U nastavku HR eko serijala donosimo vam zanimljivu priču para koji je, suprotno uobičajenom, zagrebačku adresu odlučio zamijeniti onom korlatskom. Da im se to isplatilo i kako se od ekološke poljoprivrede svakako može živjeti, priča nam Iva Bulić u našem kratkom intervjuu.
Ravnokotarsko je područje prostor blage klime i plodnog tla povoljan za uzgoj različitih poljoprivrednih vrsta i razvoj poljoprivredne i stočarske djelatnosti, a obitelj Bulić pokazuje da se na tom prostoru i od te zemlje može živjeti. Dobrim planiranjem, upornošću, radom i predanošću održavaju kvalitetu svojih proizvoda više od dvadeset godina. Razgovarali smo s Ivom koja nam je pobliže objasnila zašto je ekološka poljoprivreda važna njima, ali i zašto je bitno na nju poticati mlade.
1. Kako je počela vaša priča?
Nakon života u Zagrebu, 1996. vratili smo se u suprugov rodni kraj Korlat kako bismo se bavili stočarstvom. Težak je to i mukotrpan posao bio. Životinja treba 24-satnu brigu, a naročito kada je vrijeme janjenja, šišanja i spremanja sjena za zimu. Razmišljali smo o proizvodnji mlijeka i sira, ali nismo imali dovoljno radne snage. Djeca su bila mala i jednostavno nismo imali uvjeta ni novca za platiti radnu snagu, a shvatili smo da od same proizvodnje mesa ne možemo živjeti.
2. Kako ste se odlučili baš za bademe?
Bademi nisu zahtjevni, a jako su traženi. Ovo podneblje je bogodano za proizvodnju. Sorte su pokazale da nisu preosjetljive na bolesti i da im odgovaraju klimatski uvjeti, s tim da su poželjne mikrolokacije koje nisu osjetljive na proljetne mrazove.
3. Jeste li se na početku poslovanja susretali s preprekama i koje/kakve su to bile prepreke?
Jedini veći problem s kojim smo se susreli u proizvodnji badema je osiguranje dostatnih količina vode. Riješili smo ga tako što smo odlučili napraviti bušotinu i navodnjavanje koje je sufinancirano iz programa ruralnog razvoja u iznosu od 50%.
4. Od kada surađujete s Biovegom?
Prvi ugovor potpisali smo s Krašem, no budući da su naši bademi isključivo iz ekološkog uzgoja, 2018. kreće naša suradnja i s Biovegom (poznatom hrvatskom tvrtkom za prodaju eko proizvoda).
5. Zašto je vama važan ekološki uzgoj?
Ekološki uzgoj nam je važan da osiguramo zdravu prehranu kako svojoj obitelji tako i svim našim kupcima.
6. Zbog čega su ekoproizvodi (bademi) bolji za kupca?
Bademi imaju veliku nutritivnu vrijednost i obiluju vitaminom E, magnezijem, vlaknima, cinkom, selenom, snižavaju loš kolesterol... Jednom riječju - zdravi su, a u današnje vrijeme sve se više budi svijest o zdravoj prehrani tako da su jako traženi, a pogotovo jer su ekološki.
7. Kako izgleda dan na vašem eko imanju i koji su vaši planovi u budućnosti?
Dan počinje obavljanjem poslova oko životinja, kad je sezona radi se u vinogradu, masliniku, oranici, na plantaži...
Kopanje, frezanje, sadnja, branje, obrezivanje sve to u određenim godišnjim dobima. Planovi za budućnost su nam unapređenje proizvodnje i stvaranje dodatnih proizvoda.
8. Kako biste potaknuli mlade da se bave eko poljoprivredom i što bi im savjetovali?
Mlade treba educirati, potaknuti i omogućiti im bavljenje eko proizvodnjom jer ekološka proizvodnja doprinosi održavanju i povećanju plodnosti, stabilnosti i biološke raznolikosti tla, ali i sprečavanju zbijanja i erozije tla, kao i boljem recikliranju ekoloških materijala i korištenju obnovljivih izvora energije.
Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!
bio&bio je robna marka tvrtke Biovega d.o.o. Sva prava pridržana © 2022 Impressum
Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!
Komentar je uspješno dodan, te će biti prikazan nakon odobrenja administratora. Dodaj novi komentar