Sladoled je gušt samo ako je organski

Sladoled je ljetna poslastica kojoj rijetki odolijevaju. No, mlijeko i šećer, glavni tradicionalni sastojci sladoleda, nisu tu najveći problem, znamo li da teksturu, boju, okus, način na koji se sladoled topi, i još puno toga, određuju: umjetne arome, sredstva za spajanje i ugušćivanje, aditivi, stabilizatori (vežu vodu, uzrokuju bubrenje, utječu na stvaranje manjih kristala leda, otpornost prema otapanju), emulgatori koji smanjuju površinsku napetost i emulgiraju mast u smjesi, želatina itd... 

Sladoled biramo prema okusu, svatko ima svoj omiljeni, no u komercijalnim sladoledima okusi često dolaze od aditiva.

(Barem) 7 razloga da izabereš organski sladoled

Među najčešćim problematičnim sastojcima konvencionalnih sladoleda, koji često nisu izlistani na deklaracijama, navode se:

DIETILEN GLIKOL – jeftina kemikalija, emulgator koji se koristi umjesto jaja; ista se kemikalija koristi u antifrizu i odstranjivačima boja. 

PIPERONAL – koristi se za umjetni okus vanilije. Ali i za ubijanje uši.

ALDEHID C-17 – koristi se za pojačanje okusa sladoleda od višnje. Radi se o nezapaljivoj tekućini koja se koristi u anilinskim bojama, plastici i gumi.

ETIL ACETAT –  umjetna aroma ananasa te čistač za kožu i tkanine; njegova isparavanja uzrokuju kronična oštećenja pluća, jetre i srca.

BUTIRALDEHID – pojačivač orašastih okusa. Jedan od sastojaka „gumenog cementa“.

AMIL ACETAT – umjetna aroma banane. Koristi se i kao otapalo za uljne boje.

BENZIL  ACETAT – umjetna aroma jagode. Nitro razrjeđivač. 

Nije čudno ako ti se od ovih naziva zapetljao jezik. A nismo ni spomenuli pesticide i ostale nečistoće koje možeš naći u konvencionalnim proizvodima. No, nećemo dalje. Sladoled je gušt i zabava. Biraj organski!