Rješenje za nesanicu

Uzroci problema s nesanicom i isprekidanim snom su brojni, no postoje jednostavna rješenja koja pomažu da ipak lako utonemo u san, odspavamo mirno i budimo se regenerirani.

Uzroci nesanice

Velika je vjerojatnost da ćete zbog nesanice cijeli dan biti umorni, što snažno utječe na sposobnost normalnog funkcioniranja tijekom dana.

Nesanica je uobičajen poremećaj spavanja. Uključuje teškoće kod usnivanja, spavanja ili ponovnog usnivanja nakon ranog buđenja. Može biti privremena ili kronična. Gotovo svatko ima povremene besane noći. Možda zbog stresa, žgaravice ili pijenja previše kofeina ili alkohola. Nesanica je nedostatak sna koji se može pojavljivati redovno ili ponavljati se. Nesanica postaje učestalija s godinama – što je osoba starija, to se češće susreće s problemima spavanja. Koliko sna je dovoljno varira od osobe do osobe, no većini je potrebno sedam do osam sati noću.

Melatonin: hormon mladosti i regeneracije

Melatonin je hormon kojeg prirodno proizvodi žlijezda epifiza. Često se naziva noćnim hormonom jer se intenzivno izlučuje u mraku. Dolaskom noći i smanjenjem svjetlosti, naša epifiza reagira pojačanom proizvodnjom melatonina čija je uloga uvesti organizam u stanje sna. Svjetlost prekida proizvodnju melatonina i vodi do njegove razgradnje, zbog čega nastupa svježina i ornost.

Kod nekih osoba, a pogotovo kod starijih, proizvodnja melatonina može biti smanjena što uzrokuje da osoba teško zaspi, često se budi i premalo sati provedi spavajući. Podizanjem razine melatonina u organizmu, u adekvatnoj dozi od 1mg prije odlaska na spavanje, pridonosimo smanjenju vremena potrebnog za usnivanje.

Melatonin može pomoći kod putovanja između nekoliko vremenskih zona ili ako je ritam budnosti i sna narušen čestim noćnim dežurstvima. Ako je još dan, a želite odspavati jer predstoji noćni rad, organizam će “poslušati” signal koji neuronima pošalje melatonin i “povjerovati” da je noć.

Nekoliko dodatnih savjeta:

  • Provodite više vremena rekreirajući se na otvorenom
  • ​Pripazite na prehranu 
  • Uspostavite normalnu rutinu spavanja
  • Svake noći u isto vrijeme idite u krevet
  • Stvorite ugodnu atmosferu prije spavanja
  • Izbacite (ili bar smanjite) unos kofeina, nikotina i alkohola
  • Vježbajte ujutro ili tijekom dana, ne predvečer