Matcha je novi superfood kralj

Japanski zen budisti tijekom meditacije ponekad zadrijemaju. Tada ih majstor, za razbuđivanje, snažno mlatne po ramenu bambusovim štapom. Bam! Batine izbjegnu samo oni koji prije meditacije popiju svoj zeleni matcha čaj. :)

Matcha je japanski premium zeleni čaj u prahu kakav se stoljećima koristi u japanskim čajnim ceremonijama. Grmovi zelenog čaja rastu u hladovini jer se tako potiče sinteza klorofila i povećava razina aminokiselina. Popularnost matche raste iz dana u dan jer oni koji ga probaju, u pravilu se zaljube. 

7 razloga zbog kojih matcha zaslužuje superfood krunu

  1. Iznimno je snažan antioksidans s vrlo visokim antioksidativnim kapacitetom ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) te neizostavan kod detox tretmana
  2. Sadrži amino kiselinu L-teanin koja aktivira osjećaj smirenosti, fokusiranosti i relaksacije
  3. Smatra se 10 puta potentnijim od običnog zelenog čaja spravljenog na klasičan način
  4. Blagi je stimulans koji podiže razinu „održive energije“ bez naglih oscilacija
  5. Potiče metabolizam i brže sagorijevanje masnoća
  6. Pomaže pri regulaciji i održavanju optimalne razine šećera u krvi
  7. Prirodno je bogat vitaminima A, B6, C i K, magnezijem, kalcijem, željezom, kalijem, fosforom, cinkom i bakrom

Ovo je 7 dobrih razloga da matcha uvijek bude pri ruci kada osjećaš umor i dekoncentraciju ili ti je potreban snažan antioksidans i podrška imunitetu.

Kako se spravlja matcha

  • Tradicionalan način

Tradicionalan način spravljanja matche je vrlo jednostavan. U široku šalicu stavi žlicu matcha praha (može se i prosijati kroz malo sito za bolji efekt). Dodaj 2-3 žlice tople vode i razmuti prah dok se zapjeni. Najbolje bambusovom metlicom. Ako nemaš, snađi se :) Dodaj tople vode do vrha šalice, promiješaj i uživaj. 

  • Matcha latte

Matcha latte se lako i brzo može pripremiti kod kuće. Razmuti matcha prah u šalici i zagrij 2 dl biljnog mlijeka. Najbolje zobeno Oatly ili Bonsoy sojino jer se izvrsno pjene. Ulij polovicu toplog biljnog mlijeka u šalicu s matchom, a polovicu u manju bočicu i snažno mućkaj dok ne postigneš gustu, kremastu teksturu pjene (naravno, može i nekom drugom metodom). Ulij gustu pjenu u svoj napitak, malo promiješaj, po želji ukrasi matcha prahom. I to je to. 

  • Nemam-vremena-matcha

Ako si u žurbi, jednostavno razmuti žlicu matche u vodi ili biljnom mlijeku po želji (može i u shakeru) i nazdravi zdravlju. :)

Probaj fini kremasti chia puding s matchom