Kategorije
Sanja Bosančić, bio&bio tim

Miško Mijo Trgovac: želim nastaviti obiteljsku tradiciju

Imamo novi članak iz našeg #HR eko serijala o domaćim eko poduzetnicima. Donosimo lijepu priču iz Čazme. 

Miško Mijo Trgovac: želim nastaviti obiteljsku tradiciju
Datum objave: 30.09.2016

Na 3,5 hektara certificirane ekološke zemlje, mladi eko uzgajivač Miško Mijo Trgovac uzgaja začinsko bilje i mnoge povrtne kulture, koje čine Začin bake Vanje, od nedavno ekskluzivno dostupan u bio&bio trgovinama. Posjetili smo Miška u Čazmi.

Gospodarstvo koje je počelo s radom 80.-tih godina kao pionirski projekt, pokrenuo je Franjo Trgovac. „Moj tata je pokrenuo imanje kada je iz zdravstvenih razloga promijenio prehranu i malo po malo time se počeo sve više baviti. Ekološki certifikat dobili smo odmah na po početku certificiranja u Hrvatskoj, negdje 2002. godine.“

Posjet ovom imanju raj je za sva čula, budući da je fokus na začinskom bilju: bosiljak, ružmarin, kadulja, timijan, origano koji šire predivan miris. Asortiman imanja također čine tradicionalne povrtne kulture te ima veliki izbor korjenastog povrća, poput mrkve, peršina, daikona, pastrnjaka, celera. Tu su i batat, blitva, bundeve, a nađe se i poneka i egzotična kultura poput peruanske jagode.

„Na imanju čuvamo svoje sjeme i izoliramo ga tako da imamo 90% vlastitog sjemena. Imamo dosta starih autohtonih sorti, primjerice samo bosiljka imamo 15-ak vrsta. Već 10 godina radimo začinske mješavine, imamo vlastitu sušaru, pa time i proizvodnju svake godine temeljimo na začinima od bilja koje sami uzgojimo.“

Začin bake Vanje lako pronalazi put do kupaca jer ima balansiranu kombinaciju ekološkog začinskog bilja i korjenastog povrća koja upotpunjuje aromu svakodnevnih jela. Ljubitelje prirodnih začina privlači njegova kvaliteta, ali i dopadljivo ime.

„Baka Vanja je moja mama koja će uskoro postati po peti put baka i ona je ta koja je nositeljica cijele priče našeg imanja, ona je ta koja je realizirala mnoge tatine ideje.“

Miško Mijo Trgovac mladi je čovjek koji je odlučio posvetiti se eko proizvodnji, kao dijelu obiteljske tradicije koji nosi puno zadovoljstva, ali i izazova.

„Ja sam počeo prije 2.5 godine preuzimati imanje od roditelja jer sam želio nastaviti obiteljsku tradiciju. Oduvijek sam imao ideju da se želim baviti time, ali sam želio steći i neko osobno iskustvo. Posljednjih godina jednostavno sam osjetio da je došlo vrijeme za to da se posvetim imanju. Iskreno, to mi je jedino čime se želim baviti u životu. Uživam raditi s hranom, proizvoditi vlastitu sirovinu za svoje proizvode, ovdje kreiram ono što želim. Naravno da uvijek ima izazova, poput savladavanja procesa proizvodnje te mnogo istražujem o nekonvencionalnim načinima. Planovi koje postavim se često ne realiziraju i to je jedan živi proces, što ga čini i zanimljivijim."

Obitelj Trgovac radi na novim ekoproizvodima, koji bi na tržište trebali doći kroz 6 mjeseci, a u planu je daljnji razvoj i proširenje te akvizicija nove zemlje. Sretno!

Preporuke 0
Tvoje mišljenje nam je bitno

Tvoj email neće biti objavljen i koristi se samo u svrhu odgovaranja na tvoj komentar / recenziju.
Ostavi nam svoju preporuku i pomozi drugima da pronađu baš ono što im treba.

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!

bio&bio trgovine (22)
Pronađi nas na jednoj od lokacija diljem Hrvatske.
Pogledaj lokacije trgovina
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)