Kategorije
bio&bio tim

Rješenje za nesanicu

Ako vas često muči nesanica, saznajte što je melatonin, zbog čega je važan i kako vam može pomoći da lakše utonete u san. 

Rješenje za nesanicu uz pomoć melatonina
Datum objave: 20.01.2019

Uzroci problema s nesanicom i isprekidanim snom su brojni, no postoje jednostavna rješenja koja pomažu da ipak lako utonemo u san, odspavamo mirno i budimo se regenerirani.

Uzroci nesanice

Velika je vjerojatnost da ćete zbog nesanice cijeli dan biti umorni, što snažno utječe na sposobnost normalnog funkcioniranja tijekom dana.

Nesanica je uobičajen poremećaj spavanja. Uključuje teškoće kod usnivanja, spavanja ili ponovnog usnivanja nakon ranog buđenja. Može biti privremena ili kronična. Gotovo svatko ima povremene besane noći. Možda zbog stresa, žgaravice ili pijenja previše kofeina ili alkohola. Nesanica je nedostatak sna koji se može pojavljivati redovno ili ponavljati se. Nesanica postaje učestalija s godinama – što je osoba starija, to se češće susreće s problemima spavanja. Koliko sna je dovoljno varira od osobe do osobe, no većini je potrebno sedam do osam sati noću.

Melatonin: hormon mladosti i regeneracije

Melatonin je hormon kojeg prirodno proizvodi žlijezda epifiza. Često se naziva noćnim hormonom jer se intenzivno izlučuje u mraku. Dolaskom noći i smanjenjem svjetlosti, naša epifiza reagira pojačanom proizvodnjom melatonina čija je uloga uvesti organizam u stanje sna. Svjetlost prekida proizvodnju melatonina i vodi do njegove razgradnje, zbog čega nastupa svježina i ornost.

Kod nekih osoba, a pogotovo kod starijih, proizvodnja melatonina može biti smanjena što uzrokuje da osoba teško zaspi, često se budi i premalo sati provedi spavajući. Podizanjem razine melatonina u organizmu, u adekvatnoj dozi od 1mg prije odlaska na spavanje, pridonosimo smanjenju vremena potrebnog za usnivanje.

Melatonin može pomoći kod putovanja između nekoliko vremenskih zona ili ako je ritam budnosti i sna narušen čestim noćnim dežurstvima. Ako je još dan, a želite odspavati jer predstoji noćni rad, organizam će “poslušati” signal koji neuronima pošalje melatonin i “povjerovati” da je noć.

Nekoliko dodatnih savjeta:

  • Provodite više vremena rekreirajući se na otvorenom
  • ​Pripazite na prehranu
  • Birajte kvalitetne dodatke prehrani s melatoninom 
  • Uspostavite normalnu rutinu spavanja
  • Svake noći u isto vrijeme idite u krevet
  • Stvorite ugodnu atmosferu prije spavanja
  • Izbacite (ili bar smanjite) unos kofeina, nikotina i alkohola
  • Vježbajte ujutro ili tijekom dana, ne predvečer

 

Preporuke 0
Tvoje mišljenje nam je bitno

Tvoj email neće biti objavljen i koristi se samo u svrhu odgovaranja na tvoj komentar / recenziju.
Ostavi nam svoju preporuku i pomozi drugima da pronađu baš ono što im treba.

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!

bio&bio trgovine (22)
Pronađi nas na jednoj od lokacija diljem Hrvatske.
Pogledaj lokacije trgovina
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naše Uvjete kupnje.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Uvjetima kupnje pročitajte ovdje.
Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps
Live chat
Sendgrid

Google tag manager
Google analytics
Google ecommerce
Facebook pixel