Najbolji savjeti za čišćenje jetre

Zamisli jetru kao centralnu detox tvornicu koja uz to ima još stotine važnih funkcija u organizmu.

Neizbježno zagađenje u okolišu - zraku, vodi i hrani itekako opterećuje jetru, a dodatni izazov su lijekovi, alkohol, ali i bolesti uzrokovane raznim bakterijama i gljivicama.  

Znakovi za uzbunu

Ako je tvoja jetra preopterećena i ne funkcionira ispravno, vjerojatno ćeš primijetiti određene simptome kod drugih tjelesnih organa kao što su:

  • Razne alergije
  • Kožne infekcije i kronične upale
  • Oslabljena bubrežna funkcija
  • Poremećaj rada štitnjače
  • Probavni problemi

Što jesti za detox jetre

Jetri treba pomoć da ostane zdrava i snažna kako bi i dalje obavljala mnoge važne funkcije organizma, pa je važno povremeno provesti djelotvornu kuru čišćenja jetre.

Prije svega smanji ili, idealno, potpuno ukini unos nezdrave, rafinirane hrane i jedi mnogo kratko kuhanog zelenog povrća, cjelovite mahunarke, žitarice i fermentirano (posebno daikon, kiselo zelje i fermentirani češnjak) te pij sirove zelene sokove.

Top 5 suplemenata za zdraviju jetru

U nastavku izdvajamo djelotvorne superzačine, biljne tinkture i ljekovite gljive koji su snažna podrška kod regeneracije i detoxa jetre.

  1. Sikavica
  2. Maslačak
  3. Reishi
  4. Kurkuma
  5. Antioksidansi

Tinktura sikavice je uz tinkturu maslačka dodatak br. 1 za čišćenje jetre jer obje sadrže moćne djelatne tvari koje potiču regeneraciju i detox jetre.

Reishi gljive se u tradicionalnoj kineskoj medicini koriste upravo u tu svrhu, ali i kao snažna podrška cjelokupnom imunitetu.

Kurkuma blagotvorno djeluje na jetru zbog snažnih antiupalnih svojstava i najbolje ju je uzimati u obliku Zlatnog mlijeka zbog ostalih sastojaka koji djeluju kao katalizatori. Napravi Zlatno mlijeko i svoju zlatnu pastu.

Jetra će ti također biti zahvalna ako unosiš što više antioksidansa kroz već spomenute sirove sokove, ali i one antioksidanse koji se nalaze u zelenom čaju (katehin), superbobicama (matični sokovi aronije i borovnica), te iz suplemenata kao što su astaksantin i chlorella.

Pročitaj još dobrih savjeta za prirodno i neškodljivo čišćenje organizma.