Sve što trebate znati o raw sladilima

U svakoj bio&bio trgovini polica s raw prašcima plijeni posebnu pozornost. Popularnost sirovina koje se dodaju u kašaste sokove, male svakodnevne podrške zdravlju, raste svaki dan. Upiti su mnogobrojni, pogotovo oni vezani za raw sladila, poznata po niskom glikemijskom indeksu i neobičnim okusima, ali i koktelu vitamina i minerala zastupljenima u njima. Budući da sam ih sve isprobala a neke i dulje koristim, objasnit ću kako odabrati onaj adekvatan i kako ga najbolje iskoristiti.

Podrijetlo biljke yacon su Ande. Srodnik je suncokreta i čičoke, a lokalci koriste listove krcate antioksidansima i kofeinom za čaj. Sušeni i mljeveni korijen, prirodno bogat inulinom tj. prebioticima koji služe kao medij za razvoj “dobrih” bakterija u probavnom sustavu i povećavaju apsorpciju minerala iz hrane, koristi se za dobivanje sladila nježne smeđe boje i okusa nalik medu. Zasladite yaconom voćne salate, smoothieje, razne slastice i pogotovo raw čokoladu. S GI vrijednošću 1 ne možete pogriješiti :)

Šećer cvijeta kokosove palme dobiva se kristalizacijom biljnog soka koji se iscijedi iz pupoljaka kokosa. Karakteristične je tamne boje, nalik onoj smeđeg šećera. Karamelasto slatkog je okusa, a prosječan glikemijski indeks 35, koji ga svrstava u skupinu namirnica nižeg GI, čini ga široko upotrebljivim. Zasladit će raznovrsne napitke, smoothieje i deserte. Ako ćete koristiti šećer kokosove palme za kolače, računajte kako 100 grama ovog šećera mijenja 100 grama bijelog ili smeđeg šećera. Posebno ga volim koristiti za spravljanje kineskih i tajlandskih jela u kojima se traži kombinacija slatkog i kiselog ili slatkog i ljutog okusa. Koristan je i u izradi kozmetike u kućnoj radinosti. Volim koristiti njegovu teksturu za peelinge jer zrnca nisu oštra i abrazivna već blago, ali temeljito čiste površinski sloj kože i uklanjaju odumrle stanice.

Jedno od meni najdražih sladila je mesquite ili algarrobo. Biljka dolazi iz suhih regija Meksika, vrlo ekstremnih klimatskih uvjeta. Nalik rogaču, dobiva se iz suhih i mljevenih mahuna i žućkaste je boje. Osim za slađenje blendanih sokova, koristi se za pečenje raznih slastica kojima doprinosi orašastim okusom. GI iznosi 25. Mješavinu za muffine, kruh, biskvite ili palačinke, oplemenite prahom mesquitea u količini do 50% mase brašna i uživajte u okusu.

Lucuma je sladilo žućkasto-ružičaste boje koje ćete najviše koristiti za sladoled, ali i voćne salate i smoothieje. Raste na obroncima Anda, na visinama preko 1000 metara nadmorske visine, nastaje sušenjem i mljevenjem tkiva ploda i odlikuje ga okus pomalo nalik javorovom sirupu. Okvirno, jednu žlicu šećera mijenja dvije žlice lucume, no podesite slađenje lucumom po vašem ukusu.