Kategorije
Irina Zafranović

Oolong čaj za užitak i zdravo mršavljenje

Saznaj sve o ovom ukusnom polufermentiranom čaju i nauči kako se priprema.

Oolong čaj za užitak i zdravo mršavljenje
Datum objave: 20.05.2021

Nema smisla da piješ uvijek iste čajeve. Mnogo je zanimljivih nijansi mirisa i okusa koje tek trebaš otkriti. Zbog čistog užitka, ali i zdravstvenih prednosti ove pametne navike. Saznaj po čemu je poseban oolong čaj i zašto ga vrijedi probati.

Oolong se čita ulong, ali malo razvuci prvi slog - uulong. Nazivaju ga i wu long. Ovaj tradicionalni kineski čaj je po metodi fermentacije između zelenog i crnog čaja pa zato objedinjuje karakteristike oba. Ujedno je osvježavajuć, ali i kremast i aromatičan. 

Svi čajevi zapravo dolaze od iste biljke. Prekrasnog zelenog grma pod nazivom Camellia sinensis, a o načinu fermentacije i posebnim metodama obrade listića ovisi u koju će se vrstu čaja transformirati: zeleni, crni, crveni, bijeli, žuti ili polufermentirani, poput našeg oolonga. 

7 razloga za uživanje u oolong čaju 

Osim vrlo ugodnog mirisa i okusa, oolong sadrži vitamine, minerale, aminokiseline kao i moćne antioksidanse polifenole, koji su glavna aktivna tvar, kao i teanin koji je zaslužan za opuštajuće djelovanje.

Uživanje u oolong čaju, osim relaksacije, donosi i brojne druge prednosti. Jedna od najpoznatijih njegovih funkcija zbog koje ima gotovo legendarni status je prirodna regulacija tjelesne težine, a razloge ćeš pronaći pod točkama 1, 2 i 3. 

  1. Ubrzava metabolizam i sagorijevanje masti 
  2. Podržava proces probave
  3. Djeluje protiv konstipacije 
  4. Pomaže pri regulaciji visokog krvnog tlaka 
  5. Poboljšava koncentraciju i mentalne funkcije
  6. Osvježava i osnažuje 
  7. Djeluje relaksirajuće 

Najbolji način pripreme čaja 

Kako bi tvoja čajna ceremonija bila "prava", važno je znati nekoliko dobrih trikova za pravilnu pripremu čaja. 

Kada voda zavrije, ostavi je da se smiri i postane pitoma. Otprilike na 90 - 80°C. Jednu žličicu čaja stavi u čajnik i prelij s 200 ml vode. Pričekaj maksimalno 2 minute. Međutim, prvo probaj kraće držati listiće u vodi (npr. 1 minutu) pa postepeno produži vrijeme do kada postigneš optimalnu aromu. Kvalitetan oolong čaj može se prelijevati vodom i više puta! Osjetit ćeš kako se snaga i intenzitet arome mijenja, no uživat ćeš u svim nijansama. 

Naravno da je važno odabrati čaj koji ne sadrži ostatke teških metala, pesticida, herbicida i fungicida, pa ti predlažemo da probaš certificiran organski Lebensbaumov Oolong čaj. On dolazi iz pokrajine Fujian koja se smatra domovinom oolong čaja i mjestom gdje nastaju najkvalitetniji oolong čajevi. 

Ako želiš dodatno eksperimentirati, dodaj svom oolong čaju nekoliko kapi svježeg soka đumbira ili uživaj u njemu "na hladno" uz dodatak listića svježe mente.

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!

bio&bio trgovine (22)
Pronađi nas na jednoj od lokacija diljem Hrvatske.
Pogledaj lokacije trgovina
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)