Psyllium – zašto ga volimo

Malene ljuskice biljke psyllium ili indijskog trputca, imaju veliku sposobnost vezivanja vode. Pomiješane s tekućinom, u kratkom roku stvaraju gustu tekućinu teksture gela. Ova osobina snažnog geliranja takvu smjesu čini posebno podobnom za izradu raznih brzinskih voćnih pudinga. U čašu zobenog mlijeka umiješajte 2 jušne žlice psylliuma, veću jušnu žlicu acai praha i žlicu rižinog slada. Dobro izmiješajte i 10-ak minuta kasnije imat ćete zdravi puding koji je pogotovo dobro pojesti ujutro. Pojeden natašte, unijet će vlakna psylliuma u probavni sustav i na sebe vezati toksine, a acai će pokrenuti blagu ali učinkovitu detoksikaciju.

Idealno za pudinge i bezglutenski kruh
Osim u pudinzima, psyllium se može koristiti i u izradi kruha, pogotovo bezglutenskih. Koristite ga u omjeru 4:1 u odnosu na druge sastojke i brašna, primjerice, na 200 grama prosenog brašna treba dodati 50 grama psylliuma. Dat će mu mekoću i konzistenciju nalik gelu, uz pomoć prethodno umiješane vode. Potaknut će blago čišćenje crijeva, kao i puding. Psyllium ljuskice možete naći i mljevene. Pri korištenju prepolovite dozu za željeni rezultat.

Prirodni i blagi laksativ
Psyllium je korisna zamjena za laksative. Čajevi i mješavine čajeva protiv konstipacije najčešće izazivaju teške proljeve, koji osim ispiranja nutrijenata iz organizma, izazivaju i dehidraciju. Također, nakon dulje upotrebe izazivaju "lijenost" crijeva, koja značajno gube na svojoj funkcionalnosti i samostalnosti. Unosom jedne žlice psylliuma otopljene u čaši omiljene tekućine, unosite značajne količine nježnih topivih vlakana koja neće dodatno nadražiti probavu kao ona agresivna, netopiva.

Posebno preporučujem psyllium osobama koje muči gastritis, kada je u čašu zobenog mlijeka i žlicu psylliuma dobro dodati i čajnu žlicu Zelene magme, popularnog lužnatog cjelovitog dodatka prehrani, idealnog za želučane i probavne tegobe.

Idealna maska za lice
Prah psylliuma posebno je također pogodan za maske za lice. Da biste dobili gustu smjesu, pomiješajte 2 jušne žlice praha s 50 ml vode, jušnu žlicu praha neema i 10 kapi eteričnog ulja čajevca. Ostavite 15 minuta da dobro nabubri te obilno razmažite po koži lica, prethodno očišćenoj od šminke i krema. Psyllium će na sebe vezati masnoće i nečistoće a neem i čajevac će očistiti pore. Nakon 45 minuta temeljito isperite i nahranite kožu djevičanskim uljem kokosa.