Filtriranje
Web trgovina
0800 246 246
Pon - Pet od 8 do 16h
Sanja Bosančić

S tjesteninom, kao i u ljubavi - polako i s pažnjom

Nedavno nas je posjetio temperamentni talijanski chef Felice Cicoria. Kuhao je s puno strasti i otkrio mnogo dobrih savjeta. 

Datum objave: 08.05.2017

"Kad imate kvalitetne sastojke, tada i s malo možete napraviti puno, to je osnova tradicionalne talijanske kuhinje. Zato uvijek kuham s ekološkim i izvornim namirnicama, uzgojenim i proizvedenim s pažnjom, poput ovih fusilla La Bio Idea.", ističe temperamentni talijanski chef Felice Cicoria dok kuha na bio&bio radionici.

Ovaj 75-godišnji kuhar s dugogodišnjim restoranskim iskustvom, ljude diljem Europe educira o tome kako s dobrim namirnicama u malo vremena napraviti hranjiva i ukusna talijanska jela. "Rođen sam u okolici Rima, a živio sam u Umbriji gdje ima mnogo ekoloških gospodarstava gdje se uzgajaju žitarice od kojih se radi tjestenina, povrće za passate itd. Tužan sam kad vidim kakvu sve tjesteninu danas možete kupiti. To je… hrana bez karaktera, nula", pomalo je ljutit Felice.

"Važno mi je koristiti namirnice uzgojene i obrađene s pažnjom jer to utječe na njihovu kvalitetu i okus na tanjuru. Zato volim putovati i prezentirati talijansku kuhinju La Bio Idea kako bih dočarao tu posvećenost s kojom farmeri s juga Italije proizvode, na stare načine, baš kao i njihovi djedovi prije 100 godina."

Svojim neposrednim pristupom, humorom i strašću prema kvalitetnoj hrani Felice je osvojio polaznike radionice te je podijelio neke svoje trikove kako bi nam tjestenina uvijek dobro uspjela.

"Tjesteninu kuhajte u puno proključale vode. Ona mora „plivati“. Čim tjestenina sklizne u vodu, osjetit ćete miris svježe mljevenog brašna koji vam potvrđuje da je tjestenina napravljena s pažnjom", savjetuje iskusni temperamentni talijanski chef Felice Cicoria dok spravlja integralne fusille od pira. "S tjesteninom treba polako, kao i u ljubavi."

Rasvjetlio nam je i tajnu kuhanja "al dente": "Da, tjestenina se kuha al dente, ali zato da bi se dovršila u umaku! Ako je skuhate „al dente“ i tako poslužite, ona će biti tvrda i nedovršena. Uvijek je kratko kuhajte u umaku i nemojte je ispirati."

Feliceovih 5 savjeta za više strasti za stolom:

  1. Tjesteninu kuhajte bez maslinova ulja jer joj ono daje neugodan miris. Dovoljno je na početku kuhanja nekoliko puta promiješati, neće se lijepiti.
  2. Prije nego li počnete rezati povrće za umak, nož blago utrljajte u svježi ružmarin, bosiljak ili kadulju. To je Gucci i Armani za vaše jelo!
  3. Kod pirjanja povrća, dodajte malo bijelog vina – ono će otkloniti zemljani okus povrtnica.
  4. Tjesteninu "al dente" uvijek dokuhajte u umaku.
  5. U umak stavite puno maslinova ulja jer tjestenina "pije" i u konačnici nećete osjetiti ulje, ali će jelo biti sočno.

Vidi zanimljiv recept koji je pripremio Felice kao savršeno predjelo ili appetizer prije jela s tjesteninom. 

Komentari 0
Pošaljite svoj komentar

Vaš email neće biti objavljen i koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar
Nema komentara. Budi prvi!
bioNewsletter
Zdrave ideje i savjeti stižu direktno na mail.
Newsletter šaljemo jednom tjedno, ni mi ne volimo spam :)
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)