Filtriranje
Web trgovina
0800 246 246
Pon - Pet od 8 do 16h
Irina Zafranović

Odgađanje zdravih odluka – koji je vaš izgovor?

Stevija je definitivno najzdravija alternativa šećeru koja nam omogućava uživanje u slatkom bez štetnih posljedica. Brigu za svoje zdravlje ne bismo trebali odgađati jer pravo vrijeme za kvalitetne promjene je - upravo sada!

Odgađanje zdravih odluka –  koji je vaš izgovor?
Datum objave: 12.11.2012

Na prvi se pogled čini da smo u svakodnevnom hektičnom načinu života svladali umjetnost prilagođavanja našeg unutarnjeg ritma onom nametnutom, vanjskom.  Međutim, nije tako. Često zanemarujemo potrebe našeg organizma za zdravom i redovitom prehranom, tjelesnom aktivnošću i općenito, uskraćujemo sebi famozno „vrijeme za sebe“ koje nas ispunjava i puni naše zalihe energije.  Naravno, takva tendencija ne može proći bez posljedica što dokazuju statističke brojke koje kao glavni uzrok smrtnosti u svijetu navode razne bolesti srca i krvožilja te autoimunih bolesti.

Pokušajmo za početak osvijestiti što je objektivna prepreka provođenju zdravih odluka i ostvarenju ciljeva a što samo izgovori, te za jednu po jednu pronalaziti rješenje. 

Za početak, odabir ekološke, cjelovite i uravnotežene prehrane trebao bi biti imperativ kao i iznalaženje zdravih alternativa za svaki „porok“ koji nas u konačnici najčešće košta dobrog zdravlja i vitalnosti.

Jedna od zdravih alternativa i općenito priča koja iskreno oduševljava je priča o steviji koju smo tek odnedavno ugledali na policama naših trgovina s obzirom na to da je uslijed pritisaka raznih moćnih lobija dugo bila izvan zakona.  Europsko i svjetsko tržište je napokon ove godine širom otvorilo vrata steviji.

Evo priče o čudesnoj i moćnoj biljci u čijem blagotvornom djelovanju napokon možemo uživati.  Punog naziva Stevia rebaudiana Bertoni, ova biljka podrijetlom iz Paragvaja i Brazila, već stoljećima među Indijancima uživa status prirodnog lijeka za dijabetes, povišeni krvni tlak i zarastanje rana. 

Stevija sadrži glikozide koji potiču gušteraču na optimalnu, uravnoteženu proizvodnju i izlučivanje hormona inzulina, snižavaju razinu ukupnog kolesterola te usporavaju i sprečavaju rast i razmnožavanje bakterija, virusa i gljivica.

Stevija je također popularna zbog izrazito slatkog okusa koji je i do 400 puta intenzivniji od saharoze (šećera), pri čemu ima zanemarivu energetsku vrijednost. Za tu intenzivnu slatkoću zaslužan je najslađi i najčešće upotrebljavan rebaudozid A. 

Upravo zbog iznimno intenzivno slatkog okusa, ekstraktu stevije se kod proizvodnje često dodaju različita punila i tu treba biti oprezan i pažljivo čitati deklaracije s obzirom na to da neki proizvođači kao punilo dodaju šećer maltodekstrin koji sadrži kalorije i ima utjecaj na razinu glukoze u krvi.   

Stevija je definitivno najzdravija alternativa šećeru koja nam omogućava uživanje u slatkom bez štetnih posljedica. Brigu za svoje zdravlje ne bismo trebali odgađati jer pravo vrijeme za kvalitetne promjene je - upravo sada

 

Preporuke 0
Oduševio te proizvod ili znaš neki dobar trik za primjenu?

Vaša email adresa neće biti objavljena
Ostavi nam svoju preporuku i pomozi drugima da pronađu baš ono što im treba.
bioNewsletter
Zdrave ideje i savjeti stižu direktno na mail.
Newsletter šaljemo jednom tjedno, ni mi ne volimo spam :)
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)