Kategorije
Irina Zafranović

Što je kimchi i zašto je zdrav

Upoznaj ovo popularno korejsko jelo i saznaj zašto ga moraš uključiti u svoj jelovnik.

Što je kimchi i zašto je zdrav
Datum objave: 13.01.2020

Kimchi je egzotičan i ljuti brat domaćeg kiselog kupusa i novi najbolji frend tvoje crijevne mikroflore. 

Sastoji se od fermentiranog povrća poput kupusa, daikona, mrkve i paprike koje se sljubi s kombinacijom ljutkastih začina - đumbirom, čili papričicom, češnjakom ili ljutom paprikom. 

Kombinacije povrća mogu biti različite kao i kombinacije začina, no baza je najčešće kupus, daikon, čili i češnjak. Ovaj zdrav dodatak jelima popularan je u Koreji i Japanu, ali za njega znaju i svi health-food zaljubljenici diljem svijeta. 

Zašto treba jesti kimchi 

Ljutkasto fermentirano povrće bogato je probavnim enzimima, zdravim probioticima i dobrim bakterijama koje koloniziraju probavni sustav i pomažu kod detoksikacije i normalnog funkcioniranja svih ‘eliminacijskih organa’ i to prije svega crijeva, ali i jetre i bubrega. 

Kimchi je odličan dodatak jelima s mahunarkama i žitaricama jer potiče njihovo probavljanje, ali i probavljanje masnoća te se stoga preporučuje uz pržena jela. Nemoj pojesti više od 3 žlice kimchija dnevno, no jedi ga redovito, pogotovo tijekom zimskih mjeseci kada naš organizam jednostavno žudi za fermentiranim povrćem. 

Želim kimchi napraviti kod kuće

Može. Dobra ideja. Trebat će ti nekoliko organskih sastojaka, začina i malo strpljenja jer fermentaciju ne treba požurivati. Nemoj ni pomišljati za ovaj ljekoviti pripravak koristiti konvencionalno povrće jer ostaci pesticida, herbicida i fungicida koji se rutinski koriste pri uzgoju nisu dobrodošao sastojak u našem zdravom kimchiju. Trebaš jedan organski daikon. Glavicu kupusa. Veću mrkvu. Morsku sol, čili papričice (može i u prahu), svježi đumbir (ajde nemoj u prahu jer svježi je nemjerljivo bolji za kimchi) i češnjak. Omjeri neka budu odokativni, imaj povjerenja u svoju kreativnost i sposobnosti intuitivnog kuhanja. Možeš ti to. 

Recept za savršen kimchi 

Nareži kupus na deblje trake, a mrkvu na ploškice te ih u zdjeli pomiješaj i prelij slanom vodom. Prekrij zdjelu tanjurom i neka tako odstoji otprilike 7 sati ili preko noći. 

Za začinsku pastu nasjeckaj đumbir, čili papričice i češnjak. U suribachiju ili mužaru sve poveži u gustu pastu, po potrebi možeš dodati i malo vode. Nasjeckaj daikon i pomiješaj ga s ocijeđenim povrćem i začinskom pastom. Dodaj malo vode od namakanja (otprilike šalicu) i sve dobro pritisni ili u preši za fermentiranje povrća ili na zdjelu stavi manji tanjur, pa čvrsto pritisni sastojke težim kamenom ili nekim drugim predmetom. Povrće mora biti fiksirano u zdjeli. Dodaj vode od namakanja povrća ako već postojeći sok nije prekrio budući kimchi.

Spremi na tamno (ali, ne i hladno) mjesto i neka fermentira minimalno tjedan dana. Kada povrće fermentira, omekša i upije fine začine, možeš premjestiti kimchi u staklenku i čuvati u hladnjaku maksimalno mjesec dana, no kladim se da će planuti i puno prije.

Ako ti se sve ovo čini komplicirano, klikni i naruči gotov organski kimchi i počasti svoj organizam zdravim probiotičkim dodatkom jelima, koji će podržati zdravu crijevnu mikrofloru i na prirodan način potaknuti detoks. 

Preporuke 0
Tvoje mišljenje nam je bitno

Tvoj email neće biti objavljen i koristi se samo u svrhu odgovaranja na tvoj komentar / recenziju.
Ostavi nam svoju preporuku i pomozi drugima da pronađu baš ono što im treba.

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!

bio&bio trgovine (22)
Pronađi nas na jednoj od lokacija diljem Hrvatske.
Pogledaj lokacije trgovina
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)