Planetopija je objavila novu kuharicu Jadranke Boban Pejić, Prirodno bez glutena. Zavirite u knjigu i saznajte zbog čega je vrijedno uvrstiti je u svoju kućnu biblioteku.
Da bismo se kvalitetno hranili, ponekad je potrebno promijeniti način na koji gledamo na hranu. Za razliku od mehaničkog pristupa, koji hranu promatra kao skup nutrijenata, cjelovit pristup prehrani poima hranu kao izvor života i vitalnosti, piše u svojoj novoj kuharici Prirodno bez glutena Jadranka Boban Pejić.
To je jedan od postulata cjelovitog pristupa prehrani koji me odmah osvojio! Posebno je važno o tome voditi računa kada se odlučujemo za određeni tip restrikcijske prehrane. Da bismo se kvalitetno hranili, nije dovoljno izbaciti jednu namirnicu, pronaći "krivca" za sve naše probleme i nepoželjnu namirnicu zamijeniti nadomjesnim proizvodom koji je toliko prerađen da nema nikakvu vitalnost, a onda ni vrijednost za naš organizam.
Sveprisutna pšenica
Pšenica, žitarica s najvećim udjelom glutena, namirnica je koja se gotovo svakodnevno konzumira (najčešće rafinirana) bilo kao kruh, tjestenina ili u formi nekog drugog brašnastog proizvoda. No često nismo svjesni stvarne količine pšenice koju konzumiramo jer se pšenica, kao i šećer, soja ili kukuruz, nalazi u gotovo svim pakiranim proizvodima u kojima je naoko "nevidljiva".
Žitarice bez glutena
Prevelike količine iste namirnice, u ovom slučaju glutena, dovodi do zasićenja. No, kako postići ravnotežu? Prije nego ponovo uvedemo (cjelovitu) pšenicu i druge žitarice koje sadrže gluten u svoju prehranu u uravnoteženim omjerima, dobro bi bilo barem na neko vrijeme organizam odmoriti od glutena. Srećom postoji velik broj žitarica koje ne sadrže gluten pa nema bojazni da ćemo ostati „kruha gladni“.
Proso, heljda, smeđa riža, kukuruz, amarant, kvinoja, tef, žitarice su bez glutena od kojih možemo spravljati prefina zdrava jela. Tu će od neprocjenjive pomoći biti i teorijski dio i odlični recepti iz kuharice Prirodno bez glutena u kojoj Jadranka Boban Pejić daje neke univerzalne korisne smjernice.
Tri zlatna savjeta
1. Obratite pažnju na kvalitetu namirnica koje konzumirate – organski uzgojene cjelovite namirnice biljnog porijekla: različito povrće, mahunarke, sjemenke, voće i orašasti plodovi temelj su raznolike prehrane.
2. Koje god žitarice jedete, imajte na umu da je nutritivna vrijednost cjelovitog zrna neusporediva s 'praznim' kalorijama rafiniranih proizvoda. Cjelovite namirnice u dobrim omjerima i kombinacijama donijet će nam osjećaj sitosti i trajnog zadovoljstva i vitalnosti.
3. Jednolična i neadekvatna prehrana uzrok je mnogih poteškoća, pa tako i netolerancije na gluten. Uvoditi nov način prehrane, a ne razumijevati osnovne potrebe organizma može više štetiti nego koristiti. Edukacija kao i naše iskustvo od presudne su važnosti.
Dođite na promociju knjige i predavanje
Želite li saznati više o razlozima netolerancije na gluten, o namirnicama koje ne sadrže gluten, o razlikama između prirodnih i konvencionalnih bezglutenskih proizvoda te pripremi uravnoteženih zdravih obroka, dođite na predavanje i promociju knjige Prirodno bez glutena u zagrebački centar Makronova u srijedu, 10.12. u 19 sati u sklopu ciklusa Planetopija srijedom u Makronovi. Dobro nam došli!
Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!
bio&bio je robna marka tvrtke Biovega d.o.o. Sva prava pridržana © 2022 Impressum
Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!
Komentar je uspješno dodan, te će biti prikazan nakon odobrenja administratora. Dodaj novi komentar