Noodlesi su važan dio japanske kuhinje. Osim svakodnevne konzumacije, ova je namirnica u Japanu svoje mjesto pronašla i u obilježavanju određenih proslava i godišnjih doba. Ako pitate Japance koji su im najdraži noodlesi najveća je šansa da će izdvojit neke od navedenih – soba, udon ili ramen. Njih možete pronaći u bio&bio ponudi.
Od vrućih juha do hladnih jela, ovi su noodlesi česti gosti brojnih recepata japanske kuhinje. Donosimo ti vodič o tri omiljene vrste japanskih rezanaca i različitim jelima u kojima se koriste.
Ramen
Što je ramen? Vjerojatno najpoznatiji japanski noodles, ramen je također jedno od najpoznatijih i najpopularnijih japanskih jela. Nastao je iz sličnog kineskog jela s tjesteninom krajem 19. stoljeća. Nakon njihova dolaska, kineske četvrti počele su se pojavljivati u Japanu, gdje je jedno od jela bilo tjestenina namočena u juhu. Lokalno stanovništvo brzo je stvorilo vlastitu verziju, pri čemu je Rairaiken otvorio prvu trgovinu ramen noodlesa u Tokiju. Tako je nastao ramen noodles.
Juha od ramena obogaćena je dodacima poput soja umaka ili misa, zajedno s jestivim algama zvanim kombu ili sušenim morskim algama zvanim nori. Sastojci poput katsuobushija ili bonita listića dodaju riblju notu, dok shiitake gljive dodaju zemljane, umami okuse. Ostali dodaci najčešće uključuju mladi luk ili vlasac, narutomaki ili riblji kolač, kao i proteine poput narezanog mesa i jaja kuhanih na pola. Svaki dio Japana ima svoju verziju ramen noodlesa, isticanjem regionalnih i/ili sezonskih okusa, poput tonkotsu ramena iz Kyushua ili miso ramena iz Hokkaida. Čak postoje i različiti stilovi pšeničnih rezanaca ovisno o karakteristikama juhe. Debeli rezanci bolje idu uz miso juhu nego uz shoyu ili soja umak, koji se par dobro slaže s tankim rezancima. Instant ramen je još jedna popularna verzija. Datirajući iz 1958., instant ramen rezanci postali su globalno prepoznatljiv proizvod koji je i danas popularan. Sve što trebate učiniti je dodati kipuću vodu suhim rezancima, istresti sadržaj vrećiće u vodu i imat ćete jednostavan i ukusan obrok za svega nekoliko minuta.
Soba
Napravljeni od mješavine pšeničnog i heljdinog brašna, japanski soba rezanci su tanki i sivkasti ili smeđkasti, ovisno o količini heljde koja se koristi. Točan omjer heljde i pšeničnog brašna varira među proizvođačima. Soba rezanci obično se poslužuju ili vrući u juhi ili hladni s umakom za umakanje koji se zove tsuyu.
Postoji mnogo drugih popularnih jela s heljdinim soba rezancima. Prvo, tu je Tempura Soba, također nazvana Tensoba, koja se može posluživati kao vruće jušno jelo ili hladno jelo s rezancima. Obje varijacije posipane su tempura prženim kozicama ili prženim ribljim kolačima nazvanim satsuma age, ovisno o regiji.
Druga vrsta soba rezanca je Wanko Soba, koja potječe iz prefekture Iwate. Jedenje Wanko Soba je posebno iskustvo jer se rezanci poslužuju po jedna mala zdjelica odjednom. Cilj je brzo pojesti rezance, jer vam se zdjela neprestano nadopunjava dok niste siti.
U našoj ponudi možeš pronaći ukusne Clearsping soba rezance od 100% organske heljde bez glutena. Rade se na tradicionalan način, višestrukim mljevenjem, a bogati su nutrijentima i meke teksture koja idealno upija okuse temeljca i umaka. Ono što je najbolje je da su gotovi za samo 5 minuta i u kombinaciji s povrćem, umacima ili u juhama čine izvrstan, hranjivi obrok.
Udon
Najdeblji od japanskih noodlesa, udon, su bijeli rezanci na bazi pšenice. Ovisno o godišnjem dobu, udon rezanci se poslužuju ili hladni s umakom za umakanje kad je toplo ili u toplim jelima i juhama kad je hladno. Baš poput ramena, okusi juha za udon variraju od regije do regije širom Japana. Tri popularna jela s udon rezancima su Kitsune Udon, ili "udon lisica", Chikara Udon i Curry Udon. Kitsune Udon je bezmesna juha koja je posuta prženim tofuom. Pitate se što ova juha ima s lisicama? Prema japanskoj legendi, prženi tofu je bio omiljena hrana lisica. Chikara Udon, koji se naziva i "snažni udon", juha je od dashija s rezancima i posuta mochijem, koji se topi u toplu juhu. Curry Udon je začinjeno jelo napravljeno s japanskom curry mješavinom.
Ova jela možeš napraviti i s udon noodlesima iz naše ponude. Clearspring udon proizvodi se posebnim artisan postupkom sporog sušenja na sobnoj temperaturi što može potrajati i do 3 dana, ali im upravo taj postupak osigurava očuvanje hranjivih sastojaka.
Između kovrčavog ramena, heljdinih soba i debelih udon rezanaca, teško je odabrati omiljeni. Naravno, nije ni potrebno imati samo jedan. Na našoj web stranici možeš pronaći brojne recepte s japanskim noodlesima. U slast!
Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!
bio&bio je robna marka tvrtke Biovega d.o.o. Sva prava pridržana © 2022 Impressum
Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!
Komentar je uspješno dodan, te će biti prikazan nakon odobrenja administratora. Dodaj novi komentar