Na našim ćeš policama otkriti pravo blago domaćih eko vinarija. Pročitaj priču o domaćim eko proizvođačima i pronađi svoje omiljeno eko vino.
Volite li popiti čašu vina, imate priliku kušati uistinu odličan izbor kvalitetnih domaćih ekoloških vina budući da je ekološka proizvodnja vina u kontinuiranom porastu.
Poznato je da su hrvatska vinogorja raznolika i specifična, ovisno o tlu i podneblju na kojima se nalaze, a vinoljupci posebno razlikuju kontinentalna i primorska vina. Kada im pridodamo visoke standarde ekološke kvalitete, tradiciju i nerijetko višegeneracijsko nasljeđe, eko bijela vina, crna i rosei nose posebnu aromu strasti i posvećenosti. Krenimo na putovanje, a vi odaberite HR eko vino koje vam se najviše sviđa.
Vis je otok s puno sunca, zelenila, vlastite kvalitetne vode i plodne zemlje. Upravo se ondje, u pitoresknom Pliskom Polju, nalazi obiteljska vinarija Monike i Olivera Rokija. Njihova 25-godišnja bugava daje vino najbolje kvalitete, a najpopularniji je Plavac Mali, bogate ljubičaste boje. Mnogo truda, rada i stalnih unaprjeđenja smješta ovu vrijednu otočku obitelj na važno mjesto na mapi HR eko vina.
Tisućljetna tradicija uzgoja vinove loze na obroncima današnjeg zlatarskog vinogorja dovoljni svjedoči o tome kako tlo na kojem su zasađeni vinogradi vinarije Bolfan Vinski Vrh predstavlja idealan supstrat za proizvodnju visokokvalitetnih vina. Uvjereni da kvalitetno vino nastaje u vinogradu, a ne u podrumu, ističu: „Naša je želja poštivati interese zdravog prirodnog okoliša, održavati mikrobiološku ravnotežu u vinogradu i šire, boriti se za zdravlje našeg trsa, djelovati u osvještavanju svakog vinskog ljubitelja, kupca i namjernika.“ Osjetit ćete to kušate li njihov Pinot crni ili Sauvignon, a za posebne prilike počastite se pjenušcem Centurion Silver.
Nastavljajući stoljetnu tradiciju proizvodnje grožđa i vina koju je naslijedio od svojih djedova, Ivan Enjingi na osunčanim, južnim obroncima Krndije, u srcu svjetski poznatog Vinogorja Kutjevo, s trsja bere samo najbolje. Grožđe je to neopterećeno umjetnim zaštitnim sredstvima, a vino dobiveno od njega posebno, sa svim karakteristikama podneblja, kakvo i priliči vinaru koji je Hrvatskoj donio prvog zlatnog Decantera. Grožđe u vinogradima i vina u podrumu Enjingi nastaju u skladu s prirodnim zakonima. Nose eko markicu koja u suvremeno vrijeme potvrđuje ono što je u obitelji Enjingi prenošeno s koljena na koljeno — poštovanje prema prirodi.
Ekološka vina Terra Madre dolaze iz vinogorja Komarna, idealnog za ekološki uzgoj vinove loze: na tom se tlu nije odvijala nikakva obrada, dovoljno je udaljeno od prometnica, a opet dovoljno blizu moru, uz vjetar koji neprestano puše. Slikoviti pejzaž možete okusiti u njihovu Plavcu malom.
Obitelj Volarević vjeruje kako sve što radite treba biti iskreno i iz velike ljubavi. Tako njeguju svoje vinograde na teškim kamenim terenima u Komarni, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a tradiciju, znanost i tehnologiju koriste kako bi u vlastitoj vinariji u Metkoviću iz grožđa sorte plavac mali dobili kvalitetno ekološko vino. U nježnijoj varijanti, svakako probajte i Volarevićev Rose.
Iz Badela nam dolaze vina Ivan Dolac - prvi hrvatski plavac s eko oznakom. Vrhunsko je crno vino proizvedeno iz autohtone dalmatinske sorte plavac mali. Grožđe se bere isključivo ručno na lokalitetu Ivan Dolac na osunčanim nepristupačnim južnim padinama otoka Hvara. Ovo jako vino tamne je rubinske boje i karakterističnog sortnog okusa i mirisa. Godine 2009. osvojio je srebrnu medalju na najvećem njemačkom ocjenjivanju vina – Mundus Vini, a Ivan Dolac barrique iste je godine osvojio zlato na natjecanju Finger Lakes International (SAD).
Baranja u prijevodu s mađarskog (Boranya) znači: vinska majka. Upravo na sjeveroistoku ove regije, na Banovu brdu, gdje su prije dva milenija vino proizvodili Rimljani, uzgaja se grožđe za vina Kalazić, koja su od 2008. osvojila preko 50 zlatnih medalja. Snagu moćnog Dunava i baranjskog tla okusite u Kalazić Chardonnayu, Tramincu, Graševini ili Rieslingu s eko certifikatom.
Poljoprivredna zadruga "Maslina i vino" osnovana je 2006. g. s ciljem razvoja ruralnog razvoja prostora Ravnih kotara. Projekt 'MasVin' plod je vizije nekoliko ljudi koji su krš, kamenjar i odlagalište otpada pretvorili u plodno tlo, na kojem su uz masline zasadili i 10,5 hektara vinograda. Rezultat ovog vrijednog projekta možete kušati u njihovim ekološkim vinima naziva Kotar: Merlot, Muškat žuti, Shiraz, Maraština Chardonnay.
Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!
bio&bio je robna marka tvrtke Biovega d.o.o. Sva prava pridržana © 2025 Impressum
Web koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje
Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!
Komentar je uspješno dodan, te će biti prikazan nakon odobrenja administratora. Dodaj novi komentar