Riješi problem „otpada“ uz praktične zero waste principe za svako kućanstvo.
Kako bi potaknuli pozitivne promjene, povodom Svjetskog dana zaštite okoliša, organizirali smo Zero waste radionicu. Udružili smo snage s edukativnom ustanovom Makronova i ukazali na jednostavne prakse koje doprinose smanjenju otpada u kućanstvu i vode ka održivijem življenju.
Suprotno konzumerističkoj mantri - kupi više, zero waste filozofija zagovara savjesno i održivo življenje, pažljivo planiranje obroka bez stvaranja ostataka, reduciranje, recikliranje, odgovornu kupnju kvalitetnih i višenamjenskih proizvoda u biorazgradivoj ambalaži te mnoge druge.
U nastavku vidi što smo fino skuhali na radionici i otkrij praktične savjete koje možeš primijeniti u vlastitom kućanstvo i tako Planet učiniti zelenijim i ljepšim mjestom.
Iskusne kuharice i edukatorice, Marina Brekalo i Željka Forden Jambrešić, polaznicima su demonstrirale kako pripremiti cjelovite, izbalansirane i ukusne obroke od „ostataka“ hrane koja bi inače završila u otpadu.
Željka Forden Jambrešić
Autorica brojnih kuharica i dugogodišnja edukatorica u Makronovi pripremila je miso juhu, a ostatke povrća iskoristila je za povrtni temeljac koji je uvijek zgodno imati u hladnjaku i koristiti kod pripreme variva, rižota, umaka ili tjestenina.
Pulpu svježe cijeđenog voćno - povrtnog soka koristila je kao bazu za umak s rajčicama i lećom. Klikni i vidi recept.
U nastavku ti donosimo top 10 zero waste praksi koje Željka primjenjuje u svom kućanstvu:
Veći dio ovih principa koje primjenjujem u svojoj kuhinji i domu naučila sam tijekom izučavanja makrobiotičkih načela prehrane. Moj cilj je takvim odnosom i prehranom hraniti svoju obitelj, ali i brinuti za majku Zemlju.
Marina Brekalo
Majstorica raw food slastica i bio&bio ambasadorica polaznike radionice oduševila je zdravim krekerima sa salsom od ostataka lubenice te veganskim sirom spravljenim od pulpe badema koja ostane nakon pripreme bademovog napitka. Ukusan, cjelovit i zdrav desert pripremila je od pulpe cikle i kokosa.
Ovdje pronađi recept za krekere od kore banana ili pogledaj Instagram Live bio&bio doživljaj i vidi kako smo ih pripremili na radionici.
Evo i Marininih top 10 zero waste praksi za kućanstvo:
Pri kupnji se trudim uzeti samo ono što sama ne mogu pripremiti doma, pazim na pakiranja i ambalaže u kojima se proizvodi nalaze i recikliram. Volim kupovati namirnice u rinfuzi koje stavljam direktno u staklenke. Kroz godine malo po malo primjećujem kako se otpad koji odlazi iz moje kuhinje svodi na minimum i neizmjernom sam sretna zbog toga.
Nadamo se da su te ove praktične ideje inspirirale da napraviš još jedan korak prema održivosti i budeš dio pozitivnih promjena!
Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!
bio&bio je robna marka tvrtke Biovega d.o.o. Sva prava pridržana © 2022 Impressum
Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!
Komentar je uspješno dodan, te će biti prikazan nakon odobrenja administratora. Dodaj novi komentar