Filtriranje
Web trgovina
0800 246 246
Pon - Pet od 8 do 16h
Ivana Lazić

Sakupljanje i čuvanje eko sjemenki

Kada uživate u slasnom organskom voću i povrću, sjetite se sačuvati njihove dragocjene sjemenke. Pročitajte kako pravilno postupati s njima, te ih već sljedeće sezone posadite i uživajte u plodovima koji ste sami uzgojili.

Sakupljanje i čuvanje eko sjemenki
Datum objave: 01.07.2013

Sakupljanje i čuvanje sjemenki iz voća i povrća koje pojedete vrlo je jednostavan postupak. Uzgojem biljaka od sjemena preko ploda do ponovnog sjemena imate potpunu kontrolu nad rastom i razvojem i možete biti sigurni da vaše namirnice nisu bile u kontaktu s pesticidima.

Povremeno sakupljanje sjemenki iz ukusnih ekoloških plodova zna prerasti i u ozbiljan hobi s plemenitom misijom - očuvanjem starih i raritetnih sorti koje potiskuju novi i moderni hibridi. Ono nimalo manje bitno, imate priliku uživati u svom vrtu, makar bio u pitanju redak mrkve u cvjetnim teglama na balkonu.

Jednostavnim postupkom do sitnih dragocjenosti

Da bih objasnila kako se pravilno čuva sjeme, uzet ću za primjer prirodnu organsku cherry rajčicu, crvenu, sočnu i slatku. Rasijecite je i odvojite sjemenke, a mesnati dio s guštom pojedite. Da bi sjemenke bile očuvane i sljedeće godine dale plod, moraju biti čiste. Na ostacima tkiva ploda može doći do razvoja raznih vrsta gljivica koje pritom mogu ugušiti klicu a sjemenku učiniti potpuno neupotrebljivom. Gljivice su nametnici koji prodiru u tkivo sjemenke, kradu i uništavaju nutrijente kojima je opskrbljena.

Važnost pravilne pripreme i  skladištenja

Operite ih u cjedilu pod mlazom hladne vode, pazeći da potpuno isperete sluz koja ih okružuje. Tek potpuno čiste sjemenke raširite široko na papirnati ubrus i pazeći da se ne dodiruju. Dajte im par dana da se potpuno osuše. Ostavite ih na mjestu koje nije izravno na sunčevoj svjetlosti - idealna je blaga sjena u prozračnom prostoru.

Kada se potpuno osuše, pokupite ih i spakirajte u papirnate koverte ili staklenke ako ih ima u većem broju. U svakom slučaju, nužno ih je zaštititi od vlažnosti zraka, stoga su platnene vrećice potpuno neprikladne.

Za najbolje rezultate iskoristite ih u sljedećoj sezoni

Ostavite ih na suhom i hladnom mjestu do proljeća. Klijavost tj. sposobnost sjemenke da razvije biljku koja će uspješno formirati vegetativne organe i plodove dosta varira od vrste do vrste. Prosječna klijavost traje oko dvije godine, nakon kojih rast i razvoj jednostavno nisu mogući. Stoga, upotrijebite ih u sljedećoj sezoni za najbolje rezultate.

Na ovaj način možete skupljati sjemenke većine plodova voća i povrća. Sjetite se ovoga kada pojedete savršene organske dinje, lubenice, krastavce, cherry rajčice, jagode, jabuke, šljive, razne vrste paprike... Izbor je na vama :)

Preporuke 0
Oduševio te proizvod ili znaš neki dobar trik za primjenu?

Vaša email adresa neće biti objavljena
Ostavi nam svoju preporuku i pomozi drugima da pronađu baš ono što im treba.
bioNewsletter
Zdrave ideje i savjeti stižu direktno na mail.
Newsletter šaljemo jednom tjedno, ni mi ne volimo spam :)
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)