Kategorije
bio&bio tim

Priča o Repro eko imanju

Nastavak serijala #HReko donosi priču o domaćem eko gospodarstvu Repro eko iz okolice Zagreba.

Proizvodnja, edukacija i turizam na Repro eko imanju
Datum objave: 02.08.2018

Gospođa Dragica Repar sa seoskog gospodarstva iz Volavja proizvodi razne vrste eko brašna koje se melju na kamenom mlinu, kao i veganske burgere, tofu i seitan. Nadahnuto nam kaže: "Snagu nam daje ljepota prirode, žubor potoka, zvuk mlina u pokretu i zdrava hrana na našem stolu." Njezina Repro #HReko priča je u nastavku.

Kako je počela vaša Repro eko priča?

Prije 12 godina smo u Volavju kod Jastrebarskog naslijedili imanje, djedovinu od mog supruga. To smo prepoznali kao priliku da uzgajamo i proizvodimo hranu. Odlučili smo se za eko proizvodnju, jer drugo ništa nije niti dolazilo u obzir.

Na imanju imate stari kameni mlin. Koristite li ga i sada?

Da, taj je mlin nekada bio poznat u cijelom kraju i mnogo je žitarica samljeo. Nije bio u funkciji 30 godina. Nakon što smo ga osposobili, dolazili su nam seljani i nije im bilo jasno zašto ne želimo mljeti njihove žitarice i zašto nešto uopće treba biti eko. Danas je to druga priča...

Što na imanju proizvodite i što nudite posjetiteljima imanja?

Proizvodimo razne vrste ekološkog brašna, tofu, seitan pripremljeni na razne načine i burgere. Bavimo se i turizmom. Dobili smo 3 zvjezdice za našu kuću koju iznajmljujemo. Za djecu imamo dobar program s radionicama na temu „zdrave hrane“, a nismo zaboravili ni našu tradiciju, pa tako imamo i radionicu s pranjem veša na potoku, imamo lončara i ekološkog pčelara.

Koliko je osoba u Repro eko timu?

Osim naše obitelji, zapošljavamo 6 osoba. Vrijedne i dobre ljude iz ovoga kraja.

Jeste li nailazili na prepreke nakon što ste krenuli u provedbu vašeg eko projekta?

Najveći problem su silne analize koje su prilično skupe i koje sami moramo plaćati. Isto tako certifikati, zaštite na radu..i sl. Ponekad se pitam kako smo uopće preživjeli do sada bez svega toga. Pod izlikom "brige za narod" svašta nam se natovarilo. Nisam imala pojma koliko toga treba da bi poduzeće funkcioniralo, a još kad je nešto "eko", to je dodatna odgovornost. Ipak smo ustrajali sve ove godine. Snagu nam daje ljepota prirode, žubor potoka, zvuk mlina u pokretu i zdrava hrana na našem stolu.

Kakva je po vašem mišljenju budućnost eko poljoprivrede u Hrvatskoj?

Mislim da bi država trebala besplatno ustupati zemlju mladim ljudima, mladim obiteljima. Toliko ima zapuštene zemlje. Svaka obitelj bi trebala imati svoj vrt. To smatram bitnim kao i zrak koji udišemo.

Preporuke 0
Tvoje mišljenje nam je bitno

Tvoj email neće biti objavljen i koristi se samo u svrhu odgovaranja na tvoj komentar / recenziju.
Ostavi nam svoju preporuku i pomozi drugima da pronađu baš ono što im treba.

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!

bio&bio trgovine (22)
Pronađi nas na jednoj od lokacija diljem Hrvatske.
Pogledaj lokacije trgovina
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)