Prirodna i učinkovita zaštita od komaraca i krpelja

Dolaskom toplijih dana mnogi su jedva dočekali da mogu provoditi više vremena na otvorenom, a osobito se tome vesele djeca.

No, premda boravak u prirodi donosi brojne blagodati, ne smijemo zaboraviti da ujedno postajemo “meta“ raznoraznim insektima, pa se valja zaštititi kako bismo izbjegli neugodna i bolna iskustva.

4 savjeta za zaštitu od komaraca

Opasnost najčešće vreba od komaraca čiji ubodi nisu nimalo ugodni dok za ljude koji su alergični na ubode komaraca nisu ni bezazleni. Komarci prenose i zarazne bolesti poput virusa Zapadnog Nila i konjskog encefalitisa, koji mogu izazvati upalu moždane ovojnice dok je Zika virus koji se je prošle godine iz južne Amerike proširio na zemlje zapadne Europe izrazito opasan za trudnice. Zbog brojnosti i agresivnosti komaraca teško ih je potpuno izbjeći, no postoji niz učinkovitih načina kako da smanjimo “bliske susrete“ s dosadnim krvopijama:

  1. Fizička zaštita postavljanjem zaštitnih mreža na prozore, vrata, dječje krevetiće i kolica.
  2. Ne ostavljati upaljeno svjetlo u sobi pored otvorenih vrata i prozora.
  3. Ukloniti ustajalu vodu u okolišu i pokositi bujnu vegetaciju.
  4. Komarci ne vole miris aromatičnog bilja, pa u svom okolišu zasadite citronelu, metvicu, lavandu, matičnjak, bosiljak, ružmarin...

4 savjeta za zaštitu od krpelja

Osim komaraca na otvorenom i u prirodi, visokoj travi, grmlju i šumi čak i veću opasnost za djecu predstavljaju  krpelji koji su prijenosnici opasnih zaraznih bolesti poput krpeljnog meningoencefalitisa i borelioze. Zato je pri odlasku u prirodu važno držati se slijedećih pravila:

  1. Obuti zatvorene cipele, obući odjeću iz glatkog materijala, dugih rukava i nogavica.
  2. Po povratku kući istuširati i pregledati cijelo tijelo uključivši i vlasište.
  3. Ako se uoči krpelj, izvaditi ga pincetom-jednim potezom prema van, bez gnječenja ili jednostavno otići što prije liječniku.
  4. Pri izlasku na otvoreno i u prirodu gdje je mogućnost fizičke zaštite svedena na minimum jedino pravo rješenje su repelenti – zaštitna sredstva što se nanose na dijelove kože koji nisu pokriveni odjećom.

Pri izboru repelenata morate biti vrlo oprezni jer kemijski repelenti štetno djeluju na organizam i osobito su opasni za djecu, trudnice i dojilje. Na sreću, danas postoje  repelenti proizvedeni od prirodnih sastojaka no i tu treba biti jako oprezan, pogotovo kada su djeca u pitanju jer nisu svi prirodni sastojci prikladni za kožu male djece, a i citrusi mogu biti fototoksični te nisu za upotrebu tijekom dana.

Moćna prirodna zaštita za djecu

Izuzetno učinkovit biljni repelent koji štiti od komaraca i krpelja je hidratantni sprej Outback Jack iz linije dječje organske kozmetike. Prilagođen je najosjetljivijoj koži beba i male djece, a nije štetan ni za trudnice ni dojilje. Sadrži jedinstvenu kombinaciju čistih, organski uzgojenih biljnih sastojaka koji se tradicionalno koriste u raznim podnebljima za zaštitu od kukaca poput ulja andirobe, eteričnih ulja pačulija, eukaliptusa, slatke naranče i grejpa.

Zahvaljujući biljnim sastojcima, ujedno hidratizira i umiruje kožu, ugodnog je mirisa i može se slobodno koristiti tijekom cijelog dana bez bojazni od ponovnog nanošenja. Outback Jack ne sadrži štetne sastojke kao što su DEET, fototoksične citruse, agresivna eterična ulja kao ni silikone, umjetne boje, mirise ni konzervanse. Čistoću sastojaka i njihov kontrolirani uzgoj jamči renomirani svjetski certifikator organske kozmetike Ecocert.

Isprobaj ovo prirodno i učinkovito sredstvo za zaštitu protiv komaraca i krpelja ili saznaj kako možeš napraviti svoj repelent.