Margarin: da ili ne

Margarin može biti sastavni dio prirodne, cjelovite i raznolike prehrane. Saznajte što sadrži, kako se proizvodi i na koji način djeluje blagotvorno na zdravlje. 

Margarin kakav koristimo danas prošao je mnoge promjene od vremena kada je nastao, još davne 1869. godine. Unaprjeđenjem proizvodnje, danas margarin dobivamo tehnološkim postupcima koji smanjuju udio trans masnih kiselina zbog kojih je došao na loš glas.

Margarin se dobiva od biljnih ulja, bogat je nezasićenim masnim kiselinama i siromašan potencijalno štetnim zasićenim masnim kiselinama, te ujedno ne sadrži kolesterol.

Margarin je tekuća emulzija tipa voda u ulju. Postoje „mekani“ margarini koji su idealni za mazanje na kruh, a „čvrste“ margarine koristimo za spravljanje kolača i raznih slastica.

Margarin da, ali ne bilo kakav!
Birajte margarine koji su izrađeni od kvalitetnih ulja i masnoća iz organskog uzgoja, te one koji su izrađeni bez postupaka hidrogenacije i esterifikacije. 

Margarini koje možete naći na bio&bio policama bogati su nezasićenim masnim kiselinama koje imaju cijeli niz pozitivnih učinaka na zdravlje kao i one koje sadrže omega 3 masne kiseline. Omega 3 masne kiseline štite srce i krvne žile spuštanjem razine triglicerida, modulacijom upale i antiaritmijskim djelovanjem. 

Margarini obogaćeni vitaminima E, A i D 
Na bio&bio policama potražite i margarine obogaćene vitaminom E koji je jak antioksidans te ima ulogu u stabilizaciji staničnih membrana i regulaciji reakcija oksidacije. Vitamin A važan je za održavanje rožnice i epitelnih stanica, također pomaže rastu i reprodukciji kostiju i zubi, te ima ulogu u sintezi i regulaciji hormona, a vitamin D je bitan za mineralizaciju kostiju.

Kako bi olakšali sebi zdrav i ispravan izbor margarina, obavezno čitajte deklaracije.  Čitanje i razumijevanje nutritivne deklaracije omogućiti će lakši i kvalitetniji odabir.