Kategorije
Jadranka Boban Pejić

Plastika - početak nove ere

Plastika i dalje predstavlja velik problem za očuvanje okoliša. Srećom, svatko od nas malim promjenama može doprinijeti rješenju. Vidi kako i ti možeš sudjelovati u stvaranju nove, plastc free ere.

Plastika - početak nove ere
Datum objave: 02.06.2020

Nošenje vlastite platnene torbe u kupnju svakako može biti važan doprinos u smanjenju plastike u okolišu kao i odluka mnogih poslovnih sustava, pa i država, da u svojoj ponudi više nemaju plastične vrećice ili da posve zabrane njihovo korištenje. Priča o smanjenju plastike u okolišu ima upravo ta dva, neophodna i paralelna smjera: jedan koji je promjena svakodnevnih navika pojedinaca u korištenju plastike i drugi smjer, u kojem poduzeća i proizvođači te institucije rade kako bi pomogli smanjenje plastike u okolišu te posljedično smanjili onečišćenje ovim tvrdokornim otpadom.

Zajedno bolji

I ne radi se samo o tome da plastična vrećica zagađuje okoliš jer se ne razgrađuje u njemu, priča počinje već kod same proizvodnje plastičnih vrećica jer se procesom proizvodnje ispuštaju emisije koje zagađuju naš okoliš s obzirom na to da se većina njih proizvodi iz naftnih derivata. U isto vrijeme, inovativna poduzeća počinju proizvoditi zamjenu za jednokratnu plastičnu ambalažu od biljnih materijala pa je sve više takvih materijala na tržištu. Iako su još uvijek u manjini, ulijevaju nadu da, na radost mnogih, nova era pakiranja nezaustavljivo dolazi. I mi smo u našem sustavu izuzetno ponosni što ove godine u naše procese pakiranja žitarica, mahunarki, sjemenki i ostalog uvodimo korištenje folije koja je na biljnoj bazi te se može potpuno kompostirati.

Što možeš učiniti ti

Jedan pogled u vlastitu kantu za smeće može ti odmah dati ideju što kupovati manje, drugačije i pažljivije. Najbolje je da odmah, ako već nisi, počneš razdvajati otpad u vlastitom domu. Vrlo brzo ćeš utvrditi da u svom „smeću“ najviše imaš (volumenom) plastike i papira. Papir, naravno, lako možeš odvajati za reciklažu, no kod plastike možeš i razmisliti kako je možeš smanjiti, odnosno manje kupovati, a onda, naravno, i izdvajati za recikliranje. Osim što ti plastične vrećice zaista ne trebaju i što uvijek u torbici ili ruksaku možeš imati različite varijante trajnih vrećica, možeš učiniti i sljedeće: kupuj velika pakiranja, sredstava za higijenu, traži pakiranja koja su proizvedena od reciklirane plastike ili pak ona od biljnih materijala (da, ima i takvih poput npr. Urtekram ili Marcel's Green Soap i bit će ih sve više). Povrće i voće stavljaj u papirnate vrećice, koristi papirnate, bambusne ili rostfraj slamke. Poprilično je jednostavno nositi sa sobom i šalicu od bambusa u koju će ti uliti omiljeni to-go napitak. Kad kupuješ odjeću, pokušaj kupovati onu koja je od pamuka (poliester je plastika i teško se razgrađuje u okolišu, ako ikad).

Nove tehnologije/novi materijali

Pojava, tj. proizvodnja prozirnih folija za jednokratnu uporabu iz biljnog izvora koja se da kompostirati jedna je od dobrodošlih inovacija u pakiranju hrane. Osim po oznaci koju takva folija ima (npr. na pakiranju cherry rajčice), prepoznat ćeš je i po „šuškavosti“ koja je veća od uobičajenog plastičnog materijala. Bambus, konoplja, kukuruz te neke druge biljke počinju se koristiti za proizvodnju ambalaže za razliku od plastike dobivene iz naftnih derivata. Svakako treba spomenuti jednu od pionira u takvoj proizvodnji, englesku tvrtku Natracare, koja je započela s pionirskom proizvodnjom
organskih uložaka bez plastike prije dvadesetak godina.

Manje je više

Bez obzira na to radi li se o proizvodima za jednokratno korištenje u pakiranju hrane, sredstvima za osobnu higijenu ili odjeći, zaista je važno smanjiti kupnju velikih količina proizvoda (pogotovo jeftine odjeće) koja završava u okolišu i teško se razgrađuje. Uzmemo li u obzir da i trećinu hrane koju kupimo bacamo, onda i tu i te kako ima prostora za mijenjanje navika.

 

Preporuke 0
Tvoje mišljenje nam je bitno

Tvoj email neće biti objavljen i koristi se samo u svrhu odgovaranja na tvoj komentar / recenziju.
Ostavi nam svoju preporuku i pomozi drugima da pronađu baš ono što im treba.

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!

bio&bio trgovine (22)
Pronađi nas na jednoj od lokacija diljem Hrvatske.
Pogledaj lokacije trgovina
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)