Kategorije
Jadranka Boban Pejić

Pametnim izborima do zdravijeg Planeta

Svaka osoba je važna! Tvoj glas je važan!

Pametnim izborima do zdravijeg Planeta
Datum objave: 20.04.2023

Povodom Dana planeta Zemlje donosimo ti neke od načina na koje možeš postupati svjesnije i odgovornije te utjecati na zdravlje planeta Zemlje.
 

  1. Kad bi samo jedna od 20 žena godišnje počela koristiti organske tampone umjesto konvencionalnih godišnje bi se količina pesticida smanjila za nevjerojatnih 337.500 *kilograma (pesticidi i bjelila koji se koriste u konvencionalnim tamponima zagađuju i tlo i zrak i vodu a ugrožavaju i zdravlje žene).
  2. Prosječna žena za vrijeme svog života nehotice „proguta“ nešto malo manje od 2 kg ruža. Važno je stoga koristiti ruževe od prirodnih voskova. Kad bi svaka peta žena koristila prirodni ruž smanjilo bi se korištenje naftnih derivata na godišnjoj razini za više od 370.000 kg*.
  3. Boca konvencionalno proizvedenog vina može sadržavati do 250 vrsta različitih kemikalija. Kada bi jedan od 20 ljubitelja vina počeo piti organsko vino iz okoliša bi se godišnje uklonilo više od 1.5 milijuna kilograma kemijskih spojeva*.
  4. Kažu da prosječni Zapadnjak godišnje kupi 48 komada odjeće. Kada bi samo jedan od tih komada kupio u trgovini rabljenom odjećom uštedila bi se energija dovoljna za proizvodnju 2 litre benzina*. Naš planet može podnijeti kupovinu 5 novih komada odjeće godišnje obzirom koliko nas ima!
  5. Trenutno je površina na kojima se u svijetu uzgaja organska hrana oko 2% ukupne obradive površine. Kada bi proizvodnja narasla na 3% od ukupnih obradivih površina uklonili bi se iz okoliša više desetaka milijuna kilograma štetnih pesticida*.
  6. Kada bi svako domaćinstvo zamijenilo samo jednu rolu toaletnog papira od 12 komada i koristili toaletni papir od recikliranog papira godišnje bismo poštedjeli 5 milijuna stabala*.
  7. Sve udaljenosti do 3 km hodajte umjesto da koristite auto. Zdravije za vas, a zdravije i za zrak i okoliš.
  8. Plastika se pravi od nafte pa je potrebno 1.5 milijuna barela nafte da se zadovolje potreba samo u SAD-u za flaširanom vodom u plastičnim bocama*. Koristite trajne boce ili staklene boce.
  9. Ukoliko toalet ispireš samo jedan puta manje uštedjet ćeš 17 litara vode – to je količina vode koju prosječna osoba u Africi potroši tijekom jednog dana za sve svoje potrebe*.
  10. Koristi svaki dio namirnice i pokušaj smanjiti bacanje hrane na minimum. Organske namirnice su više iskoristive jer ih možeš u cijelosti koristiti (različite kore, korjenčiće itd. možeš koristiti za napraviti temeljac za juhu). Klikni i pročitaj više korisnih zero waste navika koje možete prakticirati u svojoj kuhinji.

*izvor: Zeleni priručnik, Planetopija 2008.

Preporuke 0
Tvoje mišljenje nam je bitno

Tvoj email neće biti objavljen i koristi se samo u svrhu odgovaranja na tvoj komentar / recenziju.
Ostavi nam svoju preporuku i pomozi drugima da pronađu baš ono što im treba.

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!

bio&bio trgovine (22)
Pronađi nas na jednoj od lokacija diljem Hrvatske.
Pogledaj lokacije trgovina
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)