Kategorije
Nataša Ozmec

Savjeti medicinskog medija: Spasite svoju jetru

Provjerite koje namirnice preporučuje Anthony William i već danas napravite nešto za svoju jetru.

Savjeti medicinskog medija: Spasite svoju jetru
Datum objave: 07.01.2020

Anthony William poznat i kao Medicinski medij, autor je uspješnica Zdrava štitnjača i Hrana koja mijenja život. U svojoj novoj knjizi Zdrava jetra donosi nam brojne savjete kako spasiti našu jetru i riješiti se različitih tegoba koje su povezane uz njeno zdravlje. Provjerite neke od namirnica koje preporučuje i već danas napravite nešto za svoju jetru.

Jetra za nas obavlja doslovce na tisuće funkcija u tijelu, a među najvažnijima su to da prerađuje masnoće i štiti gušteraču, pohranjuje glukozu i glikogen, pohranjuje vitamine i minerale, razoružava i zadržava štetne tvari, skenira i filtrira krv, a usto ima i vlastiti imunosni sustav koji nas dodatno štiti. Jetra je i blisko povezana s emocionalnim zdravljem pa zdravija jetra znači radosniji i vedriji život. Zbog svega toga vrijedi se potruditi upoznati svoju jetru i pomoći je da bude snažna i zdrava.

U knjizi Medicinski medij: Zdrava jetra naći ćete baš sve što vam je za to potrebno: objašnjenja funkcija jetre, tegobe, problemi i simptomi koji se s njom povezuju, što su tzv. mutikaše koji opterećuju jetru, te ono najvažnije program za iscjeljenje jetre uz moćnu hranu, ljekovito bilje i dodatke prehrani. Uz obilje organski uzgojenog svježeg voća i povrća -neprocjenjivo je kupovati hranu s ekološkim certifikatima jer na taj način ne unosimo u sebe pesticide, herbicide i druge zagađivače koji dodatno opterećuju jetru - tu je i mnoštvo superhrane koja radi za vas i vašu jetru. U nastavku provjerite neke od istaknutih saveznika jetre koje William navodi.

1. Chaga

Ova gljiva jača jetru te istodobno smanjuje toksičnu vrućinu u njoj; kad je izložena stresu i kad je opterećena „mutikašama“. Podupire i jača nadbubrežne žlijezde koje zauzvrat jačaju funkciju jetre, stvarajući nepovoljno okružje za viruse i bakterije. Fitokemijske supstancije sadržane u chagi detoksiciraju jetru na umjeren i uravnotežen način.

2. Đumbir

Ublažava grčeve u jetri te regulira njezinu vrućinu – on može zagrijati jetru, izbaciti je iz stagnacije ili hladiti jako vruću jetru te je uravnotežiti, ovisno o tome što je potrebno. Iznimno je koristan za tromu jetru te za sindrom prljave krvi. Jača proizvodnju i snagu žuči te istodobno potiče proizvodnju klorovodične kiseline u želucu. Također jetru hrani desecima fitokemijskih spojeva koje ona može koristiti za mnoge od svojih kemijskih funkcija. Neke značajke fitokemijskih spojeva u đumbiru uklanjaju amonijak i hranu koja trune, te otpad i toksine iz tankog i debelog crijeva, na taj način omogućavajući prodor čistih hranjivih tvari iz crijeva u jetru. Đumbir također razmješta masne stanice u jetri, omogućavajući da se masnoće oslobode te da putem žuči i probavnoga trakta izađu iz jetre, a ponekad i putem žučnog mjehura.

3. Spirulina

Ova fascinantna mikroalga pruža pregršt minerala i vitamina kako bi obnovila zalihe hranjivih tvari u jetri koje je lako pretvoriti u oblike koji su iskoristiviji u hitnim situacijama te koje je lakše dopremiti u tijelo. Zaustavlja proliferaciju virusa i bakterija u jetri, revitalizira taj organ vezivanjem na stotine toksina i otrova, smještajući ih u duboke džepiće u tkivu jetre, jača imunosni sustav jetre te podupire više od 2000 njezinih kemijskih funkcija. Posebice podupire jetrin proces pohranjivanja glukoze i pretvorbe bjelančevina.

