Filtriranje
Web trgovina
0800 246 246
Pon - Pet od 8 do 16h
bio&bio tim

Melisa - samo domaća i samo iz organskog uzgoja

Melisa (matičnjak) od davnina nam je poznata po svojim dobrim svojstvima...Provjeri što odlikuje pravu domaću melisu iz organskog uzgoja od Snježane Jakopović, stručnjakinje s domaćeg ekološkog gospodarstva Jakopović.

Melisa - samo domaća i samo iz organskog uzgoja
Datum objave: 29.05.2019

Melisa ili matičnjak poznata je od davnine kao biljka koja jača i krijepi dušu i tijelo. Ime melisa potječe od grčke nimfe koja je spasila život Zeusu te ju je on u znak zahvalnosti pretvorio u pčelu kako bi zauvijek sakupljala mirisni med s bijelih ili žutih cvjetova matičnjaka. Upravo je matičnjak poznata medonosna biljka, jer nijedna druga biljka ne privlači toliko pčele svojim mirisom.

Bolja koncentracija i pamćenje, bogatstvo antioksidansa, antivirusna svojstva, opuštajuće i antistresno djelovanje… Matičnjak je jedna od malobrojnih biljaka koje su istovremeno ljekovite, mirisne, ukrasne, začinske, aromatične, medonosne i imaju industrijsku primjenu, stoga ne čudi kako postoji niz pripravaka i kozmetičkih proizvoda koji sadrže upravo melisu. Ključ učinkovitosti tih pripravaka svakako leži u načinu uzgoja i proizvodnje istih te je stoga iznimno važno birati one iz organskog uzgoja.    

Kuća magične trave pionir je na području organske kozmetike u hrvatskoj, a razvila se iz prvobitne ideje o uzgoju upravo biljke matičnjaka (melise). OPG Jakopović iz Pake već 12 godina bavi se ekološkim uzgojem ljekovitog bilja te proizvodnjom certificirane ekološke kozmetike.

Odlike i jedinstvenost prave domaće melise i posebnosti njenog uzgoja donosimo vam u kratkom razgovoru sa Snježanom Jakopović, stručnjakinjom s domaćeg ekološkog gospodarstva Jakopović.

Posebnosti domaće melise iz organskog uzgoja

 

1. Gdje uzgajate/berete melisu? 

Melisu, ili matičnjak uzgajamo već 12 godina, na našem obiteljskom gospodarstvu u Paki. Imamo uz melisu i mentu piperitu, čokoladnu mentu, smilje, lješnjake te crno grožđe za izradu ulja od koštica grožđa koje koristimo u našoj crvenoj, anti age kolekciji.

2. Kako ste se odlučili za izradu prirodne kozmetike i odabrali bilje koje koristite (smilje, melisa...)?

Matičnjak smo odabrali ciljano zbog njegovih svojstava, također zato što su u to vrijeme svi sadili lavandin, a mi smo željeli nešto drukčije. Ostale biljke smo počeli uzgajati prema potrebi i upitima naših kupaca, tj. prema potrebama traženih proizvoda.

3. Koja je razlika između proizvoda Kuća Magične trave i konvencionalnih?

Ljekovito bilje koje mi uzgajamo, je uzgojeno na biodinamički način, ekološki je prerađeno i kao takvo nam koristi za sirovinu za našu kozmetiku. Sami sušimo u našoj sušari, i sami destiliramo u vlastitoj destileriji i prerađujemo u vlasitoj manufakturi u kojoj imamo i vlastiti mali laboratorij gdje nastaju svi ovi proizvodi, počevši od same recepture. Sastojci u našim proizvodima, za razliku od konvencionalnih proizvoda koji se nazivaju prirodnima, su strogo kontroliranog podrijetla i iz certificiranog ekološkog i biodinamičkog uzgoja tako da ni jedna biljka koji koristimo nije tretirana nikakvim otrovima, ni drugim kemijskim sredstvima. Samim time ti su proizvodi zdraviji, blaži za kožu i mogu se koristiti za vrlo osjetljivu kožu koja je sklona alergijama i drugim iritacijama.

4. Na što najviše obraćate pažnju pri izradi kozmetike?

Pri izradi naših proizvoda, od recepture, od sadnje biljke, proizvodnje vlastite sirovina, pa do krajnjeg proizvoda, vodimo računa da proizvod ima sva svojstva koja se od proizvoda takvog tipa očekuju. Da ima što je moguće veći postotak ekološki uzgojenih i prirodnih sastojaka, a što manje kemijski obrađenih sastojaka pa bili oni i dozvoljeni u ekološkoj proizvodnji. Tako želimo izbjeći bilo kakve reakcije na koži i agresivnost proizvoda.

Prirodne kozmetičke pripravke od melise i mnoge druge provjerite u asortimanu Kuća Magične Trave.

Preporuke 0
Oduševio te proizvod ili znaš neki dobar trik za primjenu?

Vaša email adresa neće biti objavljena
Ostavi nam svoju preporuku i pomozi drugima da pronađu baš ono što im treba.
bioNewsletter
Zdrave ideje i savjeti stižu direktno na mail.
Newsletter šaljemo jednom tjedno, ni mi ne volimo spam :)
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)