Kategorije
bio&bio tim

Mikroalge - velika pomoć za mentalnu snagu

Prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (publikacija Mentalni poremećaji u Republici Hrvatskoj) mentalni poremećaji na četvrtom su mjestu najčešćih bolesti u Hrvatskoj, a najveći postotak odnosi se na depresivne poremećaje. Pročitaj kako nam mikroalge mogu pomoći... 

Mikroalge - velika pomoć za mentalnu snagu
Datum objave: 07.10.2019

Stalna zabrinutost i anksioznost, napadi panike, depresija, neraspoloženje, nemogućnost fokusa i „magla“ u glavi postali su iznimno česti te se provode brojna znanstvena istraživanja o načinima pomoći i supstancama koje mogu ublažiti ili spriječiti ovakva stanja. Među njima su posebno zanimljive mikroalge.

Havajska spirulina

Najpoznatiji rad posvećen dobrobitima spiruline kao neuroprotektoru onaj je dr. Paule Bickford. (University of South Florida Center for Aging and Brain Repair). Godine 2005. objavila je rad u kojem navodi listu namirnica koje nam mogu pomoći da živimo dulje. Spirulina je na prvome mjestu! Jedna od njezinih studija dokazala je da spirulina umanjuje oštećenja mozga uslijed moždanog udara. Usporedila je utjecaj špinata, borovnica i spiruline – špinat i borovnica umanjili su oštećenja za oko 30%, dok ih je spirulina reducirala za čak 70%. Druga studija koju je provela dokazala je kako spirulina usporava degeneraciju mozga tijekom starenja. Naime, kako starimo, funkcije mozga i važnih receptora oslabljuju, a dr. Bickford je dokazala da spirulina taj proces može preokrenuti. Najkvalitetnija spirulina dolazi s havajskog otočja Kona. Uz sve navedeno i bogatstvo mnogih nutrijenata kojima obiluje (B12, željezo, vitamini), nije čudno što je upravo Havajska spirulina mnogima prvi izbor od dodataka prehrani, pa čak i NASA-inim astronautima!

Fikocijanin

Fikocijanin je protein zadužen za upijanje svjetlosti, a upravo je on zaslužan za plavu boju modro zelenih algi. Prepoznat je kao supstanca koja poboljšava funkcije mozga i središnjeg živčanog sustava. On okuplja aminokiseline pri tvorbi neurotransmitera u mozgu i time doprinosi povećanju mentalnih kapaciteta. Vrlo je rijedak u hrani, ali je koncentriran u mikroalgama, a njegov je ekstrakt dostupan i u obliku dodatka prehrani.

AFA

Ovu algu mnogi stručnjaci prepoznaju kao top namirnicu/dodatak prehrani za poboljšanje kognitivnih funkcija, mentalno zdravlje i općenito funkcioniranje živčanog sustava. Kao dodatak prehrani ublažava simptome depresije, poboljšava pamćenje te je poznat njezin učinak u jačanju mentalnog fokusa i koncentracije. Područje najbogatije algom AFA je oregonsko jezero Klamat. Svakako je važno da su mikroalge čiste, organske kvalitete te da su proizvedene sa što manje procesiranja i ljudske intervencije.

Preporuke 0
Tvoje mišljenje nam je bitno

Tvoj email neće biti objavljen i koristi se samo u svrhu odgovaranja na tvoj komentar / recenziju.
Ostavi nam svoju preporuku i pomozi drugima da pronađu baš ono što im treba.

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!

bio&bio trgovine (22)
Pronađi nas na jednoj od lokacija diljem Hrvatske.
Pogledaj lokacije trgovina
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)