Snaga zimskog mira - skupljanje nove snage

S hladnim i sivim danima imamo potrebu za toplinom i izvana i iznutra. Možda i nesvjesno želimo zasvijetliti u sve većem mraku. Naše tijelo treba toplinu, ona nas iznutra pokreće, omogućava metaboličkim procesima da lakše funkcioniraju, toplina diže imunitet na višu razinu. Potreban nam je i mir kako bismo skupili snagu za novi ciklus pa je važno usporiti s aktivnostima  - neka se one presele u kuhinjski lonac.

U hladnim zimskim danima kuhinja je, definitivno, najtoplije mjesto, stoga je gušt osjetiti mirise koji se šire iz pećnice ili sa štednjaka, a i dodatno griju prostor. Preporučam vam da u svojoj zimskoj kuhinji obratite pažnju na sljedećih pet koraka.

  1. Topla i ukusna variva, guste kremaste juhe, složenci od povrća kuhani, pirjani ili zapečeni u pećnici s dodatkom đumbira, češnjaka i ulja privlače nas u ovo vrijeme svojom hranjivošću i bogatim okusom.
  2. Tekućinu pijemo manje nego u toplijim periodima godine. Važno je da je pijemo je toplu, poput različitih čajeva. To će odgovarati našem organizmu jer zimi je dobro da nam krv bude gušća. Ta toplina pomaže i našim bubrezima da pravilno funkcioniraju, kao i mokraćnom mjehuru te reproduktivnom sustavu. Naime, hranjiva i topla jela pružaju nam zaštitu od infekcija.
  3. Uživajte u mahunarkama od kojih možete napraviti ukusna variva, krem juhe, jela zapečena u pećnici i salate te ukusne namaze. Za zimu posebno preporučam azuki grah i crnu soju koji u isto vrijeme i hrane i čiste organizam te pospješuju rad probave, bubrega i reproduktivnih organa.

  4. Osjećate li potrebu za nježnim detoksom nakon blagdana, svakako preporučam chlorellu. Ova mikro alga pomaže čišćenje toksina iz tijela, uravnotežuje razinu kolesterola i šećera u krvi, a bogata je vitaminima i mineralima.
  5. Ukoliko ste se tijekom blagdana „zaštopali“,  najbolji izbor za vas su ljuskice psylliuma.

Prati i dalje zimski blog serijal i u sljedećem nastavku saznaj kako otjerati zimski blues. A za sva pitanja i tvoj zimski mir, na raspolaganju su ti bio&bio savjetnici u trgovinama, na telefonu 0800 246 246 te na mailu info@biobio.com.hr