4. Prah soka ječmene trave

Za prah soka mladog ječma poznato je da nosi mnoštvo dobrobiti za tijelo. Sadržava tvari koje hrane i oporavljaju neuhranjenu jetru te istodobno podupiru proces detoksikacije naslijeđenih otrova i toksina te onih kojima smo izloženi u svakodnevnom životu. To je vrsta odgovornog sredstva za detoksikaciju, s integritetom, koji iz jetre eliminira „mutikaše“ i zamjenjuje ih hranjivim tvarima.

5. Bobice ogrozda (Amla)

Sadržavaju obilje antioksidansa koji štite jetru od starih, naslijeđenih toksina, kao i od onih kojima smo svakodnevno izloženi. Bogate su vitaminom C koji hrani imunosni sustav jetre te jačaju kemijske funkcije jetre i obnavljaju zalihe glukoze.

6. Čičoka

Poznata pod nazivom jeruzalemska artičoka, čičoka je biljka s bogatstvom fitokemikalija koje zaustavljaju neželjeno djelovanje virusa i patogena. Jesti se može svježa, kuhana ili ukiseljena.

7. MSM (metilsulfonilmetan)

Oslobađa i podupire proces eliminacije masnoća iz stanica jetre. Jača svaku stanicu u jetri, čime ovaj organ čini manje ranjivim za napade bakterija i virusa koji izazivaju bolest. MSM budi stagnirajuću, usporenu jetru, smanjuje toksičnu vrućinu u jetri te nježno pročišćava toksine smještene u njezinim dubokim slojevima. Također nježno čisti žučni mjehur od čestica otpada. Jača imunosni sustav u i oko jetre.

8. Korijen čička

Zasićen je nepoznatim protuupalnim spojevima. Sok svježeg korijena čička iznimno je ljekovit za jetru te je pogodan za različite njezine potrebe, poboljšavajući funkcije kao što je pohranjivanje glukoze, vitamina i minerala, ali i funkciju snimanja i čišćenja krvi. On čisti duboko ukorijenjene, naslijeđene toksine u jetri, kao i one kojima smo izloženi u svakodnevnom životu, a uz to pomaže i prilikom eliminacije starih eritrocita koji zakrčuju jetru te podupire proces lučenja žuči. Suhi čičak također daje zaista ljekovit čaj. Čičak je zapravo korjenasta ljekovita biljka. Raste duboko u zemlji, tako da njegove ljekovite značajke u sebi kriju moć uzemljenja. Jetra se oslanja na korijen čička, jer je on podsjeća na njezinu odgovornost da bude stijena u tijelu.

9. Aloe vera

Gel prikupljen sa svježeg lista aloe vere veže se za toksični otpad u crijevima i odvodi ga do debelog crijeva tijekom procesa eliminacije. Smanjuje otrove i toksine u crijevima, kako oni ne bi završili u jetri. Također omogućava cirkulaciju čišće krvi kroz hepatalni portalni sustav, donoseći kemijske spojeve specifične za aloe veru, koji inhibiraju bakterije i određene viruse. Aloe vera raspršuje i smanjuje razinu amonijaka u crijevima, koji bi inače curio u jetru u trenutku kad hrana trune zbog nedostatne količine klorovodične kiseline i žuči.

10. Jabuke

Čiste i organske jabuke pružaju živu vodu kako bi se podržala sposobnost hidracije jetre, odnosno, kako bi jetra mogla pohranjivati vodu te je po potrebi vraćati natrag u krvotok, kad se javi stanje dehidriranosti ili sindrom prljave krvi. Voćne kiseline u jabukama podupiru proces čišćenja jetre, raspršujući toksični film koji se gomila na zidovima skladišnog prostora. Jabuke izgladnjuju bakterije, viruse, kvasce, plijesan i druge gljivice u crijevima i jetri. Iznimne su za rastvaranje žučnog kamenca.

 

Provjerite Williamov recept soka za spas jetre, a za još savjeta potražite knjigu Zdrava Jetra.

U pripremi je i prijevod nove knjige Anthonya Williama Celerov sok – uskoro u izdanju Planentopije.

Preporuke 0
Tvoje mišljenje nam je bitno

Tvoj email neće biti objavljen i koristi se samo u svrhu odgovaranja na tvoj komentar / recenziju.
Ostavi nam svoju preporuku i pomozi drugima da pronađu baš ono što im treba.

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!

bio&bio trgovine (22)
Pronađi nas na jednoj od lokacija diljem Hrvatske.
Pogledaj lokacije trgovina
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)