Što sve soja sadrži i zbog čega u prehranu treba uvrstiti pet fantastičnih proizvoda od organske soje
Soja je kontroverzno malo zrno oko kojeg se vode brojne verbalne bitke i polemike. Javljam se iz ekipe lajkera, a hejteri…hejteri će hejtat' bez obzira što zagovornici pisali.
Kao i sve mahunarke, tako i soja u svojoj ovojnici sadrži fitinsku kiselinu koja nije nešto što biste voljeli u svojoj prehrani, kao niti tripsin, inhibitor enzima koji je potreban za probavu bjelančevina. Međutim, postoji način na koji se može učinkovito neutralizirati djelovanje ovih tvari jer ono što se nalazi u ovojnici, vrijedno je borbe.
U slučaju ostalih mahunarki, većina fitinske kiseline i pitanje tripsina, rješava se namakanjem mahunarki i kuhanjem. Ovojnica soje je nešto tvrdokornija, pa se preporučuje uživanje u blagotvornom djelovanju cjelovite soje ukoliko je prethodno fermentirana jer se na taj način povećava probavljivost biljnih bjelančevina kojima soja obiluje i uklanjaju se nepoželjni sastojci.
Soja sadrži:
- Visok postotak biljnih bjelančevina
- Fitoestrogene (sojini izoflavoni)
- Esencijalne aminokiseline
- Vitamine tiamin, riboflavin i folnu kiselinu
- Vitamin B6
- Kalcij
- Magnezij
- Fosfor
- Kalij
- Željezo
- Cink
Ove proizvode od soje vrijedno je uvrstiti u prehranu jer zaista mogu unaprijediti zdravlje:
Koristi se kao neizostavan začin i dodatak japanskim i makrobiotičkim juhama. Izuzetno je moćan probiotik jer sadrži velik broj „dobrih bakterija“ koje blagotvorno djeluju na zdravlje probavnog i crijevnog sustava. Proces fermentacije koji se koristi prilikom proizvodnje u potpunosti deaktivira inhibitore tripsina i fitate.
Tradicionalan način proizvodnje tofua koji podrazumijeva namakanje, kuhanje i ispiranje, također neutralizira nepoželjne sastojke iz sojine ovojnice a dobivene sojine bjelančevine postaju lako probavljive.
Oba sojina umaka su neizostavni u raznim azijskim kulinarskim tradicijama i proizvode se dugotrajnom fermentacijom zrna soje uz pomoć posebne kulture startera. Važno je odabrati certificirane japanske tradicijske proizvode jer jedino oni jamče da su umaci proizvedeni na ispravan način bez industrijskog silovanja i ubrzavanja procesa.
Tradicionalno indonezijski proizvod koji se spravlja od zrna soje koja se namaču, režu i fermentiraju uz pomoć startera tj. aktivne gljivice Rhizopus oligosporus. Po mnogima je upravo tempeh jedan od najidealnijih oblika soje jer je lako probavljiv i izuzetno bogat biljnim proteinima i vlaknima.
Japansko Ministarstvo zdravlja provelo je poznatu 25-ogodišnju studiju pod nazivom „Studija stogodišnjaka na otoku Okinawa“ (Okinawa Centenarian Study) u kojoj su, između ostalog, analizirane prehrambene navike vitalnih staraca s ovog japanskog otoka.
Zaključeno je da je učestala konzumacija proizvoda od soje jedan od glavnih uzroka dobrog zdravlja i dugovječnosti te je ustanovljen izuzetno nizak postotak oboljelih od hormonski ovisnih karcinoma dojke, jajnika, prostate i crijeva. U komparaciji s populacijom Sjeverne Amerike, stanovnici Okinawe imaju čak 80% manju pojavnost karcinoma dojke i prostate, a 50% manje slučajeva raka jajnika i crijeva.
I na kraju, dobro je podsjetiti da treba konzumirati isključivo proizvode od cjelovite organske soje jer je konvencionalna jedna od najzagađenijih kultura mahunarki pesticidima, herbicidima te vrlo često podvrgnuta genetskoj manipulaciji. Također, važno je hraniti se raznolikom, cjelovitom i organskom hranom te kao i u svemu, biti umjeren. Nikako sojaholičar.
Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!
bio&bio je robna marka tvrtke Biovega d.o.o. Sva prava pridržana © 2022 Impressum
Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!
Komentar je uspješno dodan, te će biti prikazan nakon odobrenja administratora. Dodaj novi komentar