Od danas jedem samo prirodnu kozmetiku

Kraljica prirodne kozmetike, naša Dragana, edukatorica i stručna savjetnica za Dr. Hauschka kozmetiku, upada u sobu i onako usput ispali: "Jesi li znala da žena u životu pojede prosječno 2 kg ruža?"  Isti sam čas znala da ne misli na one mirisne elemente prirode s laticama.

Prosječno?  To se dakle odnosi na one koje ne stavljaju ruž opsesivno svaki dan, stalno... Super. To znači da sam do svoje 30te već pojela 5 kila. 

Ispada da su upravo sintetske boje kakve se često koriste u konvencionalnim ruževima najspornije. Poznato je da su neki od sastojaka izrazito kancerogeni jer sadrže teške metale poput olova i arsena i to "u dopuštenim količinama". Što god to značilo. 

No, gdje su istraživanja o posljedicama dugotrajnog i ooobilnog korištenja istih? 

Što sadrži konvencionalni make-up

Evo, što je prilikom jednog predavanja otkrila na tu temu Dragana:

Konvencionalna dekorativna kozmetika općenito sadrži velike količine boja (5-7% u maskarama i tekućim puderima, oko 10% u ruževima, a u sjenilima čak oko 30%) i upravo s njima treba biti najoprezniji jer mogu biti itekako toksične (tzv. azo boje). No to nije sve.

Mnogi proizvodi konvencionalne dekorativne kozmetike (čak i kozmetika vrlo poznatih robnih marki), uz boje, mogu sadržavati široku paletu problematičnih i potencijalno vrlo štetnih sastojaka.  Izbjegavajte upotrebu kokamidopropil betaina (cocamidopropyl betaine) i kokamid dietanolamina (cocamide DEA ili cocamide diethanolamine), propilen glikola i njegove etoksilirane komponente (PEG ili Propylene glycol) kao i kemijske konzervanse, parabene (npr. ethylparaben, methylparaben i sl.).

Uglavnom, zahvalna sam da postoji Dr. Hauschka make-up koji koristi birane i u potpunosti prirodne i neškodljive sastojke koji me iskreno oduševljavaju.

Prirodna do posljednje latice

Što kažeš na ovakav sastav make-upa: birane ljekovite biljke iz biodinamičkog uzgoja, primjerice, ritmizirani bjelodan, hamamelis i crni čaj koji jačaju kožu i podupiru je u njenim prirodnim funkcijama. Prirodni voskovi i uljni ekstrakt ruže, jojobe, avokada i makadamije. Svila! Koja ima regulirajuće djelovanje i daje mat izgled. Boje se dobivaju iz mineralnih pigmenata, gdje čisti svileni prah gradi blagu osnovu.

Javi nam u komentarima koji je tvoj omiljeni Dr. Hauschka make-up proizvod i vidi cijelu kolekciju.