“ u plastičnoj vrećici prilikom čuvanja!

Izdvajam naše najpopularnije štruce :)

1. Kayu kruh se spravlja s kuhanom smeđom rižom i najčešće ga biraju gurmani koji u njemu uživaju kao u pravoj delikatesi! 

2. + 3. Tahini kruh koji je oblikom i načinom pripreme blizak francuskoj tradiciji, spravlja se s maslacem od sezama i idealno ide uz vino, sirne namaze i paštete, baš kao i Kruh od pet žitarica koji je pak inspiriran ruskom pekarskom tradicijom...

4. Popularan Seoski kruh je inspiriran francuskim pain de campagne koji je dodatno obogaćen svježe isklijalim pšeničnim klicama i poznat po svojim „rupama“ koje dokazuju biološku aktivnost (proces fermentacije). 

5. Ako ste više slatki tip, svakako kušajte Polenta kruh s ekološkim maslacem i medom ili pekmezima.

6. Piraž je namijenjen osobama koje vole tzv. kompaktniji kruh zbog manjeg sadržaja glutena, kao i onima koji iz zdravstvenih razloga izbjegavaju pšenicu. Pir je idealna zamjena za ovu žitaricu koja sadrži i snažnu hranjivu kvalitetu, a raž svojim blago orašastim okusom daje posebnu teksturu. Odličan je uz sva jela, od variva do sendviča.

SAVJET 1: Svoj eko kruhod kiselog tijesta ne držite ga u plastičnoj vrećici ili posudi za kruh jer se time prekida normalna cirkulacija zraka koja omogućava daljnji razvoj arome. Čuvajte ga isključivo u krpenoj vrećici ili umotanog u krpu na zraku.

SAVJET 2: Trajnost je, ako je protok zraka dobar, oko sedam dana, no Kayu i ostale kruhove od kiselog tijesta možete koristiti i nakon što se osuše. Potrebno je samo kruh malo navlažiti i staviti u pećnicu na 160 stupnjeva na 10 minuta. Tada korica omekša, vrati se vlažnost sredine kruha i ponovno aktiviraju arome te je ponovo spreman da u njemu uživate.

Preporuke 0
Tvoje mišljenje nam je bitno

Tvoj email neće biti objavljen i koristi se samo u svrhu odgovaranja na tvoj komentar / recenziju.
Ostavi nam svoju preporuku i pomozi drugima da pronađu baš ono što im treba.

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!

bio&bio trgovine (22)
Pronađi nas na jednoj od lokacija diljem Hrvatske.
Pogledaj lokacije trgovina
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)