Kategorije
Sanja Bosančić

Roki's - HR eko vina s puno ljubavi

Obitelj Roki na otoku Visu već 20 godina proizvodi ekološko grožđe i kvalitetno eko vino.

Roki's - HR eko vina s puno ljubavi
Datum objave: 29.12.2016

Vina Roki's donose nam tradiciju i klimatska obilježja otoka Visa, ali i obiteljsku posvećenost ekološkom vinogradarstvu. 

Krenete li od grada Visa starom cestom prema Komiži, nakon 8 kilometara stići ćete u Plisko Polje ili Plisko Poje, kako će reći stari Višani. Znat ćete da ste ondje jer ćete s ceste vidjeti stari saveznički zrakoplov. Naime, upravo u dolini ovog malog mjesta u vrijeme Drugog svjetskog rata bio je smješten aerodrom, koji su stanovnici kasnije pretvorili u vinograd.

Vinogradi su okosnica života obitelji Roki iz Pliskog polja još od 18. stoljeća, a zadnjih dvadeset godina brat i sestra, Monika i Oliver Roki sa svojim obiteljima vinograde njeguju prema načelima ekološke proizvodnje. O tome što znači biti eko vinarski poduzetnik na otoku, razgovarali smo ljetos upravo s gospođom Monikom.

„Moj je otac, Niko Roki, krajem 70-tih imao jasnu viziju i odlučio stvoriti proizvod u bocama. To nisu bila vremena za poduzetništvo, a on je na Visu bio prvi u takvom naumu, kao i u pokretanju ugostiteljskog objekta na svom imanju u Pliskom Polju. Tu je ljubav prenio na mene i brata i meni je nakon završenog fakulteta nekako bilo normalno nastaviti ovdje razvijati priču.“

Nikome tko dođe na Vis ne može promaknuti koliko je ovaj otok bujno zelen i plodan i još uvijek očuvane prirode. Stoga je ekološka proizvodnja i dio očuvanja baštine, kojoj doprinose i Rokijevi.

„Upravo zbog specifičnosti podneblja i klimatskih uvjeta na otoku Visu, već smo 20 godina ekološki proizvođači grožđa te obrađujemo vinograde prema načelima ekološke proizvodnje. Protiv bolesti se borimo uz pomoć sumpora i bordoške juhe i ne upotrebljavamo umjetna gnojiva. Također, puno je oranja i razračivanja zemlje. Ima naravno loših godina, poput 2014. kada su peronospora i pepelnica, uz puno kiše uzele svoj danak i grožđa je bilo jako malo. Ali to je tako, to je priroda.“

Rokijevi imaju vinograde na tri parcele. Vinogradi s autohtonom sortom Bugava nalaze se na predjelima Volijok i Vergotovo, gdje su nasadi stari 25 godina te daju vino najbolje kvalitete. 

„Ova sorta traži jako puno pažnje i brige jer je osjetljiva na vremenske nepogode i bolesti, a vino je moćne žuto zelene boje te ima voćni i izraženi buke.“

„Kad bobice Plavca malog postaju ljubičaste, Višani kažu da je duh ušao u njih“, kaže nam gospođa Monika dok provjerava njihovu boju i punoću u vinogradu u Volijoku. Sredinom listopada ubiru se plodovi, a Plavac mali ima veliki potencijal od kojeg i Rokijevi s godinama očekuju puno. 

Turistima je konoba Roki nezaobilazno mjesto doživljaja Visa, gdje kroz hranu i vino upoznaju autohtone okuse, a posebna posvećenost ekološkom uzgoju dodana je vrijednost koju prepoznaju. Uz konobu nalazi se i vrt iz kojega se ljeti ubiru plodovi za jela koja pripremaju gostima.

„Ja pijem svoje vino i jedem povrće koje koristimo u restoranu. Ne želim trovati svoju hranu. Ono što jede moja obitelj, jedu i gosti“, naglašava Monika Roki.

Ono što na površini izgleda kao vinogradarska idila, veliki je posao, i to ne samo na polju. Ova inžinjerka biotehnologije uronjena je u papire i administraciju, ponajviše kako bi se probila kroz natječaje EU fondova. 

„Imamo ideje za unaprjeđenje poslovanja, primjerice želimo napraviti novi podrum i kušaonicu vina i za to su nam potrebna sredstva EU fondova. No, poljoprivrednik se uistinu teško može probiti kroz mnoštvo zahtjeva i procedura. Nema konkretnih informacija, puno je nejasnoća i poteškoća i ja sam se mjesecima angažirala da sve razumijem, složim projekt i napravim dokumentaciju. To iziskuje jako puno truda i vremena, uz ostali posao na zemlji.“ 

No, ljubav prema čistoj zemlji, obiteljskoj tradiciji i viziji unaprjeđenja proizvodnje kvalitetnih ekoloških vina nepresušan su pogon koji obitelj Roki podržava u svim izazovima eko poduzetništva. 

Preporuke 0
Tvoje mišljenje nam je bitno

Tvoj email neće biti objavljen i koristi se samo u svrhu odgovaranja na tvoj komentar / recenziju.
Ostavi nam svoju preporuku i pomozi drugima da pronađu baš ono što im treba.

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!

bio&bio trgovine (22)
Pronađi nas na jednoj od lokacija diljem Hrvatske.
Pogledaj lokacije trgovina
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)