Kategorije
Žana Hinek

Nije svaka tjestenina „japanski noodle“

Pročitajte zadnji u nizu blog post iz našeg japanskog serijala o hrani. Evo zbog čega Žana tvrdi da se japanska proizvodnja tjestenine itekako može nazvati umjetnošću. Saznajte sve o japanskim noodlima i zašto su toliko posebni.

Nije svaka tjestenina „japanski noodle“
Datum objave: 27.05.2014

Što se tiče naše domaće prehrane jasno je da kruh zauzima prvo mjesto po konzumaciji namirnica u hrvatskim kućanstvima. Osim u kruhu, Hrvati uživaju i u blagodatima raznovrsnih tjestenina. Prema službenim podacima, godišnja potrošnja tjestenine po stanovniku u našoj zemlji iznosi 7,3 kg,  što nas svrstava među deset najvećih potrošača tjestenine u EU. Naravno, prvaci u Europi su Talijani pa je zanimljivo istaknuti da svaki Talijan godišnje pojede oko 26 kilograma tjestenine.

Godišnje se na hrvatskim tanjurima nađe 40.000 tona tjestenine, potrošnja naravno posebno snažno raste u razdoblju turističke sezone kada na Jadran pohrle spomenuti Talijani.

No, ovo je priča o posve drugoj tjestenini od one koju Talijani dobro poznaju – jer nije svaka tjestenina japanski noodle J. Premda se uvriježilo mišljenje da je Italija domovina tjestenine, istina je da je tjestenina kakvu mi danas poznamo nastala u Aziji. Marko Polo je samo sa svojih putovanja po dalekom istoku u Italiju donio recept za tjesteninu.

Japanske tjestenine poznatije su pod engleskim nazivom “noodles“ datiraju iz drevne kineske tradicije još iz Nara perioda (710.-729. g) kada je japansko društvo prihvatilo dio kineske kulture pa tako i prehrane. Prva tjestenina koja je prihvaćena u Japanu prethodnica je današnjih somen noodle – najtanje tradicionalne pšenične tjestenine. Kao i svemu, Japanci su se posvetili daljnjem usavršavanju ovog jednostavnog jela od pšeničnog tijesta te su razvili udon tjesteninu – mekanu, podatnu tjesteninu od pšenice, ili smjese pšenice i riže, šire strukture koja je danas svakodnevna namirnica uobičajenog japanskog ručka, večere ili užine.

Da i proizvodnja tjestenine može biti posebna umjetnost svjedočili smo kroz upoznavanje s gospodinom Shoji Tanaka koji sa svojim bratom u japanskoj prefekturi Shiga nastavlja obiteljsku tradiciju proizvodnje poznate marke Seimensho noodla. Njihova tradicija proizvodnje datira od 1906. g., a već dugi niz godina obitelj Tanaka sudjeluje u organskom pokretu i okreće se organskoj kvaliteti proizvodnje.

Seimensho proizvodnja relativno je mala ali posvećena minucioznoj izradi na tradicionalan način koji je specifičan za japansku tjesteninu, zbog čega se i cijeni kao tjestenina najviše kvalitete. Ista zahtjeva veliku pozornost u selekciji najboljih sirovina, te specifičnu tehniku miješanja smijese tijesta, kao i posebno razvijeni način sušenja bez korištenja povišene temperature. Miješanje tijesta odvija se u posebnoj miješalici koju je razvila obitelj Tanaka u kojoj se tijesto sporo i dugo miješa kako bi se održala niža temperatura te omogućilo razvijanje glutena. Na taj način dobiva se elastična ali i dovoljno meka tekstura koja je specifična za Seimensho proizvode, vrlo slična onoj koja se dobiva kod ručnog miješanja.

Formiranje rezanaca i proces sušenja dvostruko je duži nego u ostalim proizvodnjama japanske tjestenine (a gotovo neusporediv s konvencionalnim) jer je misija braće Tanaka zadržati kvalitetu i okus uvijek ispred kvantitete. Proces sušenja zapravo je i proces daljnjeg sazrijevanja tjestenine, a isti se odvija u zanimljivom lančanom „postrojenju“ u kojem se tjestenina suši dugotrajnim prozračivanjem na niskim temperaturama u trajanju od čak 2 dana (uobičajeni procesi sušenja gotovi su u par sati). Dužina sušenja i dinamičnost prozračivanja specifična su za svaku pojedinu vrstu tjesteninu koju proizvode.

Precizno pakiranje tjestenine, a za mnoge vrste i uvezivanje u manje buntove, poseban je doživljaj i utjelovljuje japansku preciznost u pravom smislu riječi te doslovce ostavlja bez daha. Ovakva preciznost i usmjerenost na svaki detalj omogućuje da udon, soba, somen i ramen dođu do naših bio&bio trgovina sačuvani od lomljenja.

Specifičnost japanske prehrane je između ostalog da se hladni noodli (u različitim temeljcima) najčešće serviraju na kraju obroka kako bi zaokružili okus hrane.

Mali pojmovnik različitih vrsti japanskih noodla:

Soba - rezanci su izrađeni od heljdina brašna, specifično jakog orašastog okusa. Većina soba tjestenine u sastavu ima i pšenično brašno, što znači da nisu bez glutena. No, bio&bio trgovine nude i 100% soba tjesteninu koja ne sadrži gluten. Za ovu tjesteninu iznimno je važno slijediti uputstvo za upotrebu kako bi se očuvala kvaliteta i gurmanski doživljaj.

Udon -  posebna je vrsta elastične ali mekane tjestenine od pšeničnog brašna ili mješavine pšeničnog i rižinog brašna. Udon karakterizira šira dimenzija rezanaca, za razliku od sobe ima neutralan okus, što čini ovu tjesteninu idealnu za sve kulinarske kombinacije.

Ramen -  tanka tjestenina od pšeničnog brašna specifičnog spiralnog pakiranja. Ramen rezanci puno su tanji i duži od udon noodli i imaju lijepu strukturu. Vrlo često se prodaju pakirani sa začinskim dodatkom koji čini ovo jelo pogodno za to-go varijante gableca.

Somen – tjestenina koja je vrlo tanka, pakirana u ravnu formu rezanaca, najčešće izrađena od pšeničnog brašna.

Specifičnost japanske tjestenine je i da se često začinjava biljkama koje utječu na boju i okus, poput pelina ili praha zelenog čaja.

Preporuke 0
Tvoje mišljenje nam je bitno

Tvoj email neće biti objavljen i koristi se samo u svrhu odgovaranja na tvoj komentar / recenziju.
Ostavi nam svoju preporuku i pomozi drugima da pronađu baš ono što im treba.

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!

bio&bio trgovine (22)
Pronađi nas na jednoj od lokacija diljem Hrvatske.
Pogledaj lokacije trgovina
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)