Dobar savjet zlata vrijedi. Vidi kako se koristi moringa i zbog čega je toliko potentna i svestrana.
Mjesecima samo bila blijeda ko krpa. Mama mi je rekla: "Odi doktoru da ti izvadi krv!" Mama uvijek misli da je to rješenje svih zdravstvenih nepoznanica. Imala je pravo jer kompletna krvna slika je vrištala – anemija!
Čula sam da je moringa bogata željezom, ali je do tada nisam probala. Kupila sam svoj prvi paketić moringe u prahu i moja borba protiv anemije i umora je počela. E, sad - ako bi trebalo izdvojiti samo jedan savjet kod uzimanja moringe rekla bih – pazi! Moraš krenuti s vrlo malim dozama i ne natašte jer je toliko moćna da izaziva jaku mučninu ako se predoziraš. Ozbiljno. Probala sam.
Kreni s pola čajne žličice dok ne postigneš maksimalnu dozu od 5 žličica dnevno. Iako će ti vjerojatno trebati i manje jer svaki je organizam specifičan pa, kao i kod kurkume, osluškuj signale svog tijela.
Za ovakvo upoznavanje s moringom i istraživanje tvoje idealne doze trebat će ti 3-4 tjedna. Ne požuruj jer krajnji efekt je vrijedan čekanja!
Ja sam kroz nekoliko mjeseci u potpunosti riješila anemiju pa je od tada preporučujem svim dragim ženama u mom životu, kojima često nedostaje željeza.
Inače, moringa je neobično potentna zelena biljčica koja, osim organizmu lako iskoristivog željeza, u sebi krije i obilje kalija, magnezija, cinka, bakra, ali i vitamina A, E, B1, B2 i B3. Evo na koje sve načine možeš uživati u moringi.
1. Smoothie. Ako ih voliš kao ja, onda je moringa idealan novi dodatak od kojeg će tvoj smoothie postati mega potentan i jako, jako zelen.
2. Minimalizam. Jednostavno moringa + voda. Kada nosiš svoju bocu vode za van, dodaj malo moringe i protresi prije uživanja. To je u slučaju da ti se baš sviđa okus moringe. Ako ne, tu je sljedeći mix.
3. Moringa power mix. U željenu količinu vode umiješaj prah moringe, sok limuna, listiće mente, prah ili sok svježeg đumbira, med i nekoliko kockica leda. Ovi sastojci se međusobno odlično slažu, no možeš zamijeniti vodu i kokosovom vodom. Savršeno osvježavajuće i moćno piće.
4. Ubaci u jela "na žlicu". Dodaj malo praha moringe u juhe, variva i umake, ali tek kada se ohlade kako bi vrijedna nutritivna svojstva ostala očuvana. Pripazi na količinu da okus moringe ne zavlada jelom.
5. Pomiješaj s kikiriki maslacem. Ozbiljno. Odlična ideja jer je kikiriki maslac po mirisu i okusu dominantniji od moringe pa je jednostavno preuzme, a ti dobiješ najmoćniji namaz ikad koji će te ujutro pokrenuti kao raketu. Naravno, možeš žlicu svoje "kikiringe" dodati i u smoothie.
Količina? Otprilike na 350 g kikiriki maslaca (manja staklenka), dodaj 1 žlicu moringe u prahu. I da, trebat ćeš pozvati štapni mikser u pomoć. No isplati se i taj trud.
Bez obzira na djelotvornost moringe, ne zaboravi na važnost raznolike i cjelovite prehrane. Uživaj i u ostalim prirodnim izvorima željeza kao što su cikla, sjemenke bundeve i chia sjemenke, općenito orašidi i mahunarke, posebno soja i leća. Tamno zelena, kratko kuhana zelenjava, peršin i kurkuma. Melasa šećerne trske je fantastičan izvor željeza. Matični sokovi aronije, kupine i borovnice, također su odlični za nas bljedunjave. :)
Želim ti puno uživanja u eksperimentiraju i istraživanju svih mogućnosti ove vrijedne biljčice i probaj fini zeleni recept s moringom.
Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!
bio&bio je robna marka tvrtke Biovega d.o.o. Sva prava pridržana © 2025 Impressum
Web koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje
Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!
Komentar je uspješno dodan, te će biti prikazan nakon odobrenja administratora. Dodaj novi komentar