Kategorije
Jadranka Marković

Noć bez krema – isplativi trening

Većina nas je navikla na korištenje noćnih krema. No je li to zaista najbolja opcija za noćnu njegu kože? Holistički sustav njege kože Dr.Hauschka „ne vjeruje“ u noćne kreme. A evo i zašto...

Noć bez krema – isplativi trening
Datum objave: 19.06.2013

Korištenje krema nakon večernjeg čišćenja lica, a prije odlaska u krevet, gotovo da je navika koja se odrađuje bez razmišljanja. Od 10 žena, bez obzira na životnu dob, 9 će ih reći da obavezno koriste noćne kreme. Kada ih pitam zašto, odgovor je u pravilu isti – nakon umivanja koža me jako zateže. No, kao i svaka priča, i ova ima drugu stranu.

Neravnoteža u organizmu – uzrok promjena
Kao što znaš, koža je organ koji je, kao i svi organi, izložena stalnim utjecajima izvana (godišnje doba, prehrana, količina tekućine, spavanje) i iznutra (životna dob, hormoni, psihičko i emocionalno stanje) tako da nisu godine jedine, ili najglavnije, koje nas određuju. Kada prolazimo kroz neko turbulentnije razdoblje, to ostavlja trag na našoj koži jer se u takvim situacijama mogu uspavati ili oslabiti regenerativne i zaštitne funkcije kože.

Evo primjera – koža osoba s mješovitom kožom u stresnim fazama, a koja vjerojatno uključuju puno kave (i cigareta), grickalice, čokoladu, premalo sna, 1 obrok dnevno, premalo vode…, može, potpomognuta i promjenom u lučenju hormona, kod nekih osoba prijeći u kožu s puno upalnih procesa, a kod drugih u potpunu dehidraciju i perutanje. Govorimo o tri različita stanja kože koja se ne mogu tretirati pod istim nazivnikom – mješovita koža.

Upravo ovakve, zahtjevnije, situacije traže brza i što učinkovitija rješenja i izlaz se često traži u Svemogućoj i Moćnoj noćnoj njezi.

Hranjiva noćna krema – u prijevodu – pohani šnicli za večeru

Naša koža posjeduje vlastitu snagu hranjenja i regeneracije. Uloga kozmetičkih preparata trebala bi biti da pomaže u tim procesima, da osnažuje kožu i podupire ju u vlastitoj aktivnosti kroz njezin prirodni ritam, a ne da radi umjesto nje.
Evo još jednog primjera iz svakodnevnog života. Sigurna sam da ti nikada nitko nije rekao da kada si umorna, iscrpljena, preosjetljiva, da se dobro najedeš za večeru (npr. pohani šnicli, krumpir salata, torta…) i odeš na spavanje. I tako svaki dan. Lakše mi je vjerovati da su dobronamjerni savjeti išli u smjeru disanja, opuštanja, dovoljno sna, dosta tekućine, dosta voća i povrća….

No, vratimo se koži.  Koža je tijekom dana primarno u svojoj funkciji usmjerena na zaštitu (UV zračenje, mikro čestice u zraku…) i pore su maksimalno stegnute kako bi se proces što bolje odvijao. Osim toga, iskoristivost „hrane“ i aktivnih sastojaka u preparatima puno je veća tijekom dana, baš kao što se i hrana u našem probavnom sustavu, a unesena tijekom dana, puno bolje iskorištava nego li ona koja se konzumira navečer prije spavanja.

Tijekom noći koža mijenja „opis posla“ i procesi funkcioniraju u drugom smjeru – iznutra prema van. Kako se metabolizam organizma mijenja, svi bi organi kroz noć trebali biti u sporijoj, mirnijoj fazi. Sukladno tome i koža „ima potrebu završiti posao“, a ne probavljati novi masni obrok – noćnu kremu. Koža bi tijekom noći trebala izlučiti toksine i viškove od dana, trebala bi izvrtjeti krug diobe stanica – regeneraciju i proizvesti sebum (svoju prirodnu masnoću) koji će ju štititi tijekom dana. Ako se na licu tijekom noći nalazi krema, receptori na površini kože registriraju masnoću pa ju koža s vremenom prestaje proizvoditi i tako ulazi u začarani krug stalne potrebe za mazanjem. S druge strane, ako je krema tijekom noći na licu, to također onemogućava i izlučivanje toksina odn. čišćenje jer se u porama nalazi krema.

Preparat za noć – ipak da

Sve ovo što sam ti do sada napisala ipak ne isključuje upotrebu preparata koji se na lice nanose prije spavanja.
Nakon neizostavnog nježnog čišćenja make up-a i umivanja lica te dubinskog čišćenja (Dr.Hauschka krema za čišćenje od badema), na lice nanesi nemasni preparat. On će podržati tvoju kožu u vlastitoj aktivnosti i pomoći joj da odradi procese koji će joj biti (a i tebi) od koristi još puno, puno godina (disanje, čišćenje, podmazivanje – proizvodnja sebuma, regeneracija).
Ovisno o tome u kakvom ti je koža stanju, izaberi između Dr.Hauschka Tonika, Tonika specijal, Regenerativnog seruma, Ampula N ili S ili Intenzivne njege.

Ljeto je apsolutno najbolji dio godine za prijeći na nemasnu noćnu njegu, jer se koža dostatno samostalno podmazuje, pa ga u tom smislu i iskoristi, a do jeseni sve će već funkcionirati „kao po špagici“.

Tekst je objavljen na portalu Zdrava krava u rubrici „Prirodno lijepa“.

Preporuke 0
Tvoje mišljenje nam je bitno

Tvoj email neće biti objavljen i koristi se samo u svrhu odgovaranja na tvoj komentar / recenziju.
Ostavi nam svoju preporuku i pomozi drugima da pronađu baš ono što im treba.

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!

bio&bio trgovine (22)
Pronađi nas na jednoj od lokacija diljem Hrvatske.
Pogledaj lokacije trgovina
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)