Kategorije
Sanja Bosančić

Lebensbaum: za prirodu i ljude

Pročitaj priču o fer poslovanju i putu do beskompromisne kvalitete ekoloških začina i čajeva Lebensbaum.

Lebensbaum: za prirodu i ljude
Datum objave: 04.03.2019

Kad vam zamiriši čaj od komorača i anisa, cimet, đumbir ili neki drugi začin, sjetite se da kvaliteta ima svoj izvor. 

Fascinantnu i inspirativnu priču o fer poslovanju, istinskoj brizi i vrhunskoj kvaliteti našli smo u Lebensbaumu, njemačkoj tvrtki koja se još od 1979. u proizvodnji drži slogana: "Bez ako, bez ali, bez umjetnih aroma"

100% podrška eko uzgoju

Lebensbaum začini, čajevi i kava dolaze iz 100% ekološkog uzgoja. Ova tvrtka vjeruje da je ekološko poljodjelstvo preduvjet za visoko kvalitetnu, prirodnu hranu. Ali i više od toga. Sa svakim ekološkim proizvodom koji nađe put do potrošača, povećava se i udio ekološke proizvodnje. Stoga Lebensbaum promovira upravo eko poljoprivredu jer čuva prirodne resurse proizvodeći hranu vrhunske kvalitete. 

Snaga partnerstva

Osnivač tvrtke Lebensbaum, Ulrich Walter, prije 37 godina uvidio je kako kvalitetno uzgojena hrana uzmiče pred industrijskim napretkom i procesiranim proizvodima. Otvorio je malu trgovinu organske hrane u Diepholzu u Njemačkoj i nazvao je Lebensbaum (Drvo života). Kako nije mogao nabaviti organske začine, čajeve i kavu, krenuo je na putovanje i ove proizvode tražio u južnoj Francuskoj, Egiptu, a kasnije i u Indiji. Mala trgovina razvila se u srednje veliku tvrtku specijaliziranu za čajeve, kavu i začine najviše organske kvalitete.

"U posljednjih nekoliko desetljeća mi smo rasli zajedno s našim partnerima uzgajivačima. Ujedinjeni smo strašću za ekološku poljoprivredu, odlučnošću da postavimo nove standarde kvalitete i željom da budemo fer u međusobnom poslovanju", ističe osnivač Ulrich Walter.

Svoje sirovine kupuju ondje gdje se uzgajaju jer stvaranje svojih proizvoda žele pratiti od samoga početka. "Gradimo dugoročne razvojne odnose s našim partnerima – dobavljačima. Zajedno stvaramo lanac vrijednosti od polja, preko obrade u našim proizvodnim pogonima, sve do proizvoda koji je spreman za prodaju. Ovakvo poslovanje stvara trajne vrijednosti koje donose dobrobit svima. Bez lažne skromonosti, kažemo da je ovo ekonomija hrane za budućnost."

Prava cijena kvalitete

U Lebensbaumu ističu kako plaćanje fer cijene proizvođačima sirovina nije samo moralni čin, već i podržavanje dugoročne suradnje s kvalitetnim partnerima, koje nije lako pronaći. Razinu kvalitete koju očekuju ne žele kompromitirati nižim otkupnim cijenama. 

Najbolje moguće

Što bliže moguće, daleko koliko je nužno – princip je kojim se vode pri odabiru lokacija uzgajivača. Začini, čajevi i kava često rastu u udaljenim krajevima svijeta i nije ih moguće uzgojiti u npr. stakleniku u Bavarskoj. No, zato se u Lebensbaumu trude iznaći optimalnu lokaciju, a sav transport se vrši brodovima, umjesto avionom, nikad u polupraznim, već uvijek u punim kontejnerima, kako bi se maksimalno iskoristio transportni potencijal i minimizirao ekološki otisak.

Vitalna impresija

Lebensbaum je tvrtka koja se od početaka vodi načelom da vrijedi onoliko koliko brine o prirodi te koliko je u službi čovjeka. Danas se to zove i održivost, a ona je u srcu njihova poslovanja. Poput impresionističke slike, mnogo se detalja nadopunjuje i slaže u cjelinu. Pojedinačno, to možda i nije spektakularno, no u cjelini je ovakav pristup vitalno važan i za prirodu i za ljudsku vrstu.

Pogledaj infografiku "Put Lebensbaum anisa i čaja od komorača". 

Preporuke 0
Tvoje mišljenje nam je bitno

Tvoj email neće biti objavljen i koristi se samo u svrhu odgovaranja na tvoj komentar / recenziju.
Ostavi nam svoju preporuku i pomozi drugima da pronađu baš ono što im treba.

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!

bio&bio trgovine (22)
Pronađi nas na jednoj od lokacija diljem Hrvatske.
Pogledaj lokacije trgovina
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)