Pročitaj intervju s Yannom Klopfensteinom, strastvenim zaljubljenikom u francusku kuhinju i glavnim kulinarskim eksperimentatorom u Sojadeu.
Francuska kuhinja je poznata po svojoj rafiniranosti, a Francuzi po uživanju u dobroj hrani i estetici. O kvalitetnim izborima u prehrani razgovaramo s Yannom Klopfensteinom, predstavnikom branda Sojade i zaljubljenikom u francusku kuhinju.
"La cuisine française, francuska kuhinja, snažno određuje našu kulturu te je i UNESCO francuski jelovnik zaštitio kao nematerijalnu kulturnu baštinu. On se sastoji od pet slijedova: aperitiv, starter, glavno jelo, sir i desert.
Ljudi iz Sojade tima: marketing, istraživači, razvoj proizvoda, farmeri, kuhari... pripadaju toj kulturi, oni je žive i mogu reći da imamo visoka očekivanja kad se radi o hrani. Upravo zato naši proizvodi moraju izgledati dobro, imati dobar okus i nutritivne karakteristike."
"Oduvijek smo željeli najčišći mogući proizvod. Naša je kompanija stoga 1975. godine sudjelovala u kreiranju standarda ekoproizvoda u Francuskoj te u stvaranju oznake AB – agriculture biologique – koju ćete danas pronaći na svim ekoproizvodima iz naše zemlje.
Sve ove godine izgrađujemo blizak odnos s našim partnerima te im osiguravamo dobre uvjete kako bi oni mogli dobro živjeti i ustrajati u organskoj proizvodnji sirovina za naše proizvode.
Ako želite biti sigurni u podrijetlo i kvalitetu soje, koju najviše koristimo, morate imati blizak odnos s partnerima uzgajivačima, morate ih posjećivati, biti ondje u vrijeme sjetve i žetve... Našim kooperantima plaćamo cijenu iznad tržišne jer cijenimo njihovu sirovinu i želimo poslovati društveno odgovorno.
Mi smo i dalje obiteljska tvrtka „po mjeri čovjeka“, ne pripadamo multinacionalnoj kompaniji. Stoga i surađujemo s lokalnim obiteljskim gospodarstvima kojima je stalo očuvati vlastiti okoliš. Na taj način od sadnje do našeg jogurta, znamo što se događalo sa sojinim zrnom, tko ga je proizveo i kako."
"Od samog početka, sami radimo pulpu za jogurte. Vjerujem da smo jedini proizvođač koji to radi. Ali razlika u okusu je ogromna, nego kad bismo kupovali gotovu smjesu. No, za dobar okus važan je i proces proizvodnje napitka od soje, koji se kod svakog proizvođača razlikuje, a mi smo naš patentirali. U krugu tvornice imamo i vlastiti izvor vode, koju koristimo za ispiranje i namakanje zrna."
"Naši su kupci različiti, neki su vegani ili vegetarijanci, dok su neki eksperimentatori koji žele isprobati nešto drugačije i zdravo. Njima također nastojimo nuditi novosti pa smo, recimo, nedavno predstavili jogurt od konoplje. Nije slan, kao niti naš jogurt od soje, fermentiran je veganskim probiotičkim kulturama, vrlo je hranjiv i osvježavajuć pa je idealan za razne umake, može se kombinirati s pestom za tjesteninu ili kao baza za umak tzatziki. Sojade natural od soje preporučujem za dresinge za salatu, a ako tražite idealan biljni napitak za izradu domaćih vafla, to je svakako sojin napitak s okusom vanilije."
"Zanimljivo je, na primjer, da se naši voćni deserti u Francuskoj koriste kao deserti, nakon jela i to najčešće u malom pakiranju (125g), dok se drugdje koriste za doručak, uz muesli i to u velikim pakiranjima (400 g). No, mogu reći da postoje favoriti, uz neutralni, najpopularniji okusi su: borovnica, malina-marakuja, mango-breskva i limun."
"Krema za kuhanje od soje ili od riže baza je za izradu umaka koji su temelj francuske kuhinje i u koje se tradicionalno umače kruh. Čak i engleska riječ za umak, sauce, dolazi iz francuskog jezika!"
"Želite li znati koja je tajna francuskog poljupca? To je češnjak. Stavljamo ga u sva jela! Osim toga, mi Francuzi vrlo smo izbirljivi, hrana nam je jako važna i zato proizvod ne stavljamo na tržište dok nismo sasvim zadovoljni kako izgleda, kakvog je okusa te koje su mu nutritivne dobrobiti", pojasnio je Yann Klopfenstein zaljubljenik u francusku kuhinju i glavni kulinarski eksperimentator u Sojadeu.
Isprobaj Yannov recept, idealan za ljetno osvježenje: Veganski tzatziki.
Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!
bio&bio je robna marka tvrtke Biovega d.o.o. Sva prava pridržana © 2022 Impressum
Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!
Komentar je uspješno dodan, te će biti prikazan nakon odobrenja administratora. Dodaj novi komentar