Kategorije
bio&bio tim

Okinawa - inspiriran tradicijom i vitalnošću Japana

Japanska kuhinja se mnogima već duže vrijeme nalazi na vrhu najdražih jela i nezamisliva je bez soja umaka. No koliko zapravo dobro poznaješ razne varijante soja umaka? Predstavljamo ti shoyu i tamari umak.

Okinawa - inspiriran tradicijom i vitalnošću Japana
Datum objave: 03.02.2025

Tamari i shoyu su tradicionalni japanski umaci slanog okusa, pripremljeni od soje, vode i morske soli te se kao takavi svakodnevni koriste u kuhanju za začinjavanje jela. Iako se često koriste kao sinonimi soja umaka u receptima, postoji nekoliko ključnih razlika u okusu i teksturi. 

Zbog veće koncentracije soje, tamari ima bogatiji i mekši okus te gušću teksturu pa ga mnogi zbog svog snažnog umami okusa smatraju i kraljem soja umaka. Tamari ima gustu i bogatu aromu te je prirodno bez glutena. Shoyu ima blaži i slađi okus u usporedbi s tamarijem, zbog prisutnosti pšenice.

U našoj ponudi možeš pronaći organski tamari umak premium kvalitete, brenda Okinawa, za čiji je umami okus zaslužna deveta generacija obitelji Deguchi iz prefekture Aichi, proizvodnog središta s bogatim kulturnim nasljeđem. Iskustvo u izradi organskog tamari umaka premium kvalitete, ova je obitelj stekla upravljajući tvrtkom još od 1829. godine.

U našoj ponudi možeš pronaći i organski shoyu umak premium kvalitete, brenda Okinawa, koji je ovog tjedna na posebnoj akciji te ga možeš kupiti uz popust od 20%. Njegova bogata aroma i uravnotežen okus rezultat su stoljetne tradicije proizvodnje, pažljivo usavršavane kroz generacije.

Kako nastaje Okinawa shoyu umak?

Shoyu umak proizvodi se tradicionalnim metodama koje uključuju pažljivu fermentaciju i starenje kako bi se postigao bogat i uravnotežen okus. Proces započinje miješanjem cijelih sojinih zrna i pšenice s vodom, morskom soli i koji starterom (Aspergillus oryzae). Ova smjesa se zatim podvrgava prirodnoj fermentaciji u 100-godišnjim drvenim bačvama od cedrovine, gdje sazrijeva više od 12 mjeseci. Tijekom fermentacije, tradicionalna japanska glazba, poput zvukova koto harfe, pušta se tijekom cijele godine kako bi se potaknuo i ubrzao proces fermentacije. Ovaj pažljiv i dugotrajan postupak rezultira shoyu umakom bogatim umami okusom i aromom.

Kako nastaje Okinawa tamari umak? 

Kroz period od 12 mjeseci, Okinawa tamari umak polako fermentira u 100 godina starim drvenim bačvama, pod budnim okom majstora Tomoyasu Marumata. On kontinuirano umak s dna bačve polagano vraća na vrh, što stvara cirkulaciju i u bačvi potiče proces uravnotežene fermentacije. Tamari se proizvodi fermentacijom cijelih sojinih zrna, vode, morske soli i koji startera.

Na taj način tamari razvija svoj snažan i bogat umami okus te gustu teksturu u kojima uživamo u brojnim jelima. Ovaj umak zapravo nastaje kao nusproizvod u proizvodnji miso paste, koristeći certificiranu organsku soju, a kako bi se očuvali svi okusi na drvene hrastove bačve se ručno stavlja teško kamenje. Ovaj korak i dan danas članovi obitelji Deguchi rade samostalno, u potpunosti poštujući tradicionalni način proizvodnje. 

Kako bi se postigao bogat okus tamarija, pri proizvodnji Okinawa tamarija koristi se manje slane vode. Zato se može upotrijebiti kao zamjena za sol u pripremanju raznih jela od žitarica i povrća. Može se upotrebljavati i u pripremanju juha, variva, umaka, salata, pirjanog povrća i dr., jer jelima daje bogatiji i raznolikiji okus.   

 

 

Tamari ili shoyu - izbor je lak kad je u pitanju ukusan sushi! Zato ti donosimo i recept Jadranke Boban Pejić za ukusan sushi s kojim ćeš oduševiti i sebe i druge. 
Preporuke 0
Tvoje mišljenje nam je bitno

Tvoj email neće biti objavljen i koristi se samo u svrhu odgovaranja na tvoj komentar / recenziju.
Ostavi nam svoju preporuku i pomozi drugima da pronađu baš ono što im treba.

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!

bio&bio trgovine (22)
Pronađi nas na jednoj od lokacija diljem Hrvatske.
Pogledaj lokacije trgovina
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naše Uvjete kupnje.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Uvjetima kupnje pročitajte ovdje.
Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps
Live chat
Sendgrid

Google tag manager
Google analytics
Google ecommerce
Facebook pixel