Kategorije
doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender

Superhrana u svjetlu novih znanstvenih spoznaja

Pročitaj prvi dio zanimljivog teksta kliničke nutricionistkinje, doc.dr.sc. Darije Vranešić Bender, na temu popularne „superhrane“. Saznaj više o bobičastom supervoću.

Superhrana u svjetlu novih znanstvenih spoznaja
Datum objave: 16.04.2014

Tijekom posljednjih nekoliko godina sve se češće spominje pseudoznanstveni termin “superhrana“ i posebna podskupina “supervoće“. Te namirnice mogu biti dostupne u izvornom obliku, ili prerađene u obliku praha ili različitih pripravaka.

Vrlo se često takvi pripravci koriste kao dodatak sve popularnijim hranjivim “zelenim“ napitcima i smoothiesima da bi ih dodatno obogatili vrijednim nutrijentima, antioksidansima i fitokemikalijama. Pripravci se mogu umiješati i u svakodnevne napitke i hranu poput jogurta, juhe ili žitne kaše.

SUPERVOĆE

Supervoće je velika kategorija egzotičnog i nama manje egzotičnog voća posebno bogatog antioksidansima. U tu se veliku skupinu ubrajaju egzotične voćke kao što su goji, noni, mangosteen, acai, aronija, acerola, ali i tamno bobičasto voće i nama dobro znani nar. Ipak, po popularnosti u posljednje vrijeme prednjače acai, gojii aronija. Supervoće je dostupno kao sušene bobice, prah, a posebno su cijenjeni matični sokovi od supervoća.

Matični sok je čisti voćni sok dobiven prvim prešanjem, koji sadrži isključivo prirodne arome i vodu iz voća. Nefiltrirani sok sadrži sve nutrijente i tvari podrijetlom iz ploda i intenzivnog je okusa. Može se primjenjivati kao sirup, “na žlicu“ ili razrijeđen u vodi ili soku od jabuke budući da često ima trpak, intenzivan okus. Matični sok, primjerice od aronije, pasjeg trna, borovnice ili acerole može se koristiti kao prirodni izvor vrijednih nutrijenata u raspoloživom obliku.

Bobice aronije (Aronia melanocarpa) jedan su od najbogatijih izvora fenolnih supstancija, poglavito antocijana. Antocijani su pigmenti topivi u vodi zaslužni za tamno plavu boju ploda, koji posjeduju snažan antioksidativni potencijal. Sok dobiven iz plodova aronije te antocijani dobiveni iz bobica, predmet su brojnih istraživanja proteklih 15 godina. In vivo i in vitro studije pritom upućuju na brojne blagotvorne učinke matičnog soka aronije od kojih valja izdvojiti hepatoprotektivni i gastroprotektivni učinak.

Studije također ističu bakteriostatsku aktivnost in vitro protiv bakterija Staphylococcus aureusi Escherichia coli te antivirusni učinak protiv uzročnika gripe tipa A. Dodatno, po­kazalo se da antocijani iz aronije mogu imati povoljno djelovanje na metabolizam ugljikohidrata kod dijabetičara.

Acai bobice (Euterpe oleracea) potječu iz Amazone, izgledom podsjećaju na bobice crnog grožđa, a njihov okus može se usporediti s kombinacijom vina i čokolade. Male ljubičaste bobice u kišnim prašumama Brazila rastu već tisućama godina, a na Zapadu su otkrivene tek nedavno nakon čega je odmah uočena njihova izuzetna nutritivna vrijednost. Prva istraživanja, provedena prije 10­ak godina, potvrdila su prisustvo antioksidansa u acai bobicama dok su novije studije pokazale da ih ljudsko tijelo vrlo uspješno apsorbira. U nedavno provedenom brazilskom istraživanju taj svestrani plod uspješno je korišten pri regulaciji razine kolesterola.

Ljekovita biljka pasji trn (Hippophae rhamnoides) još je jedna tradicionalna biljka koja se stoljećima koristi u liječenju i održavanju zdravlja. Od plodova se može napraviti matični sok koji je bogat vitaminom C i drugim nutrijentima i biljnim spojevima s povoljnim djelovanjem na zdravlje. U istraživanjima je primijećeno imunomodulatorno, hepatoprotektivno, antimikrobno, antitumorsko i antiaterogeno djelovanje pasjeg trna. Stoga ćemo matični sok od spomenute biljka vjerojatno sve češće viđati na policama ljekarni.

InPharma, br. 30, 2014.

Preporuke 0
Tvoje mišljenje nam je bitno

Tvoj email neće biti objavljen i koristi se samo u svrhu odgovaranja na tvoj komentar / recenziju.
Ostavi nam svoju preporuku i pomozi drugima da pronađu baš ono što im treba.

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!

bio&bio trgovine (22)
Pronađi nas na jednoj od lokacija diljem Hrvatske.
Pogledaj lokacije trgovina
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)