Kategorije
Ivana Lazić

Sve što ste željeli znati o wokovima

Razmišljate o nabavci woka? Prije odabira ovog popularnog i korisnog kuhinjskog pomagala, svakako pročitajte naše savjete.

Sve što ste željeli znati o wokovima
Datum objave: 19.08.2013

Moj prvi wok bio je lagan i ne pretjerano kvalitetan. Nakon nekoliko godina kuhanja i intenzivnog korištenja, počelo je ljuštenje premaza i morao je biti uklonjen. Dosta sam istraživala povijest woka i raspoloživu ponudu i na koncu sam našla nekoliko zajedničkih osobina Savršenog Woka.

Smatram da je pametno investirati u kvalitetan komad kuhinjskog posuđa koji će trajati i dobro odrađivati svoju ulogu. U woku možete kuhati juhe, pohati u dubokom ulju, raditi umake i variva, razne salate i ono najpoznatije, pirjati uz miješanje.

Karakteristike najboljeg
Pri odabiru se primarno fokusirajte na materijal od kojeg je napravljen. Znat ćete da u ruci držite pravi wok kada osjetite koliko je težak i masivan. Idealan je lijevani čelik. Kemijski je stabilan i neće reagirati sa namirnicama, dobro zadržava toplinu, a povrću treba jedva nekoliko minuta za termičku obradu. Wok od nehrđajućeg čelika također nije loša solucija, pogotovo kada u izvedbi ima deblje dno, ali računajte kako upravo teške i masivne stjenke woka omogućuju takvu specifičnu pripremu namirnica. Tradicionalni wok nema poklopac, uglavnom zato jer jelo u njemu biva zgotovljeno vrlo brzo. U pitanju su, uglavnom, doslovno minute. Neka vam poklopac ne bude presudni faktor, radije se posvetite odabiru prema materijalu od kojega je napravljen.

Kako ga pripremiti za upotrebu
Nakon kupnje potrebno je pripremiti wok za korištenje. Na površini se mora stvoriti tanka masna „patina“ čija debljina raste tijekom godina. Sjećate se masivnih tava za palačinke kakve su imale vaše bake? To se traži :) Nakon što wok operete i osušite ga, zagrijte u njemu kokosovo ulje razmazujući ga papirnatim ubrusom po stjenkama i držeći ga drvenim hvataljkama. Istresite u njega još malo ulja i 10 minuta, na jakoj vatri pirjajte brzo, miješajući nekoliko ugrubo narezanih glavica luka.

Kako ga održavati
Wok nije namijenjen pranju u perilicama za suđe. Čak i s deterdžentima treba biti oprezan, obazriv i štedljiv. U većini slučajeva dovoljno je prebrisati ga spužvicom s par kapi eko deterdženta i isprati vrelom vodom. Tako ćete očuvati masnu patinu, pa će se  tijekom vremena namirnice daleko manje lijepiti za stjenku a vi ćete imati novu omiljenu posudu za kuhanje :)

Preporuke 0
Tvoje mišljenje nam je bitno

Tvoj email neće biti objavljen i koristi se samo u svrhu odgovaranja na tvoj komentar / recenziju.
Ostavi nam svoju preporuku i pomozi drugima da pronađu baš ono što im treba.

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!

bio&bio trgovine (22)
Pronađi nas na jednoj od lokacija diljem Hrvatske.
Pogledaj lokacije trgovina
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)