Kategorije
doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender

Plus za vegetarijansku prehranu

Saznajte koje su prednosti vegetarijanske prehrane i kako nadomjestiti često deficitarne nutrijente kao što su kalcij, željezo te vitamini B12 i D.

Plus za vegetarijansku prehranu
Datum objave: 04.11.2015

Vegetarijanstvo već odavno nije samo trend niti alternativni način prehrane, s obzirom da se sve veći broj ljudi odlučuje za prehranu u kojoj su u različitim varijacijama izostavljene namirnice životinjskog porijekla. Razlozi za odabir vegetarijanske prehrane su raznoliki, od etičkih, kulturoloških i religijskih pa sve do znanstveno utemeljenih zdravstvenih razloga.

Broj studija koje su utvrdile da prehrana koja obiluje biljnim namirnicama djeluje povoljno na očuvanje zdravlja vrtoglavo raste. Stručnjaci su suglasni: vegetarijanska prehrana može osigurati sve potrebne nutrijente, no samo ako je pravilno isplanirana i izbalansirana.

Vrste vegetarijanske prehrane

Suvremena interpretacija vegetarijanstva uključuje širok raspon prehrambenih uzoraka koji se razlikuju po stupnju apstinencije od hrane životinjskog podrijetla.

Razlikujemo semivegetarijance, lakto-ovo-vegetarijance, laktovegetarijance i vegane.

1. Vegani ili potpuni vegetarijanci jedu isključivo biljnu hranu, a ne unose meso, mlijeko, jaja niti bilo kakvu hranu životinjskog porijekla. Skupini vegana pripadaju makrobiotičari i frutariani (hrane se isključivo voćem, orašastim plodovima i zelenim lisnatim povrćem).

2. Laktovegetarijanci konzumiraju mlijeko i mliječne proizvode, poput sira i jogurta

3. Lakto-ovo vegetarijanci uz mlijeko i mliječne proizvode konzumiraju i jaja

4. Semi-vegetarijanci ponekad uključuju ribu i/ili piletinu u svoju prehranu, ali ne jedu crveno meso

5. Fleksiterijanci su osobe koje koketiraju s vegetarijanstvom, deklariraju se kao vegetarijanci, ali zapravo povremeno jedu meso ili ribu

Zašto je dobro biti vegetarijanac?

Pravilno planirana i uravnotežena semi – vegetarijanska prehrana, u principu, jako nalikuje mediteranskoj prehrani, „zlatnom standardu“ pravilne prehrane koju zdušno podupiru medicinska i nutricionistička zajednica.  Brojne su znanstvene studije ukazale na zdravstvene blagodati mediteranske prehrane, a slično vrijedi i za pravilno planiranu vegeterijansku prehranu.

Za razliku od uobičajene prehrane, vegetarijanska prehrana je siromašnija zasićenim mastima, kolesterolom i životinjskim proteinima, a puno bogatija prehrambenim vlaknima, kalijem, magnezijem, vitaminima (naročito C i E), folatima, karotenoidima i ostalim korisnim fitokemikalijama. 

Istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition govori da je u prosjeku manje pretilih vegetarijanaca u odnosu na svejede što i ne čudi, budući da pravilno isplanirana vegetarijanska prehrana obiluje namirnicama visoke nutritivne, a male energetske vrijednosti. Lakše održavanje idealne tjelesne mase vegetarijanci djelomično duguju i općenitom zdravijem stilu života koji uz poželjnu prehranu uključuje i redovitu tjelesnu aktivnost. Naravno, to ne znači da među vegetarijancima nema i onih sa suvišnim kilogramima jer će svaka prehrana koja osigurava više energije nego što se potroši (a u vegetarijanaca je najčešće tome uzrok pretjeran unos ugljikohidrata) rezultirati nakupljanjem kilograma.

Iako su lakto-ovo vegetarijanstvo i lakto-vegetarijanstvo restriktivniji prehrambeni obrasci od semi-vegetarijanstva, znanost podržava preventivne aspekte i takve prehrane na pojavu kroničnih bolesti. Isto ne vrijedi i za veganstvo koje je zbog izuzetno ograničenog broja namirnica nerijetko deficitarno na esencijalnim masnim kiselinama, kalciju, željezu te vitaminima B12 i D.  Ipak, i veganstvo uz pomno planiranje i edukaciju može biti opravdano, osobito ako se ide u smjeru dodavanja izvjesnih nutrijenata u prehranu (npr. vitamin B12).

Nutrijenti na koje svaki vegetarijanac treba obratiti pažnju

Općenito, što je prehrana restriktivnija, vjerojatnost deficita nekih nutrijenata je veća. Stoga je pravilno planiranje ovdje od izuzetne važnosti, pogotovo kod veganske prehrane.

Nedostatak proteina u vegetarijanaca i vegana rjeđi je nego nedostatak nekih vitamina i minerala. Ako vegan pažljivo bira namirnice poput soje i proizvoda od soje, mahunarke konzumirane zajedno s cjelovitim žitaricama, sjemenke sezama i gljive, može zadovoljiti dnevne potrebe u esencijalnim aminokiselinama. 

Slično vrijedi i za željezo pa je tako anemija uzrokovana deficitom željeza jednako česta i kod vegetarijanaca i ne-vegetarijanaca. Zeleno lisnato povrće i cjelovite žitarice sadrže željezo,  ipak, valja imati na umu da je apsorpcija željeza iz biljnih izvora otežana, no ukoliko se konzumira uz pića i hrana koja obiluju vitaminom C (on pomaže apsorpciju željeza) taj se problem može prevladati.

Sušeno voće i sjemenke sezama osigurat će određene količine kalcija, kao i obogaćeni proizvodi poput sojinog mlijeka kojem je dodan kalcij.

Važnost vitamina B12

S druge strane, strah od deficita vitamina B12 je realan, budući da ne postoji biljna namirnica koja se može smatrati adekvatnim izvorom. Stoga se osobama koje izbjegavaju životinjske namirnice preporučuje nadoknada ovog vitamina putem hrane obogaćene vitaminom B12 ili uzimanjem vitamina B12 putem dodatka prehrani.

Budući da vegetarijanci, a osobito vegani u pravilu unose dovoljno vitamina B12 da se ne razviju klinički simptomi deficita poput anemije i oštećenja živčanog sustava, ali ne i dovoljno da se minimizira potencijalni rizik od bolesti srca i krvožilja te komplikacija u trudnoći, njima se preporuča jedno od sljedećega:

• konzumacija obogaćene hrane dva ili tri puta dnevno kako bi se organizmu osiguralo barem 3 μg vitamina B12 svaki dan, ili

• dnevni unos dodatka prehrani koji osigurava barem 10 μg vitamina B12, ili

• tjedni unos dodatka prehrani koji osigurava barem 2 000 μg vitamina B1

Vitamin D vegetarijanci uzimaju putem obogaćenog mlijeka i putem jaja, a značajna količina vitamina D stvara se u koži tijekom izlaganja sunčevim zrakama.

Preporuke 0
Tvoje mišljenje nam je bitno

Tvoj email neće biti objavljen i koristi se samo u svrhu odgovaranja na tvoj komentar / recenziju.
Ostavi nam svoju preporuku i pomozi drugima da pronađu baš ono što im treba.

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!

bio&bio trgovine (22)
Pronađi nas na jednoj od lokacija diljem Hrvatske.
Pogledaj lokacije trgovina
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)