Sve je više domaćih eko poljoprivrednika

U nastavku serijala #HReko o hrvatskim eko poljoprivrednicima donosimo priču iz slavonske ravnice. Domaći lješnjaci i orasi na bio&bio policama dolaze s ekološkog obiteljskog gospodarstva Zlatka i Marije Grladinović koji s obitelji uspješno vode poljoprivredno imanje.

Što vas je inspiriralo da se počnete baviti eko poljoprivredom i kako je sve počelo?

Počelo je slučajno kada smo prisustvovali stručnom predavanju prof. dr. sc. Davora Šamote koji je jedan od začetnika ekološke proizvodnje u Hrvatskoj. Pričao je o važnosti zaštite okoliša te razlikama ekološke i konvencionalne proizvodnje. Osvijestio nam je važnost proizvodnje zdrave organske hrane i inspirirao nas.

Što uzgajate i kakva vas priroda okružuje?

Uzgajamo orahe i lješnjake na površini od 7 ha u nezagađenoj prirodi slavonske ravnice.

Kako bi opisali put koji ste odabrali kao ekološko poljoprivredno gospodarstvo u usporedbi s konvencionalnim domaćim poljoprivrednicima?

Put ekoloških poljoprivrednika je puno složeniji. Zahtjeva puno više fizičkog rada, skuplja su ulaganja svake godine u zaštitna sredstva i prihranu voćaka i u konačnici teže se prodaju plodovi jer su skuplji.

Zbog čega mislite da su eko proizvodi bolji odabir za kupca?

Bez sumnje jer su puno zdraviji i ukusniji za konzumaciju.

Što mislite kakvu budućnost eko poljoprivreda ima u Hrvatskoj?

Raduje nas činjenica da se sve više se ljudi odlučuje za eko poljoprivredu. Nadamo se da će se ovaj trend nastaviti.  

Navedite nekoliko savjeta za one koji razmišljaju o tome da i sami postanu eko poljoprivrednici. Što bi im poručili?

Savjet je vrlo jednostavan: predanost, upornost i ustrajnost će se sigurno isplatiti.