Sve o organskom kruhu od kiselog tijesta s eko imanja Zrno i zašto ga volimo.
Nije teško zaljubiti se u ovaj poseban kruh. Jedinstven način pripreme, slasne kombinacije žitarica, sjemenki i isključivo organskih sastojaka bez ikakvih aditiva, rezultiraju kruhom koji je jedan od najomiljenijih proizvoda na bio&bio policama.
Svaki kruh od kiselog tijesta koji se radi na Zrnu ima svoj protokol koji određuje kvalitetu, okus, miris i teksturu. Za dobivanje kruha od kiselog tijesta potrebno je čak 12 do 24 sata, jer se radi o sporoj fermentaciji, koja dopušta kvascu da doda B vitamine i „slomi“ teško probavljivi gluten u nutrijente koji se lakše asimiliraju.
Ekološki kruh od kiselog tijesta je praktički "živ" i nakon što se ispeče jer se arome u njemu razvijaju i dalje… Zato kažu da je takav kruh najukusniji nakon 24 do 48 sati. Upravo ga zbog toga nije uputno „daviti“ u plastičnoj vrećici prilikom čuvanja!
Izdvajam naše najpopularnije štruce :)
1. Kayu kruh se spravlja s kuhanom smeđom rižom i najčešće ga biraju gurmani koji u njemu uživaju kao u pravoj delikatesi!
2. + 3. Tahini kruh koji je oblikom i načinom pripreme blizak francuskoj tradiciji, spravlja se s maslacem od sezama i idealno ide uz vino, sirne namaze i paštete, baš kao i Kruh od pet žitarica koji je pak inspiriran ruskom pekarskom tradicijom...
4. Popularan Seoski kruh je inspiriran francuskim pain de campagne koji je dodatno obogaćen svježe isklijalim pšeničnim klicama i poznat po svojim „rupama“ koje dokazuju biološku aktivnost (proces fermentacije).
5. Ako ste više slatki tip, svakako kušajte Polenta kruh s ekološkim maslacem i medom ili pekmezima.
6. Piraž je namijenjen osobama koje vole tzv. kompaktniji kruh zbog manjeg sadržaja glutena, kao i onima koji iz zdravstvenih razloga izbjegavaju pšenicu. Pir je idealna zamjena za ovu žitaricu koja sadrži i snažnu hranjivu kvalitetu, a raž svojim blago orašastim okusom daje posebnu teksturu. Odličan je uz sva jela, od variva do sendviča.
SAVJET 1: Svoj eko kruhod kiselog tijesta ne držite ga u plastičnoj vrećici ili posudi za kruh jer se time prekida normalna cirkulacija zraka koja omogućava daljnji razvoj arome. Čuvajte ga isključivo u krpenoj vrećici ili umotanog u krpu na zraku.
SAVJET 2: Trajnost je, ako je protok zraka dobar, oko sedam dana, no Kayu i ostale kruhove od kiselog tijesta možete koristiti i nakon što se osuše. Potrebno je samo kruh malo navlažiti i staviti u pećnicu na 160 stupnjeva na 10 minuta. Tada korica omekša, vrati se vlažnost sredine kruha i ponovno aktiviraju arome te je ponovo spreman da u njemu uživate.
Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!
bio&bio je robna marka tvrtke Biovega d.o.o. Sva prava pridržana © 2025 Impressum
Web koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje
Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!
Komentar je uspješno dodan, te će biti prikazan nakon odobrenja administratora. Dodaj novi komentar