Sve nijanse ayurvedskih curry začina i zašto su zdravi

Ayurveda je drevni indijski holistički pristup zdravlju i prirodni sustav harmoniziranja organizma. U svakom cjelovitom pristupu zdravlju, način prehrane je od presudne važnosti.

Jedan od bitnih sastojaka koji, po ayurvedi, doprinose ravnoteži i zdravlju tj. sposobnosti organizma da se samostalno "izbori" za zdravlje su - začini. Ovo je kratka priča o 3 moćne vrste curry začina. Curry je zapravo mješavina različitih začina, a baza im je gotovo uvijek: kurkuma, kim, piskavica i korijander.

Ostalo su nijanse koje doprinose specifičnom okusu i razini ljutine. Njima možeš začiniti svoja jela s mahunarkama, povrćem i rižom te ih tako oplemeniti na najzdraviji mogući način. Kombinacija blagotvornih začina osigurava snažna protuupalna svojstva i omogućava podršku imunitetu.

Učini obična jela neobičnim i isprobaj curry s drugim dodacima poput kokosa i kokosovog mlijeka, kikirikija i maslaca od kikirikija ili tahinija i zaljubi se u nove orijentalne okuse.

Zlatni curry

Ovo je najpoznatija vrsta curry začina. Sadrži kurkumu, papriku, korijander, kumin, češnjak, piskavicu, macis, papar, čili, piment i kardamom. Srednje je ljut i izvrstan je uz dhal tj. jela s lećom ili drugim mahunarkama i povrćem.

Crveni curry

Popularan je u tajlandskoj kuhinji i sadrži zanimljivu kombinaciju paprike, čilija, kurkume, češnjaka, đumbira, limunske trave, hibiskusa, korijandera, komorača, piskavice i papra. Odličan za razna variva i gulaše i u odnosu na zlatni curry, okus je intenzivnije ljut zbog većeg udjela čilija.

Zeleni curry

Idealan za one koji vole blaži curry i izvrstan u raznim kombinacijama mahunarki s rižom ili za umake, gulaše i krem juhe. Sadrži limunsku travu, kurkumu, korijander, đumbir, peršin, komorač, list korijandera, anis, češnjak, piskavicu i kumin.

Kada se dodaju začini 

Važno je napomenuti da ove vrijedne začine, koji mogu imati terapijsku snagu, treba dodati pred kraj kuhanja pa ostaviti da odstoje i povežu se s ostalim namirnicama kako bi njihovi vrijedni nutritivni sastojci ostali sačuvani.

Sve vrste Lebensbaum curryja su iz ekološkog i biodinamičkog uzgoja kao i ostale vrste ovih jedinstvenih začina.

Saznaj više o Lebensbaum začinima i zbog čega su toliko posebni.