Kategorije
bio&bio tim

Iva Bulić: Mlade treba poticati da se bave ekološkom proizvodnjom

U nastavku HR eko serijala donosimo vam zanimljivu priču para koji je, suprotno uobičajenom, zagrebačku adresu odlučio zamijeniti onom korlatskom. Da im se to isplatilo i kako se od ekološke poljoprivrede svakako može živjeti, priča nam Iva Bulić u našem kratkom intervjuu. 

Iva Bulić: Mlade treba poticati da se bave ekološkom proizvodnjom
Datum objave: 02.12.2019

Ravnokotarsko je područje prostor blage klime i plodnog tla povoljan za uzgoj različitih poljoprivrednih vrsta i razvoj poljoprivredne i stočarske djelatnosti, a obitelj Bulić pokazuje da se na tom prostoru i od te zemlje može živjeti. Dobrim planiranjem, upornošću, radom i predanošću održavaju kvalitetu svojih proizvoda više od dvadeset godina. Razgovarali smo s Ivom koja nam je pobliže objasnila zašto je ekološka poljoprivreda važna njima, ali i zašto je bitno na nju poticati mlade.

 

1. Kako je počela vaša priča?

Nakon života u Zagrebu, 1996. vratili smo se u suprugov rodni kraj Korlat kako bismo se bavili stočarstvom. Težak je to i mukotrpan posao bio. Životinja treba 24-satnu brigu, a naročito kada je vrijeme janjenja, šišanja i spremanja sjena za zimu. Razmišljali smo o proizvodnji mlijeka i sira, ali nismo imali dovoljno radne snage. Djeca su bila mala i jednostavno nismo imali uvjeta ni novca za platiti radnu snagu, a shvatili smo da od same proizvodnje mesa ne možemo živjeti.

2. Kako ste se odlučili baš za bademe?
Bademi nisu zahtjevni, a jako su traženi. Ovo podneblje je bogodano za proizvodnju. Sorte su pokazale da nisu preosjetljive na bolesti i da im odgovaraju klimatski uvjeti, s tim da su poželjne mikrolokacije koje nisu osjetljive na proljetne mrazove.

3. Jeste li se na početku poslovanja susretali s preprekama i koje/kakve su to bile prepreke?

Jedini veći problem s kojim smo se susreli u proizvodnji badema je osiguranje dostatnih količina vode. Riješili smo ga tako što smo odlučili napraviti bušotinu i navodnjavanje koje je sufinancirano iz programa ruralnog razvoja u iznosu od 50%.

4. Od kada surađujete s Biovegom?

Prvi ugovor potpisali smo s Krašem, no budući da su naši bademi isključivo iz ekološkog uzgoja, 2018. kreće naša suradnja i s Biovegom (poznatom hrvatskom tvrtkom za prodaju eko proizvoda).

5. Zašto je vama važan ekološki uzgoj?

Ekološki uzgoj nam je važan da osiguramo zdravu prehranu kako svojoj obitelji tako i svim našim kupcima.

6. Zbog čega su ekoproizvodi (bademi) bolji za kupca?

Bademi imaju veliku nutritivnu vrijednost i obiluju vitaminom E, magnezijem, vlaknima, cinkom, selenom, snižavaju loš kolesterol... Jednom riječju - zdravi su, a u današnje vrijeme sve se više budi svijest o zdravoj prehrani tako da su jako traženi, a pogotovo jer su ekološki.

7. Kako izgleda dan na vašem eko imanju i koji su vaši planovi u budućnosti?

Dan počinje obavljanjem poslova oko životinja, kad je sezona radi se u vinogradu, masliniku, oranici, na plantaži...
Kopanje, frezanje, sadnja, branje, obrezivanje sve to u određenim godišnjim dobima. Planovi za budućnost su nam unapređenje proizvodnje i stvaranje dodatnih proizvoda.

8. Kako biste potaknuli mlade da se bave eko poljoprivredom i što bi im savjetovali?

Mlade treba educirati, potaknuti i omogućiti im bavljenje eko proizvodnjom jer ekološka proizvodnja doprinosi održavanju i povećanju plodnosti, stabilnosti i biološke raznolikosti tla, ali i sprečavanju zbijanja i erozije tla, kao i boljem recikliranju ekoloških materijala i korištenju obnovljivih izvora energije.

Preporuke 0
Tvoje mišljenje nam je bitno

Tvoj email neće biti objavljen i koristi se samo u svrhu odgovaranja na tvoj komentar / recenziju.
Ostavi nam svoju preporuku i pomozi drugima da pronađu baš ono što im treba.

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!

bio&bio trgovine (22)
Pronađi nas na jednoj od lokacija diljem Hrvatske.
Pogledaj lokacije trgovina
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)