Uživanje u sladoledu još je veće kada postignemo savršenu kremastu teksturu. Otkrivamo super savjete iz knjige Veganski sladoled.
Uživati u dekadentnim sladolednim fantazijama, ali bez sastojaka koji škode zdravlju, ostvarenje je sna! Da bismo bili posve sigurni u sastav, najbolje je raditi domaći sladoled. A da bismo besramno uživali, valja dobiti divnu kremastu teksturu. Evo kako ćete to postići.
Ako želite doista kremasti sladoled dodajte mu visokokvalitetnu masnoću. Masnoća je najvažniji sastojak za teksturu i pojavu zrnatosti u sladoledu smanjuje na minimum.
Koje namirnice koristiti, savjetuju dvije sladoledne stručnjakinje iz Finske Virpi Mikkonen i Tuulia Talvio, autorice predivne knjige o zdravim sladoledima: Veganski sladoled.
Kokosov maslac (nekad se naziva i kokosova krema) prekrasno je gusti kremasti umak dobiven iz kokosove pulpe. Možete ga koristiti umjesto orašastih plodova za kremastu teksturu.
Ekstra djevičansko kokosovo ulje sjajan je sastojak veganskih sladoleda. Kokosovo ulje je tekuće kad se zagrije pa ga je lako dodati u mješavinu, ali se skruti kada se ohladi, zbog čega sladoled zadržava čvršću teksturu.
Orašasti plodovi i sjemenke odličan su sastojak veganskih sladoleda. Za veću kremoznost dodajte sladoledu svoj omiljeni maslac od orašastih plodova, a ako patite od intolerancije na njih, upotrijebite blagi maslac od sjemenki suncokreta, sezama ili neki drugi. Ti su maslaci odličan dodatak zamrznutim slasticama jer osim kremoznosti dodaju i poseban okus.
Kako bi se poboljšala tekstura, kremoznost i glatkoća veganskog sladoleda mogu se upotrijebiti različite vrste zgušnjivača. Evo što možete isprobati:
Aru prah je škrob iz korijena istoimene biljke. Odličan je zgušnjivač za sva jela – a posebno za sladolede.
Tapioka je zgušnjivač dobiven iz korijena tropske kasave (zovu je i manioka) koji također možete dodati sladoledu ako želite da bude gušći. Ne sadrži gluten i daje dobru teksturu i viskoznost i pečenim slasticama, kao što su, na primjer, domaći korneti i košarice za sladoled.
U kombinaciji s tekućim sastojcima chia sjemenke stvaraju gusti gel pa ih možete dodati sladolednim kremama, frapeima ili sorbetima da postignete veću.
Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!
bio&bio je robna marka tvrtke Biovega d.o.o. Sva prava pridržana © 2025 Impressum
Web koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje
Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!
Komentar je uspješno dodan, te će biti prikazan nakon odobrenja administratora. Dodaj novi komentar