Filtriranje
Web trgovina
0800 246 246
Pon - Pet od 8 do 16h
bio&bio tim

Samelji svoje brašno

U bio&bio trgovini u Radničkoj 49 posjeti uslužnu zonu gdje možeš samljeti svježe brašno od mahunarki i žitarica na kamenim Klukas mlinovima. 

Datum objave: 05.10.2017

U bio&bio trgovini u Radničkoj 49 posjeti uslužnu zonu gdje možeš samljeti svježe brašno na kamenim Klukas mlinovima i tako maksimalno iskoristiti nutrijente iz žitarica i mahunarki.

Svježe samljeveno brašno sadrži različite vitamine, elemente u tragovima, minerale, visoko nezasićene masne kiseline, bjelančevine i aromatske tvari, što je za naše zdravlje prijeko potrebno.

Zrno žitarica, mahunarki i sjemenki čuvaju životnu energiju u sebi sve dok ih ne poželimo ih iskoristiti, a često ih koristimo u obliku brašna – za tjestenine, peciva i slastice.

5 dobrih razloga za svježe mljevenje brašna

  1. Čuvamo hranjive sastojke zrna koji podliježu brzoj oksidaciji.
  2. Prirodnim kamenom za mljevenje uz nisku temperaturu, čuvamo punu nutritivnu vrijednost brašna.
  3. Podešavamo finoću mljevenja: fino ili oštro, krupica, glatko, mekinje, griz, palenta…
  4. Bezglutensko brašno – od biranih namirnica koje prirodno ne sadrže gluten.
  5. Uvijek svježe brašno bez konzervansa i ostalih aditiva.

Koja brašna možemo samljeti

U malim kamenim mlinovima Klukas možemo samljeti razne mahunarke i žitarice poput riže, pira, kukuruza, ječma, slanutka, leće, soje... Donosimo nekoliko dobrih ideja.

Pir

Drevni nekompromitirani oblik pšenice, sa smanjenim udjelom glutena, koji možemo koristiti u svim receptima u kojima bismo uobičajeno koristili pšenično brašno. Nekoć su pir smatrali najzdravijom žitaricom koja tijelo opskrbljuje nizom potrebnih nutrijenata.

Savjet: namoči šalicu svježe mljevenog pira preko noći u dvije šalice vode. Ujutro dodaj suho voće i naribanu jabuku.

Slanutak

Slanutak je najčešće korištena mahunarka u svijetu, a uzgaja se i u nas. Sadrži 30% proteina i idealan je za sve koji izbjegavaju gluten jer se može upotrebljavati za izradu tjestenine, palačinki i raznih peciva.

Savjet: svježe mljeveno brašno slanutka pomiješajte s praškom za pecivo bez aluminija, sojinim napitkom i začinima po želji te ispecite proteinske palačinke.

Mungo grah

Ovo je najprobavljivija mahunarka, čije klice često susrećemo u azijskoj kuhinji. U kombinaciji s rižom je idealan spoj jer osigurava sve aminokiseline. Pogoduje zdravlju jetre te je čest sastojak detoksikacijskih dijeta. Također su popularni stakleni rezanci od brašna mungo graha.

Savjet: sameljite mungo grah i dodajte varivima umjesto zgušnjivača.

Integralna riža

Neutralnog okusa i fine strukture, svježe mljeveno brašno od riže ima niz primjena i visoku nutritivnu vrijednost. Delikatna zrna riže koriste se i za „čišćenje“ mlina nakon mljevenja drugih žitarica ili kave.

Savjet: najbolji bezglutenski keksići koje mogu jesti i djeca s prvim zubićima rade se s rižinim brašnom. Odlično je i za zgušnjavanje umaka.

Mlinovi za mljevenje ekoloških žitarica i mahunarki dostupni su u bio&bio trgovini u Radničkoj 49.

Komentari 0
Pošaljite svoj komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena
Nema komentara. Budi prvi!
bioNewsletter
Zdrave ideje i savjeti stižu direktno na mail.
Newsletter šaljemo jednom tjedno, ni mi ne volimo spam :)
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)