Obiteljska priča o autohtonom ludbreškom hrenu

Obitelj Makar bavi se uzgojem hrena već zadnjih 40 godina. Otac Franjo s obitelji pokrenuo je i ekološku proizvodnju čuvane autohtone sorte hrena gdje svi rade zajedno kao uigrani tim.

Kako je počela vaša priča u kojoj glavnu ulogu igra upravo hren?

Već smo se ranih 80-tih godina počeli baviti hrenom i bavimo se kao obitelj i dan danas na imanju u Ludbregu. S intenzivnom proizvodnjom smo započeli 2000. godine.

Kakvu vrstu hrena uzgajate po principima ekološke proizvodnje?

Dugi niz godina smo se bavili selekcijom hrena – izdvajali najkvalitetnije sadnice i njegovali te brinuli o njemu kao o malom djetetu. Ta sorta hrena koju smo „odnjegovali“ nazvana je „ludbreški hren“ koji je temeljem odluke Ministarstva poljoprivrede proglašen čuvanom autohtonom sortom. Ludbreški hren koji već 25 godina uzgajamo po principima ekološke proizvodnje, otporan je na bolesti i ima izvanredna organoleptička svojstva.

Kako hren djeluje na organizam i zbog čega se smatra zdravim?

Naš ludbreški hren vrlo je ukusan, sočan, aromatičan i bogat je snažnim antioksidansima te sadrži blagotvorna eterična ulja poput gorušičinog, koja se smatraju ljekovitima. Hren je iznimno zdrav korijen i pomaže kod brojnih zdravstvenih tegoba, a može djelovati i kao snažan afrodizijak.

Kako je najbolje koristiti svježi hren? Imate li savjet za sve one koji žele izvući maksimum iz ovog jedinstvenog korijena?

Predlažemo da prije ribanja potopite hren na nekoliko sati u hladnu vodu. Naj taj se način učinkovito izvlači ono najbolje iz hrena.

Koji su vam planovi za budućnost?

Plan nam je i dalje razvijati ekološku proizvodnju hrena te dobivenu organsku sirovinu pakirati u staklenke i ponuditi gotov proizvod kupcima i zaljubljenicima u 100% ekološki ludbreški hren, kojih je, iz dana u dan, sve više.